Smarta Elavtal 2024 - Hitta Elavtal som styrs med App
Hoppa till innehåll

Smarta elavtal

Smarta elavtal är framtiden – smarta elavtal tar tillbaka kontrollen till konsumenter och erbjuder transparens och kundnöjdhet på ett helt nytt sätt. Att använda ett smart elavtal gör att du kan se hur mycket din elförbrukning kostar per timme, och därefter optimera eller få uppmaningar av ditt elhandelsbolag när du bör konsumera elen.

På denna sida tar vi på elfons.se fram de smartaste elavtalen och tipsar dig om vad man ska hålla koll på!


Elfons » Smarta Elavtal
smarta elavtal

Topplista – Smarta elavtal 2024

  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 2,7 öre/kWh
  Uppsägningstid: 14 dagar
  414 kr
  Nyttja nu
  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 2 mån
  • 100% förnybar energi
  • Krångelfritt elbolag
  • Smarta elavtal
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 0 öre
  Uppsägningstid: 1 mån

Vad innebär smarta elavtal?

Smarta elavtal är elavtal som erbjuder appar (applikationer) där du får full kontroll över din förbrukning genom analyser och insikter. Du kan även lägga till lampor, maskiner och bilar från ditt hus eller lägenhet och på så vis kontrollera förbrukningar för hela ditt liv. Framtiden är här och tillsammans med smarta hem och smarta elavtal blir det ett naturligt steg för många hem.

Till skillnad från ett vanligt elavtal finns en rad smartare funktioner och en ökad insyn i din egen förbrukning. Man brukar prata om att smarta elavtal är precis som smarta hem, de pratar med en och du kan hela tiden kontrollera vad som händer. Resultatet av ett smart elavtal blir att du får koll och kan anpassa förbrukning mot de billigare timmarna på dygnet och spara pengar genom minskade elkostnader.

Smart konsumtion av el

Det är inte endast din sida av elavtalet som blir smart – utan ofta erbjuder även de elbolag som förser dessa smarta elavtal en rad smarta funktioner. De möjliggör till exempel en smartare konsumtion och reglerar din förbrukning efter när elen är som billigast. Det innebär att du kan sänka dina elkostnader och på det stora hela betala bra mycket mindre än vad du hade gjort i vanliga fall. Elbolagen sköter också ofta detta helt automatiskt och det enda som krävs kan vara smarta hushållsapparater som är kompatibla.

Optimera din förbrukning med ett smart elavtal

Smarta funktioner som ingår

Vanligt i smarta elavtal är att finesser, kontroll och smartness är i fokus. Det finns idag ett fåtal elbolag som titulerar sig som smarta, men vi tror på en enorm ökning de kommande åren. Nedan kommer vi lista de funktioner många kunder förväntar sig och som du kan förvänta dig som ny kund. Se till att leta efter dessa aspekter när du jämför olika smarta elavtal:

Kontroll över förbrukning

I en applikation kan du se hur mycket el som förbrukas per timme. Du kan även se när elen är som dyrast respektive billigast på dygnet. Detta eftersom de flesta smarta elavtalen är elavtal med timpris, där du betalar priset som elen hade under timmen du förbrukade den.

För att detta ska fungera behöver du ha en smart enhet eller en smart mätare i ditt hem. De allra flesta har en sådan idag, utan att veta om det. Anledningen är att elbolagen och fastighetsägarna över år har uppdaterat mätarna.

Ett exempel på elbolag som har en applikation där du kan koppla upp mätarna är Tibber.

Smart uppvärmning

Att värma upp ett hus eller en lägenhet är ofta mycket dyrt. Smart uppvärmning är en tjänst som ett fåtal elbolag erbjuder och då tar de hand om uppvärmningen åt dig. Fördelen är att de värmer upp bostaden när elpriset är som lägst vilket resulterar i lägre elkostnad för dig.

Smart budgivning

Eftersom du kan kontrollera dina förbrukning kan du genom smart budgivning köpa och förbruka din el när den är som billigast. Det kan till exempel vara smarta uppmaningar att diska eller tvätta på natten.

Ett exempel på elbolag som använder smart budgivning är Greenely.

Smart elbilsladdning

Allt flera skaffar sig en elbil och då kan smart laddning vara mycket värdefullt. Då tar ditt smarta elbolag hand om laddningen av elbilen åt dig och laddar när elpriset är som lägst. Du behöver bara koppla din applikation till din laddbox så att de kan styra laddningen helt åt dig.

Hushåll med smarta elavtal

Fördelar med smarta elavtal

Nu har vi gått igenom vilka funktioner som smarta elavtal kan erbjuda dig till skillnad från de traditionella elavtalen. För att sammanfatta det har vi nedan tagit fram de fördelarna och resultaten från de unika funktionerna:

Spara pengar

Genom optimerad förbrukning och bättre koll på hur förbrukningen ser ut och vart den kommer ifrån kan du spara pengar. Både genom att du kan minska din förbrukning och se till att den minskar vid höga toppar på elpriset och ökar vid djupa dalar av priset.

Miljövänligt

Dessa elbolag har en mycket stark tro på framtiden och dess elförsörjning. På grund av detta så erbjuder de nästintill bara förnybar el. Du kan alltså samtidigt som du väljer ett innovativt och nytt elavtal göra något bra för miljön.

Jobbet görs åt dig

Ännu en fördel är att funktioner som smart uppvärmning, elbils laddning och mycket mera görs automatiskt. Du kan behöva installera vissa särskilda apparater och koppla din laddbox till en viss applikation. Men sedan så kommer elbolaget att sköta detta åt dig och spara el och pengar.

Försäljning av el

Har du solceller och producerar mer el än du förbrukar så kan du sälja överskottet. Detta är något som elbolagen med smarta elavtal ofta specialiserar sig på. De hjälper dig som kund att ta hand om överskottet av el som blir över och säljer det åt dig. Processen är smidig och gör att du tjänar extra pengar varje gång du får el över.

Elbolag med smarta elavtal

 • Greenely – kontroll över förbrukning, 100 % förnyelsebar el, inget påslag, smart elbilsladdning och uppvärmning
 • Tibber – smart uppvärmning och laddning för elbil, kontrollera och sälj el från dina solceller smidigt och el till inköpspris
 • Fortum – experter köper el till dig när den är som lägst och endast förnybar el

Vanliga frågor

Behöver jag smarta apparater för att ha ett smart elavtal?

Både ja och nej! För maximal nyttjad behöver du ha smarta apparater i hemmet som pratar med din telefon och ser över din förbrukning. Men det går också att använda andra smarta funktioner som till exempel när elen är dyr in till din hem.

Är det dyrare att teckna ett smart elavtal?

Nej! Priserna sätts på samma sätt som med andra avtal och bolag.

Hur tecknar jag ett smart elavtal?

Det är lika smidigt som att teckna vilket elavtal som helst. Börja med att kolla över ditt nuvarande avtal och vilka bindning samt uppsägningstid du har. Jämför sedan alternativ och hitta ett avtal som erbjuder de smarta funktioner du önskar och ansök!

Vilka elbolag har smarta elavtal?

Vissa större elbolag erbjuder nischade elavtal som är ”smarta” men annars är det främst elbolag som specialiserar sig endast på dessa smarta elavtal. Exempel på sådana elbolag är Tibber och Greenely.