Binda elavtal 2024 - Bör du binda elpriset nu?
Hoppa till innehåll

Binda elavtal

Genom att binda ditt elavtal kan du säkerställa att du betalar ett visst pris per kilowattimme, och det priset består oavsett vad. Det innebär att du kommer att veta precis vad du kommer att betala för den period som du binder elpriset för. Bundna elavtal kan vara både korta och långa, men det vanligaste är att låsa elavtalet mellan 6 till 24 månader.

När du binder ett elavtal så betalar du ett fast elpris under bindningstiden. Det passar främst till dig som antingen inte har råd med att elpriserna stiger eller vill kunna budgetera elkostnaderna för varje månad.


Elfons » Binda elavtal
Binda elavtal illustration

Topplista – Bundna elavtal 2024

    • Fri månadsavgift 1 år
    • Ny smart app (med timpris)
    • 100% fossilfri
    Rörligt elavtal
    Månadsavgift: 39 kr
    Påslag: 7,90 öre/kWh
    Uppsägningstid: 2 mån
    • Sveriges bästa kundtjänst
    • Alltid 100% förnybar el
    • Beställ online snabbt
    Rörligt elavtal
    Månadsavgift: 49 kr
    Påslag: 6 öre/kWh
    Uppsägningstid: 1 mån
    • Ingen fast avgift
    • Billig el
    • Timpris
    Rörligt elavtal
    Månadsavgift: 0 kr
    Påslag: 7,90 öre/kWh
    Uppsägningstid: 1 mån
    500 – 2000
    Nyttja nu
    • Timpris
    • Bra kampanj
    • Prisgaranti på fast elpris
    Rörligt elavtal
    Månadsavgift: 75 kr
    Påslag: 10,90 öre/kWh
    Uppsägningstid: 1 månad
    • Bra villkor
    • Låg månadsavgift
    • Bra omdömen
    Rörligt elavtal
    Månadsavgift: 15 kr
    Påslag: 9,90 öre/kWh
    Uppsägningstid: 0 månader
    • Fri avgift i 1 år (!!)
    • Hjälper dig byta bolag
    • Enkelt igång
    Rörligt elavtal
    Månadsavgift: 49 kr
    Påslag: 5 öre/kWh
    Uppsägningstid: 1 mån

När bör du binda elavtalet?

Det är svårt att säga exakt när det passar bäst att binda elavtalet, och givetvis är det bara du själv som bestämmer. Däremot är det vanligt, och oftast gynnsamt, att binda elpriset innan vinterns antågande eftersom det då blir betydligt kallare samtidigt som elförbrukningen ökar. Genom att låsa elavtalet inför vinterhalvåret så kan du känna dig mer redo inför höga elpriser. Nackdelen här är att du oftast får betala en högre premie om du binder precis innan vintern, då elbolagen är medvetna om att elpriset brukar stiga under vintern. Därför tjänar du troligen inte så mycket mer på att binda det just då, jämfört med någon annan tidpunkt under året.

Det är därför inte bara inför de kalla månaderna som personer binder sitt elavtal utan många gör det för hela året på en gång eller till och med för flera år framåt. Så att de kan veta vad elen kommer att kosta varje månad och budgetera sin ekonomi utefter det. På så sätt är det praktiskt och gör det enklare för dig att sätta upp och hålla en budget. Samtidigt som det passar bra om du inte har råd för potentiellt stigande elpriser under vissa perioder.

Hittar du ett riktigt bra fast elpris så kan det vara en god idé att låsa det. Då binder du dig till det låga elpriset och eliminerar risken till oväntade och skyhöa elpriser och samtidigt betalar du inte en särskilt hög premie för säkerheten. Du undviker dessutom att hamna i en situation där du inte har råd att betala för den elförbrukning som råder under både kalla månader och under perioder av ökade priser till följd av politiska händelser.

Borde jag binda elavtalet just nu 2024?

Just nu, inför vintern 2024 är det dyrare än det varit på mycket länge att binda sitt elpris, vilket är en direkt konsekvens av osäkerheten som råder i världen. Samtidigt rekommenderar Energimarknadsinspektionen att det kan vara en god idé att försöka binda sig till ett fast elpris även om det är dyrt för att inte riskera att drabbas av pristopparna. Det viktigaste är att du hittar ett alternativ som passar dig och din ekonomi.

Har du inte råd med att elpriset skulle kunna höjas ytterligare kan ett bundet elpris vara ett bra alternativ. För att binda elpriset i dagsläget kommer du dock behöva betala en relativt hög premie, vilket är viktigt att komma ihåg. Därför bör du troligen inte göra det just nu om du inte måste.

Vad kostar det att binda elavtalet just nu?

Beroende på spotpriset på el som rör sig dagligen så varierar även priset för att binda avtalet. Desto högre elpriset går och desto mer osäkerhet som finns desto dyrare blir det också att fastställa ett bundet pris. Vi har undersökt vad det kostar att binda elpriset idag och sammanställt det nedan i en tabell. Räkneexemplet är på en lägenhet som förbrukar 2000 kWh/år och en villa som förbrukar 20.000 kWh/år i elområde 3.

Bind elavtalet i 1 år

Vill du endast binda ditt elavtal under ett år och tror att elpriset kommer sjunka sedan kan du det. Vi har samlat vad det kostar och de billigaste elavtalen för detta nedan:

Elbolag2000 kWh förbrukning20 000 kWh förbrukning
Cheap energy201 kr/månad2623 kr/månad
Telinet211 kr/månad2758 kr/månad
Bestel221 kr/månad2785 kr/månad
Jämförelse från Elfons – bind elavtal i ett år (Uppdaterad senast 2024-01-01)

Kostnad för att binda elavtal i två år

Tror du på mer osäkra elpriser framöver och vill säkra dig mot prisökningar av elpriset i hela 2 år så kan du också göra det. Från Elfons jämförelse är alternativen nedan de bästa att välja mellan:

Elbolag2000 kWh förbrukning20 000 kWh förbrukning
Svealands Elbolag223 kr/månad2551 kr/månad
Cheap energy201 kr/månad 2638 kr/månad
Bestel246 kr/månad2589 kr/månad
Bundet elavtal 2 år utifrån Elfons jämförelse (Uppdaterad senast 2024-01-01)

Bundet elavtal i 3 år

Nedan har du de billigaste alternativen om du vill binda elavtalet i hela tre år. Detta passar dig som tror på kraftigt stigande elpriser under en längre period framöver.

Elbolag2000 kWh förbrukning20 000 kWh förbrukning
Telinet216 kr/månad (36 månader bindningstid)2097 kr/månad
Svealands Elbolag218 kr/månad (36 månader bindningstid)2057 kr/månad
Cheap energy214 kr/månad (36 månader bindningstid)2117 kr/månad
Jämförelse från Elfons – vad kostar det att binda elpriset i tre år? (Uppdaterad senast 2024-01-01)

Vilket elavtal ska du binda?

Det kan skilja sig mycket mellan olika bundna elavtal, så precis som när du måste jämföra avtal som inte är bundna så är det viktigt att kontrollera skillnaden olika leverantörer emellan. Vi på Elfons hjälper dig som tur är med detta och gör processen smidig.

Det kan handla om så lite skillnad som 200-300:- i månaden till upp till 2000:- skillnad beroende på vilket elavtal du väljer att binda dig till. Tänk på att ett bundet elavtal ska kunna skydda dig mot oväntade kostnader, så om du ändå väljer ett elavtal med ett för högt pris så kan du ändå riskera att gå back i det långa loppet. Leta därför alltid efter de bästa alternativet.

Tänk på dessa saker när du väljer mellan bundna elavtal:

Nykundsrabatt

Finns det något speciellt erbjudande just nu? De allra flesta elbolagen har någon form utav rabatt som de ger till nya kunder. Vanligast är att månadsavgiften är borttagen i ett visst antal månader. Men ibland får du även rabatt på elpriset.

Pris per kWh

Jämför hur priset per kWh skiljer sig mellan de olika alternativen men även mot det rörliga priset som gäller. På detta sätt kan du se hur mycket mer du kommer behöva betala för att undvika eventuella prishöjningar.

Avgifter

De vanligaste avgifterna är påslaget och månadsavgiften. Förbrukar du mycket el kommer det vara förmånligast att fokusera på ett avtal med lågt påslag. Om du förbrukar mindre el kan det däremot vara förmånligt att hitta ett avtal med låg månadsavgift.

Bindningstid

Viktigt är även hur långe du binder ditt avtal. Är det under en kortare period kan du ofta komma undan relativt billigt.

Tror du på att elpriset kommer sjunka i framtiden bör du inte binda ditt elavtal under en längre period.

en av fyra binder elavtalet

Går det att binda rörliga elavtal?

Idag undrar många kunder om det är möjligt att binda sitt rörliga elavtal. Det är möjligt, men inte hos alla elbolag. Det beror också på vilket slags rörligt avtal du har. Du måste först undersöka om det är möjligt att göra det hos ditt nuvarande elbolag. Många elbolag erbjuder sina kunder att binda sitt rörliga elavtal under vissa perioder. Till exempel under vintern då efterfrågan på fasta elpriser stiger på grund av att elpriset brukar stiga. Däremot utnyttjar en del elbolag rädslan för stigande elpriser. Det görs genom att erbjuda kunder med rörliga elavtal möjligheten till att binda sitt elpris under vintermånaderna, men till en mycket hög premie.

Eventuell bindningstid kan också spela en stor roll här, och om du har ett rabatterat elavtal kan det göra att du inte kan byta just nu, utan först när den rabatterade perioden är över.

Sedan är det alltid bra att fundera en extra gång innan du gör ett såpass stort beslut. Om elbolaget ska låta dig byta ditt rörliga elavtal mot ett fast så kommer de troligen endast göra det om det finns något att tjäna på det för dom. Vilket kan innebära att du betalar en hög premie mot vad elpriset förväntas vara framöver. Om du inte har ett riktigt bra elbolag som prioriterar service och sina kunder först. Fråga dig själv om det verkligen är en bra idé att låsa elpriset eller om du endast gör det av rädsla.

bind elpriset och slipp oroa dig

Fördelar med fasta elavtal

Generellt sett så får du trygghet och mindre risk om du väljer ett fast elavtal kontra ett rörligt. Vi går mer konkret in på fördelarna i listan nedan:

  • Ditt kWh pris kommer vara samma under avtalstiden
  • Du kan undvika höga elpriser om elpriset skulle stiga kraftigt
  • Din månadskostnad på el kommer vara ungefär lika stor under året
  • Enklare att planera ekonomin

Nackdelar med ett fast elpris

Det finns självklart även nackdelar och anledningar till att många väljer att inte binda elpriset. I listan nedan har vi de främsta nackdelarna samlade:

  • Historiskt sett har det varit billigast med rörligt elpris
  • Du kan betala långt över vad elen kostar
  • Bindningstiden kan vara lång

Bind elavtalet under vinterhalvåret

Vill du inte binda ditt elavtalet helt året runt finns det alternativ. Du kan till exempel välja ett vintersäkrat elavtal, vilket innebär att du har ett fast elpris under vinterhalvåret och sedan ett rörligt elpris. Detta kan löna sig då elpriset tenderar att stiga väsentligt under vintern när det blir kallare och sedan sjunka igen mot våren och sommaren.

Förvaltat elavtal är ett alternativ

Ett annat alternativ kan vara att låta experter från elbolagen förvalta och köpa el åt dig. Det finns speciella elavtal för detta och de går ut på att experterna försöker köpa el till dig när priset sjunker för att sänka din elkostnad. Nackdelen är att det inte finns några garantier till att experterna kommer köpa elen när den är som billigast.

Vanliga frågor

Vad menas med att binda ett elavtal?

När du binder ett elavtal så kommer du överens med ett elbolag om ett pris som du ska betala under en viss period. Då gäller det priset oavsett hur spotpriset för el utvecklas framöver.

Är det bra att binda elavtal?

Har du inte råd med stigande elpriser kan det vara ett bra val. Däremot så har ett rörligt elpris presterat bättre historiskt sett. Allt beror egentligen på hur du tror elpriset kommer röra sig framöver.

Hur länge kan man binda elavtal?

Det går att binda elavtal olika länge. Vanligast är att du antingen binder 1, 2 eller 3 år men det går att binda även kortare och längre perioder.

Hur länge bör man binda elavtalet?

Beroende på hur du tror elpriset kommer utvecklas framöver bör du välja olika lång tid på ditt bundna elavtal. Det vanligaste är att binda elavtalet i runt 1 år.

Vem bör binda sitt elavtal?

Egentligen rekommenderar vi på Elfons inte att någon privatperson ska binda elavtalet om den inte måste på grund av ekonomiska skäl. Men det kan vara bra att binda det om ni är ett företag. Anledningen är att skiftande elpriser kan få en väldigt stor påverkan på kostnaderna och försvåra budgetering för företaget. För att hitta fasta elavtal som företag kan ni kolla in vår sida om elavtal till företag