Tibber - Omdöme & Recension uppdaterad 2024
Hoppa till innehåll
Tibber logo

Tibber

Tibber är vad de själva kallar sig ett helt ovanligt elbolag. Istället för påslag jobbar de med en fast månadsavgift och framförallt hjälper de dig genom en finurlig app att sänka elförbrukningen. Detta är vad vi kallar den nya typen av elbolag!

Uppdaterad av: Torbjörn Andersson den 31 december 2023

TrustPilot betyg: 3,4/5
Elfons betyg: 4/5
Teckna online: Snabbt
Antal elavtal: 1 st

Tibber – ett smart elbolag

Vi har sagt det innan och Tibber är vad vi kallar ett smart elbolag som erbjuder smarta elavtal. Definitionen av ett smart elbolag varierar men framförallt kan du genom kontroll och data sänka din förbrukning, och därmed din elkostnad. Att sänka förbrukningen för dig är det som Tibber är kända för och nu ska vi ta reda på hur de åstadkommer detta!

Tibber har endast ett elavtal att välja på och det är det timbaserat elpris. Fördelarna är att du kan nyttja de timmar då elen är som billigast vilket är speciellt förmånligt när elen svänger mycket.

Tillsammans med appen går det att koppla både uppvärmning och laddning av elbilen. På detta sättet kan Tibber anpassa denna förbrukning till de billigaste timmarna och sänka din elförbrukning. Denna process sker automatiskt och kallas för smart laddning och uppvärmning.

Tibbers timpris anser vi vara ett billigt elavtal efter det inte har något påslag och endast en månadsavgift på 39 kr. Eftersom de inte tar ut något påslag så tjänar de därmed inget på att du förbrukar mer el, utan vill istället hjälpa dig sänka förbrukningen. Till skillnad från andra elbolag som gynnas av att din förbrukning ökar i och med deras ökade intäkter från påslaget. För att täcka sina kostnader tar de istället ute en liten fast avgift varje månad på 39 kr, något som andra elbolag också brukar göra trots att de även tar ut påslag.

Vi testar Tibber – Steg för steg

Tibber är ett av elbolagen som vi rekommenderar starkast på Elfons och självklart är det många av oss som också använder deras elavtal. Torbjörn hos oss valde nyligen att byta till Tibber i samband med sin flytt. Fördelarna som övertygade honom var att påslaget var 0 öre/kWh, de smarta funktionerna och de goda omdömena.

Vi tar dig igenom ansökan med oss steg för steg nedan.

1. Skapa konto

Skapa konto på Tibber

Skriv in din mejladress och ett lösenord för att skapa ett konto.

2. Inflyttningsdatum och anläggnings-ID

Ange inflyttningsdatum och anläggnings-ID

Skriv in när du flyttar in till din nya bostad eller när ditt gamla elavtal går ut. Ange också anläggnings-ID för bostaden, vilket är ett unikt ID för elcentralen, så att de kan veta vart elen ska levereras. Har du inte koll på ditt anläggnings-ID kan du hitta det på din gamla elfaktura eller ringa ditt nuvarande elbolag.

3. Skriv in personnummer

Skriv in personnummer så att Tibber vet vem du är

Skriv sedan in ditt personnummer så att Tibber kan veta vem du är. Det är mycket viktigt att personen du anger här även står på elnätsavtalet, så att samma person står på båda avtalen.

4. Ange adress för elavtalet

Ange adress för elavtalet

Skriv in ditt för- och efternamn samt adress för elavtalet.

5. Ange telefonnummer

Ange ditt telefonnummer

Skriv in ditt telefonnummer så att processen kan gå snabbare. Tibber har däremot inte ringt mig sedan dess och försökt sälja på något!

6. Kontrollera Tibbers uppgifter om dig

Kontrollera Tibbers uppgifter om dig

Nu får du upp en summering på alla dina uppgifter som Tibber samlat in under de tidigare stegen. Se till att adressen, e-posten och namnet stämmer. Här ser du även en kort beskrivning av vad det är du kommer få av Tibber med ditt nya elavtal.

7. Signera avtalet med BankID

Signera elavtalet med BankID

Använd BankID för att signera elavtalet och summeringen som var på steget före. Det är här du ingår ett avtal med Tibber kring elavtalet.

8. Grattis! Du har skaffat ett elavtal hos Tibber

Du har nu ett elavtal hos Tibber!

Nu är du klar med att teckna elavtalet och har signerat allt! Tibber kommer nu att ta kontakt med ditt tidigare elbolag och säga upp det gamla elavtalet.

Smarta funktioner

Dessa smarta funktioner ingår i Tibbers timpris:

  • Smart elbilsladdning
  • Övervakning av din solcellsproduktion
  • Smart uppvärmning på huset

 

Följ solcellerna

Har du solceller kan du via Tibber appen enkelt följa produktionen i realtid och få en bra överblick kring hur mycket du producerar. Du kan även sälja din överskottsel med Tibber till ett marknadspris och därmed få betalt för el du ändå inte kommer använda.

Tibbers omdöme från kunder

Tibber är kända för att ha nöjda kunder och både i Appstore och på Trustpilot har de bra omdömen generellt sett. På Trustpilot har de till exempel 3,4/5 i betyg baserat på 680 omdömen. Detta kanske inte ser ut vara något märkvärdigt men jämfört med andra elbolag är det väsentligt högre. Många elbolag har nämligen mellan 1-2/5 i betyg då de har såpass många missnöjda kunder, på grund av de volatila elpriserna.

Elfons omdöme

Sammanfattat så håller vi med Tibber om att de är ett annorlunda elbolag som sticker ut. Med detta sagt så kan det vara mycket förmånligt för vissa kunder med de smarta funktionerna. Därför rekommenderar vi Tibber till dig som först och främst har smarta produkter som solceller och en elbil, samt vill engagera dig för att sänka elförbrukningen. Det krävs att du håller koll på elpriset varje dag om du ska ha ett timpris och planerar elförbrukningen utefter det.