Solceller bäst i test - Jämför de bästa solcellerna 2023
Hoppa till innehåll

Solceller bäst i test

Letar du efter de bästa solcellerna? Som tur är så har vi på Elfons testat och tagit fram solceller bäst i test 2023 och hjälper dig hitta de som passar dig. Läs vilka som är våra favoriter och vad du ska tänka på när du jämför solceller.

 1. Otovo: Bästa företaget för solceller
 2. Hemsol: Få offerter smidigt
 3. Svea Solar: Tar hand om hela processen
Solceller bäst i test just nu

Vilka solceller är bäst i test 2023?

Vi på Elfons anser att solceller bäst i test är Sunpower M-series AC. Anledningarna är många men främst att den har en verkningsgrad på hela 22,8 %, vilket är marknadens högsta. Samtidigt har den hela 440 Watt i toppeffekt vilket även är mycket högt. Solcellerna har även en riktigt bra garanti då de lovar på att de behållit minst 92 % av effekten efter 25 år.

Du kan läsa mer om vilka de bästa solcellerna är nedan:

Kostnadsfritt förslag

Ange din adress och få uppskattad besparing och pris för installation. I samarbete med Otovo.

Sunpower M-series AC

Som sagt tycker vi att detta är solcellen som är bäst i test för 2023, på grund av verkningsgraden på 22,8 % och toppeffekten på 440 Watt. Dessvärre så finns det inte så många leverantörer i Sverige av Sunpower M-series AC. Detta gör att den är svår att få tag på, men samtidigt ligger den även ganska högt i pris.

Fördelar:

 • Hög verkningsgrad
 • Hög toppeffekt

LG Solar Neon R

LG Solar Neon R är också en solpanel med mycket hög effekt. Den har nämligen en toppeffekt på 380 Watt och verkningsgrad på 22 %.

Fördelar

 • Verkningsgrad på 22 %
 • Toppeffekt är 280 Watt

Luxor Eco Line Glass-Glass Bifacial

Denna solcellen är bäst när det kommer till att kunna producera energi på båda sidorna, så kallad bifacial solcell. Verkningsgraden är på 22,61 % och toppeffekten 405 Watt.

Fördelar:

 • Bra toppeffekt
 • Bifacial
 • Hög verkningsgrad

Zebra Pro BC 132

Vill du ha solceller som bibehåller sin effekt i många år? Då är Zebra Pro BC 132 valet för dig, de har nämligen en effektgaranti på 93 % efter 25 år. Samtidigt har den även en verkningsgrad på 21,8 %.

Fördelar:

 • Riktigt bra effektgaranti
 • 21,8 % verkningsgrad

Q-cells Q-tron

Helsvarta solceller som har klarat av de hårdaste testerna kring extrem väder. Verkningsgraden är 22 % och toppeffekten 395 Watt, samtidigt som de har 25 års produktgaranti.

Fördelar:

 • Klarar av extremt väder
 • Hög verkningsgrad och toppeffekt
 • Helsvart
 • 25 års garanti

Jämför de bästa solpanelerna just nu

I tabellen nedan har vi på Elfons genomfört en jämförelse mellan de bästa solcellerna just nu. Vi har utgått ifrån verkningsgrad, effektgaranti och toppeffekt.

Solcell:VerkningsgradToppeffektEffektgaranti
Sunpower M Series AC22,8 %440 Watt92 % efter 25 år
LG Solar Neon R22 %380 Watt92,5 % efter 25 år
Luxor Eco Line Glass-Glass Bifacial22,61 %405 Watt80 % efter 30 år
Zebra Pro BC 13221,8 %430 Watt93 % efter 25 år
Q-cells Q.tron22 %395 Watt25 års produktgaranti
Jämförelse från Elfons – bästa solpanelerna
Solceller bäst i test illustration

Bästa företagen på solceller

Nu när du har hittat de bästa solcellerna så kvarstår bara en bra installatör som sköter hela processen. Från att köpa in solpanelerna åt dig till att de står installerade på taket. Det finns idag en del olika solcellsinstallatörer och i listan nedan så har vi tagit fram de bästa

 • Otovo – Välkänd installatör med bra garanti
 • Hemsol – Jämför 4 installatörer och tar fram offerter åt dig kostnadsfritt
 • HelpHero – Få 6 offerter och ansök på 1 minut
 • Solcellskollen – Populär jämförelsesajt
 • Sveasolar – Största solcellsföretaget i Sverige
De bästa solcellerna har lågt pris och hög effekt

Jämför solceller

För att hitta solpanelerna som passar dig bäst så krävs det att du jämför olika alternativ. Ska du ta ett solcellslån för att finansiera solcellerna är det även viktigt att du inte glömmer att jämföra alternativ där.

Ta hjälp av aspekterna nedan för att veta vad du ska kolla på:

Pris

Som tur är så har priset på solceller sjunkit betydligt de senaste åren, vilket gjort att allt fler har råd med ett köp. Men det är fortfarande väsentligt att kolla på priset för vad en kWh kostar för att få fram hur prisvärda solcellerna är. Det är viktigt att du kollar på priset för hela projektet och inte endast solcellerna själva.

Garantier

Att skaffa solceller är en dyr investering och därför är det även viktigt att de håller länge, så att det lönar sig. Därför är produktgarantin viktig att kolla på och ha i åtanke när du jämför solceller.

Förutom produktgarantin är det viktigt att kolla på hur bra effektiviteten, det vill säga hur verkningsgraden håller sig. Det kallas för effektgaranti och du behöver ofta jämföra olika för att få en aning om vad som klassas som bra här. Men att runt 80-90 % av verkningsgraden ska hålla i 25 år är normalt.

Effektivitet

Hur mycket av solenergin som omvandlas till elektricitet utgör hur hög effektivitet solcellerna har. Verkningsgraden och toppeffekten är två bra mått för att jämföra solcellers effektivitet.

Design

Hur viktigt det är med designen och hur snygga solcellerna är varierar kraftigt från person till person. Men det är viktigt att ha i åtanke att de troligen kommer synas tydligt och därför kan det vara en fördel med en snygg design.

Certifieringar

Till sist behöver du väga in om solcellerna har certifieringarna som du är i behov av. Först och främst ska de ha de nödvändiga certifieringarna för att vara säkra men sedan finns det specifika utefter behov.

Till exempel finns det certifieringar för höga salthalter om du ska installera solceller vid havet. Eller certifieringar för hur bra panelerna klarar av snö och belastning.

Välj den bästa typen av solceller

Till slut är det även viktigt att räkna med vilken slags solceller du är ute efter. Det finns tre vanliga slags solceller att välja mellan och det är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. Ta reda på vilken typ som passar dig och börja jämföra de alternativ som finns inom kategorin. För de allra flesta så rekommenderar vi på Elfons monokristallina solceller, då de har högst verkningsgrad och passar bäst för nordiskt klimat. Därför brukar de anses som den bästa typen av solceller.

Hur utsåg vi solceller bäst i test?

För att utse solceller bäst i test 2023 så har vi använt oss av mycket information och många faktorer. Vi har dock vissa särskilda faktorer som gåtts igenom på samtliga testade solceller och de har vi samlat i listan nedan:

 • Pris/Watt
 • Effektgaranti
 • Produktgaranti
 • Design
 • Certifieringar
 • Verkningsgrad
 • Oberoende tester

Vanliga frågor

Vilken är den bästa solcellsinstallatören?

Beroende på hur stor solcellsanläggning du vill ha och vilka förutsättningar du har så skiljer det sig. Men det bästa du kan göra är att ta in olika offerter genom oss på Elfons. Sedan kan du välja alternativet som du anser är bäst.

Hur jämför du solceller?

Du kan jämföra olika solceller enkelt i vår tabell ovan eller själv jämföra olika alternativ utifrån faktorer som pris, garantier, omdömen och design.