Göta Energi - Omdöme & Recension uppdaterad 2024
Hoppa till innehåll
Göta Energi logo

Göta Energi

Göta Energi är ett stort stabilt bolag med ursprung i Skåne, därifrån man har levererat el i åratal. De senaste åren har de vuxit stort och är numera en stark aktör för hela landet.

Uppdaterad av: Torbjörn Andersson den 31 december 2023

TrustPilot betyg: 2,3/5
Elfons betyg: 3,8/5
Teckna online: Endast 2 minuter
Antal elavtal: 6 st

Teckna Spot On elavtal hos Göta Energi helt utan bindningstid. Du får även 500 kr rabatt på elen.

Hämta erbjudande

Göta Energi går ihop med Fortum

Göta Energi köptes 2017 upp av Fortum men har fortsatts drivas under sitt egna varumärke tills nyligen. Då Göta Energi gått ihop med Fortum under varumärket ”Fortum”. Anledningen ska vara att kunna erbjuda ännu bättre erbjudanden och elavtal till kunderna. Såg du fram emot att teckna ett elavtal hos Göta Energi kan du fortfarande det men du får läsa vidare på vår recension om Fortum.

 

Du som kund gynnas

De flesta elbolagen gynnar endast dig som ny kund med rabatter och liknande. Göta energi sticker dock ut här och gynnar även dig som redan är kund. För det första kan du som tecknar ett nytt avtal få en rejält bra rabatt. På rörligt elpris Spot On vilket är deras vanliga rörliga elavtal får du nu 6 månaders månadsavgifter gratis (värde 414 kr).

Förutom detta så bjuder Göta Energi dig på 1 timme el om dagen 365 dagar om året – detta kallas bonustimmen.

Du som är 55 + får teckna ett rörligt elavtal med seniorrabatt. Den speciella rabatten för dig som är senior är 500 kr värdecheck hos antingen Coop, Hemköp, City Gross eller Willys. Du får 2 stycken 250 kr värdecheckar på SMS och kan själv välja vilken butik du vill ha rabatten hos.

Påslaget är också endast 1 öre/kWh, vilket är oerhört lågt och långt under snittet som är runt 5 öre/kWh. Sänker du inte elpriset när du flyttar ditt elavtal till Göta Energi har de även prisgaranti och matchar ditt gamla pris.

 

Göta Energi elavtalen

Det finns något för alla hos Göta Energi då de erbjuder 4 olika elavtal som du kan välja på. De tre olika avtalen är: fast elpris, rörligt elpris, timpris på elen och mixat elpris. Uppsägningstiden på de rörliga elavtalen är 90 dagar, alltså tre månader.

De erbjuder däremot inga elavtal till företag längre, har du företag så rekommenderar vi istället Energi2.

Timpris

Det har blivit alltmer populärt med att ha timpris på sitt elavtal. Detta är något som Göta Energi nu erbjuder sina kunder att välja. Då får du elpriset som är under timme du förbrukar elen och kan på detta sättet undvika dygnets dyra timmar och utnyttja de billiga. Avtalet har inget påslag på elpriset utan en fast månadsavgift på 39 kr som är lägre än många konkurrenter.

Rörligt elpris

De allra flesta har ett rörligt elavtal och det går även självklart att välja. Det som är fördelarna med just deras rörlig elavtal är det låga påslaget på elpriset och saknaden av bindningstid. Deras rörliga elavtal heter ”Spot On” och har endast 1 öre/kWh i påslag.

På det rörliga elavtalet så varierar månadsavgiften beroende på hur hög förbrukning du har. Har du en förbrukning under 5000 kWh/år så är månadsavgiften 49 kr, men är den över 5000 kWh/år är avgiften 69 kr/månad.

Fast elpris

Med ett bundet elpris har du en och samma kWh pris på elen under avtalets tid. Detta innebär att du inte behöver oroa dig elpriset skiftar då detta inte påverkar dig.

Mixat elavtal

Det går även att teckna ett rörligt elpris under sommaren och fast under vintern – kallas mixat eller vintertryggt elavtal. Detta är ett mycket populärt val hos Göta Energi och de har haft svårigheter i att möta den höga efterfrågan på avtalet.

 

Omdömen på Göta Energi

Göta Energi är ett av få bolag som har massor av recensioner och verkligen fokuserat på att skapa en nyanserad bild via omdömen. Hos TrustPilot har de över 850 omdömen och genomsnittligt betyg på 2,4 – vilket är ett relativt lågt betyg men fortfarande i linje med andra elbolag. Sedan elprisernas starka uppgång har elbolagen fått mycket dåliga omdömen som drar ner snitt betygen mycket.

Göta Energi har Schysst Elhandel

En mycket välkänd certifiering bland elbolagen är Schysst Elhandel. Detta innebär att de genomgått och klarat av en större prövning kring hur de säljer sin el. Det ställs höga krav på transparens och målet är att du som kund ska vara kund. Det är få elbolag som klarar av att få certifieringen och det är därför en stor fördel med Göta Energi.

 

Fördelsprodukter hos Göta Energi

Göta Energi har också något de kallar för ”fördelsprodukter” och det är helt enkelt tillägg utöver elavtalet.

El-konto

För 39 kr/månad kan du jämna ut elräkningen genom att betala mer när den är låg och dela upp betalningen när den är hög. Fördelen med el-konto är att den är helt kostnadsfri förutom månadsavgiften på 39 kr, det tillkommer alltså ingen ränta. Trots detta kan du välja att dela upp betalningen av din elfaktura när elpriset varit högre än du trott.

Detta kan göra att du slipper till exempel låna pengar för att täcka elräkningen och kan spara in pengar.

Trippeltrygg

Trippeltrygg är en försäkring som täcker din elräkning om du blir arbetslös eller sjukskriven. Försäkringen kostar 59 kr/månad och minst 2000 kr ges i ersättning i upp till 4 månader. En försäkring som kan vara bra att ha om du inte har en buffert ihopsurrad för oväntade händelser.

Den täcker även självrisken för hemförsäkringen vid skador på grund av elfel.

Priskollen

Priskollen är en tilläggstjänst för dig som har rörligt eller timpris hos Göta Energi. Den kostar 49 kr/månad och går ut på att du blir tipsad när experterna från Göta Energi tror att elpriset kommer gå upp kraftigt. Då kan du välja att binda elpriset under en kort period för att undvika prisökningarna.

Rent vatten

Vill du göra mer för miljön kan tillägget ”rent vatten” vara något för dig. Då betalar du 49 kr/månad för att endast få el från vattenkraft och just nu får du första månaden gratis. Samtidigt bidrar du även till ett välgörenhetsprogram som jobbar med att säkerställa rent vatten i fattiga länder.

ID skydd

Är du rädd för att någon ska använda dina personuppgifter så är ID skyddet något för dig. ID skyddet skannar internet och letar efter läckor med dina personuppgifter åt dig. Du får även rådgivning och förebyggande hjälp för att förhindra ID kapningar innan de sker.

Skulle du trots detta bli drabbad av en ID stöld så har du dygnet runt assistans.

 

Göta Energi kundservice

Så hur bra är kundservicen hos Göta Energi? Vi har testat den och kan intyga att den har fungerat enligt oss på Elfons som den ska. Vi kan också se många kunder som är nöjda med servicen och fått sina problem lösta.

Kundservicen består av både ett kontaktformulär med mejl och det finns även ett telefonnummer du kan ringa. De har öppet 9-17 från måndag-torsdag och 9-16 på fredagar, helgen har de stängt.