Sälja solel - Vilket elbolag betalar bäst?
Hoppa till innehåll

Sälja solel: Sälj överskottsel från solceller

Producerar du mer el än du konsumerar från sina solceller kan du sälja solelen. Det innebär alltså att du sälja överskottet mellan din produktion och konsumtion, då de flesta inte har något batteri för att lagra denna el. Nu tar vi reda på mer om hur det går till att sälja el från solceller och hur mycket du får betalt.

Content here

Hur säljer du solel?

Alla som skaffat solceller kan sälja sin överskottsel men det behöver först finnas tre saker fixade.

 • Solceller: Din solcellsanläggning är färdigställd och kan producera el från solen.
 • Elmätare: Elmätaren måste fungera så att du kan mäta el som kommer in och ut.
 • Produktionsavtal: Du behöver teckna ett elavtal med ett elbolag som du ska sälja din solel till.

När dessa tre saker är på plats så är processen enkel. Skulle det bli överskottsel över från din solcellsanläggning så kommer den säljas till elhandelsbolaget du ingått ett avtal med och förtjänsten kommer synas på din elräkning.

Vilket pris får du per såld kWh solel?

När man pratar om priset på såld solel så är det per kWh som man brukar avse. Du brukar minst få spotpriset, det vill säga priset som elen säljs för på elbörsen just då. Utöver det så erbjuder vissa elbolag även dig ett påslag på 5-20 öre/kWh extra utöver spotpriset. Speciellt höga påslag kan du hitta om du väljer en kampanj så solel som gäller till exempel under de 12 första månaderna.

Utöver priset du får från elhandelsbolaget får du även betalt från staten och nätägare när du säljer solel. Vi bryter ner alla delar av ersättningen i listan nedan:

 • Spotpris: Priset som elen säljs för på börsen och detta pris ändras hela tiden.
 • Skatteavdrag: Du får 60 öre/kWh i skatteavdrag när du säljer din solel, dock kan du endast få 18 000 kr/år i detta avdrag.
 • Elcertifikat och ursprungsgarantier: Två mindre summor du får är också för elcertifikatet och ursprungsgarantin som visar varifrån elen kommer. Elcertifikatet får du runt 2 öre/kWh för och ursprungsgarantin 1 öre/kWh.
 • Nätnytta från elnätsbolaget: Elnätsbolaget betalar dig runt 5 öre/kWh i nätnytta.

Skattereduktion på såld el

Vi förklarade lite översiktligt att du får 60 öre/kWh solel du säljer i skattereduktion, men det finns lite mer än det att ha koll på. Det finns nämligen vissa regler du måste förhålla dig till och vissa begränsningar att ha koll på:

 • Du får endast skattereduktion som högst för mängden el som ditt hushåll förbrukar under året. Förbrukar du 10 000 kWh kan du därmed få skattereduktion på 10 000 kWh du säljer, men inte mer.
 • Som max kan du få skattereduktion på 30 000 kWh och det uppgår till 18 000 kr i skattereduktion.
 • Det är ett skatteavdrag och därför måste du ha betalat in skatt för minst summan du ska få tillbaka för att det ska gå.
 • Anslutningspunkten på solcellsanläggningen ska vara samma som bostadens anslutning till elnätet. Så att elens inmatning och utmatning mäts vid en och samma anslutningspunkt.
 • Du får inte ha en säkring över 100 ampere i anslutningspunkten.

Vilket elbolag betalar bäst för solel?

Elbolaget som betalar högst för solel just nu är Eon som betalar spotpris + 20 öre/kWh. Det är ett mycket högt pris och jämfört med många konkurrenter som endast betalar spotpriset så är det ett klart bättre val. Men du måste skaffa även solcellsanläggningen genom Eon för att detta erbjudandet ska gälla, vilket är en nackdel om du redan skaffat solceller.

Behöver du betala skatt på såld solel?

Beroende på hur mycket solel du säljer så kan du behöver betala skatt. Du får sälja solel för 40 000 kr/år innan du behöver betala skatt och 37 500 kr innan du behöver betala moms.

Du behöver dock komma ihåg att ta upp försäljningen på din inkomstdeklaration oavsett vilken summa du säljer för. Försäljningen kommer sedan dras av mot ett schablonavdrag som används för bland annat även uthyrning av bostaden. Se till att du inte redan nyttjar schablonavdraget till att hyra ut huset utan att skatta till exempel.

Vem får elen från mina solceller jag säljer?

Överskottselen som du säljer blandas ut med övrig el i elnätet men säljs självklart till det närmaste behövande hushållet. Därför så kommer du troligen oftast sälja din solel till dina närmaste grannar men du kan alltså inte välja vem du ska sälja elen till.

5 steg för att sälja solel

Börja sälj solel genom att följa de 5 stegen i listan nedan:

 • Installera solceller: Skaffa en solcellsanläggning till din bostad och se till att den är redo för att producera el.
 • Välj elavtal för solceller: Teckna ett elavtal för solceller antingen genom ditt nuvarande elhandelsbolag eller ett nytt. Oftast behöver du ha ett och samma elbolag för inköp och försäljning av el. Det är därför viktigt att välja ett som har både förmånliga villkor för inköp och försäljning.
 • Sälj solel: Din överskottsel från solcellsanläggningen säljs automatiskt och din elmätare mäter hur mycket du säljer.
 • Få betalt: Du får betalt för det som elmätaren har registrerat att du har sålt under månaden. Beloppet syns på din elfaktura och brukar dras av mot din elräkning.
 • Skattereduktionen: Till din inkomstdeklaration kommer elbolaget ha skickat in uppgifter på hur mycket el du har sålt under året. Så att du snart får skattereduktion på 60 öre/kWh som du sålt för i samband med skatteåterbäringen.

Vanliga frågor

Är det skillnad på att sälja solel som företag?

Skillnaden med att sälja solel som företag är att ni måste betala skatt och lägga till moms på elen.

Kan du sälja solel utan elavtal för produktion?

Nej, du kan inte sälja den till ett elhandelsbolag men du kan fortfarande mata ut den i elnätet. Då kommer elbolaget som tar emot elen att behöver hålla koll på mängden fortfarande så att du kan få skattereduktion för elen. Men du får inte betalt för elen av något elhandelsbolag och missar därför ersättning som motsvarar spotpriset och ofta lite till.

Hur säljer du solel?

Du behöver en solcellsanläggning och ett produktionsavtal med ett elhandelsbolag för att sälja solel samt ett vanligt elhandelsavtal. När du har detta redo så kommer överskottselen från dina solceller att säljas automatiskt och du får betalt på din elräkning.