Solcellslån - Låna till solceller 2024 (Lägst ränta)
Hoppa till innehåll

Solcellslån: Guide för att låna till solceller

Att investera i solceller är en stor investering som kräver mycket kapital. Därför väljer många att ta ett lån för att finansiera solcellerna och dessa lån kallas för sollån eller solcellslån. För att du ska hitta rätt lån till dina solceller så hjälper vi på Elfons dig under denna sida med allt du behöver veta!

  1. Enklare – Privatlån för solceller
  2. Swedbank – Solcellslån med låg ränta
  3. SEB – Bra sollån med låg ränta

De flesta har inte pengarna eller vill inte låsa pengarna som krävs för att skaffa solceller. Då kan ett solcellslån, vilket är ett slags privatlån med en lägre ränta som är till för just solceller, passa bra. Nuförtiden erbjuder de flesta storbanker dessa lån och ibland kallas de även för gröna lån eller energilån.


Elfons » Solcellslån
Solcellslån illustration

Vad är ett solcellslån?

Ett sollån kallas ofta även för solcellslån och är som vi förklarade ovan när du lånar pengar för att finansiera solceller. Det är vanligt då det är dyrt att skaffa solpaneler och lånet kan tas på flera olika sätt. Beroende på din ekonomiska situation och vad du föredrar kommer vi ta reda på vilket sätt du bör ta ett sollån på. Lånet används ofta inte bara för att täcka själva solcellerna utan hela investeringen inklusive installation, inköp och övriga kostnader som kan tillkomma.

Ta ett solcellslån och förverkliga din dröm

Välj rätt slags solcellslån för dig

Det finns olika slags solcellslån beroende på hur du väljer att låna pengarna. Du kan till exempel ta ett vanligt privatlån, utöka ditt nuvarande bostadslån eller ta ett lån med solcellerna som säkerhet. Läs mer om alternativen nedan:

Privatlån för solceller

Tar du ett privatlån för att finansiera solcellerna så tar du ett lån utan säkerhet. Detta medför ofta att du får en relativt hög ränta gentemot om du hade tagit ett lån med säkerhet. Antingen kan du ta ett vanligt privatlån för konsumtion hos en bank men ofta är det smartare att välja ett privatlån som endast kan användas till solceller eller ett energilån.

Vanligt privatlån

Ett vanligt privatlån har inga begränsningar utan du kan spendera pengarna som du vill, vilket kan vara skönt. Men nackdelen blir att räntan är högre och det kan vara så att det därmed inte är värt friheten.

Solcellslån utan säkerhet

Med ett privatlån just för solceller så är skillnaden att banken ofta ger dig en något lägre ränta. Anledningen till detta är att de anser att pengarna används till att köpa något som har ett värde istället för att pengarna konsumeras snabbt och sedan försvinner. För att bli beviljad ett sånt här lån krävs det dock att du kan bevisa köpet av solcellerna eller att du planerar att installera solpaneler.

Energilån

Till sist kan du även välja att ta ett energilån för att finansiera solcellerna. Dessa lån kan användas för investeringar som sänker din elförbrukning och därmed passar det bra för solceller. Vårt tips är att du först kollar vad du får för ränta på ett solcellslån och sedan ett energilån och väljer det med den lägsta räntan.

Utöka bolån för att låna till solceller

Det populäraste finansieringsalternativet för solceller är att utöka bolånet med så mycket det kostar. Har du en bostad och ett bostadslån kan detta vara det bästa alternativet. Fördelen är att du får väsentligt lägre ränta än om du hade tagit ett privatlån och även amortering om du inte överstiger amorteringskravet. Men du kan även få en grön rabatt på bolånet om du lyckas få en bättre energiklass genom att skaffa solcellerna. Rabatten kan verka liten då den ofta är runt 0,1 % procentenheter, men på ett stort bolån kan det vara en del pengar.

För att få låna på bostaden till solceller krävs det dock att du uppfyller vissa krav och det viktigaste är att du inte redan är högt belånad på bostaden. Har du en hög belåning på bostaden idag finns det dock ett sätt att få ner den på och det är att värdera om bostaden. Detta kommer dock endast löna sig för dig som du är säker på att bostadens värde har stigit sedan senaste värderingen. Du kan heller inte värdera bostaden hur ofta du vill utan det finns regler du måste förhålla dig till.

Amorteringskraven är en annan sak att hålla koll på om du planerar att utöka bolånet för att finansiera solcellerna. Åker du över amorteringskraven genom att utöka bolånet behöver du vara medveten om att dina amorteringar kommer stiga kraftigt. Du kan amorteringskraven nedan:

  • Över 50 % belåning på bostaden – Minst 1 % amortering per år
  • Över 70 % belåning på bostaden – Minst 2 % amortering per år

Vilken låneform är bäst för solceller?

Vi på Elfons anser att utöka bolånet är den bästa låneformen för att finansiera solceller. Utökning av bostadslånet är ofta smidigt och går snabbt men är också först och främst det billigaste alternativet. Eftersom banken har bostaden som säkerhet kan de erbjuda en mycket lägre ränta än ett privatlån.

Men vilket som är den bästa låneformen varierar mycket från person till person beroende på den ekonomiska situationen. Se därför till att du inte har alltför hög belåning på bostadslånet innan du utökar ytterligare för att finansiera solcellerna. Har du redan en för hög belåning på bostaden anser vi den näst bästa låneformen vara ett privatlån för just solceller.

Bästa solcellslånen 2024

Vi på Elfons tycker att Lendo är det bästa solcellslånet 2024. Du jämför 40 långivare kostnadsfritt och kan låna upp till 600 000 kr till en ränta mellan 4,70 – 33,75 %. Det är helt kostnadsfritt och det tar endast några minuter tills du får dina första erbjudanden, en ansökan genom Lendo är inte heller bindande.

I listan nedan har vi tagit fram en topplista med de bästa solcellslånen just nu:

  • Lendo: Ränta mellan 4,70 – 33,75 %
  • Swedbank sollån: Lägst ränta på 6,15 %
  • SEB solcellslån: Låg ränta på 6,40 %
  • E:ON: Från 550 kr/månad
  • Ica Banken: Ränta från 8 %

1. Lendo

Hos Lendo kan du jämföra lån till solpaneler enkelt och smidigt. Du gör en ansökan hos Lendo och kan låna upp till 600 000 kr till en ränta mellan 4,70 -33,75 % med en löptid mellan 1 -15 år. Sedan samlar Lendo in erbjudanden från 40 långivare åt dig och på så sätt kan du enkelt hitta långivaren med de förmånligaste villkoren. Tjänsten är helt kostnadsfri

2. Swedbank sollån

Swedbank har specifika sollån för dig som ska skaffa solceller. Det är ett lån utan säkerhet och därmed ett vanligt privatlån, men räntan är fortfarande endast 6,15 %. Du får en rak amortering och avbetalningstiden är 5 år. Kraven som ställs på dig som låntagare är att du har en solcellsoffert från ett solcellsföretag och är över 18 år. Lånebeloppet är mellan 30 000 – 350 000 kr och det är tillräckligt med utrymme för att skaffa solceller till en normalstor villa.

3. SEB

SEB erbjuder ett liknande erbjud med installationsrabatt från deras solcellsinstallatörer E.ON och Vattenfall. Här är lånebeloppet mellan 20 000 – 350 000 kr och räntan är 6,40 %, vilket är en låg ränta och ett brett lånespann. Fördelen med SEB kontra Swedbank är att du själv får välja återbetalningstiden mellan 2 – 10 år.

Ansök om lån till solceller

Nedan har vi en steg för steg guide kring hur ansökan för solcellslån går till.

  • Välj rätt slags lån: Ta först reda på om du ska skaffa ett solcellslån med eller utan säkerhet beroende på din situation.
  • Räkna på kostnaden: Försök uppskatta hur mycket du solcellerna kommer kosta dig. Låna sedan lite till för att ha marginal för om det kostar mer än du trott och gör det inte det kan du amortera tillbaka pengarna.
  • Jämför alternativ: När du vet hur mycket du behöver låna och hur du ska låna är det dags att jämföra alternativ och räntor.
  • Ansök: Ta kontakt med långivaren eller ansök via hemsidan för lånet.
  • Utbetalning: Blir du godkänd till lånet du får du det utbetalt snart.

Vanliga frågor om sollån

Är det förmånligt att låna till solceller?

Många tror att det inte är värt att låna till solceller då det i så fall inte kommer vara lönsamt att skaffa solpaneler alls. Men detta är oftast falskt då du kan få en bra ränta på sollånet om du utökar ditt bostadslån. Tar du däremot ett privatlån utan säkerhet för att finansiera köpet kan det vara så att det inte blir förmånligt beroende på hur hög ränta du får.

Vilka banker erbjuder sollån?

Det finns många banker som har specifika lån för solceller, exempelvis Swedbank, SEB och SBAB.

Vilka olika lån kan man ta för att köpa solceller?

Du kan välja mellan att ta ett privatlån eller utöka ditt bostadslån. Det finns dock flera olika slags privatlån du kan välja mellan, som till exempel ett vanligt privatlån, ett privatlån specifikt för solceller eller ett energilån.