Elabonnemang - Jämför, byt och teckna (Spara 2000 kr)
Hoppa till innehåll

Elabonnemang

Ett elabonnemang är en förutsättning för att få el till din bostad. För att kunna använda elnätet där du bor måste först ett avtal kring detta tecknas. Det avtalet kan du inte själv styra över, men det du däremot kan styra är ditt elabonnemang som även kallas för elhandelsavtal. Det avtalet handlar om elkostnaden för den el du förbrukar och där väljer du fritt vilket företags erbjudanden som passar dig och din förbrukning bäst.

För att få el till din bostad så behöver du ett elabonnemang. När du jämför olika alternativ så ska du ha koll på månadsavgift, påslag och omdömen främst. Tänk även på om du ska ha ett fast, rörligt eller timbaserat elpris.


Elfons » Elabonnemang
elabonnemang illustration

Topplista elabonnemang

  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 2 mån
  • 100% förnybar energi
  • Krångelfritt elbolag
  • Smarta elavtal
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 0 öre
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu
  • 100 % fossilfri el
  • Välj timpris
  • Stödjer forskning
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 1,95 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Sveriges bästa kundtjänst
  • Alltid 100% förnybar el
  • Beställ online snabbt
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 6 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Fri avgift i 1 år (!!)
  • Hjälper dig byta bolag
  • Enkelt igång
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 5 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Förnybar eller fossilfri el
  • Timpris finns
  • Smarta produkter
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 25 kr
  Påslag: 2 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 månad
  • Prisgaranti
  • Billigt
  • För företag
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 10,90 öre
  Uppsägningstid: 6 månader
  • Timpris
  • Bra kampanj
  • Prisgaranti på fast elpris
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 75 kr
  Påslag: 10,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 månad
  • Bra villkor
  • Låg månadsavgift
  • Bra omdömen
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 15 kr
  Påslag: 9,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 0 månader

Jämför elabonnemang

I jämförelsen nedan har vi kikat på avgifterna hos olika elabonnemang:

Elabonnemang:MånadsavgiftPåslagRabatt
Greenely timpris49 kr2,2 öre/kWh414 kr (kod behövs)
Cheap Energy timpris0 kr7,90 öre/kWhUpp till 2000 kr
Fortum rörligt elpris49 kr5,90 öre/kWh588 kr
Skellefteå Kraft rörligt elpris45 kr7,90 öre/kWhCa 1530 kr
Kärnfull Energi timpris39 kr3,2 öre/kWhIngen rabatt
Telge Energi (rörligt elpris)49 kr5 öre/kWh400 kr per värvad vän
Svealands Elbolag (fast elpris)79 krBeroende på avtalstidenFastpris garanti + 1 öre/kWh
DoGood El (timpris)25 kr2 öre/kWh 300 kr
Elfons jämförelse mellan elabonnemang
Jämför elabonnemang för att hitta det bästa

Välj typ av elabonnemang

Vilket typ av elabonnemang ska man välja? Vi går nedan igenom rörligt, fast och timpris på elabonnemang för att hjälpa dig ta reda på vilket som du bör välja.

Olika elabonnemang

Rörligt elabonnemang

Med ett rörligt elpris menas att du betalar det börspris som är aktuellt och att priset påverkas av de variationer som medföljer säsongen. Under vinterhalvåret är det därmed givetvis mer kostsamt än under sommarmånaderna. Samtidigt beror det helt på hur pass kalla vintrarna blir och var i landet du bor någonstans.

Genom att välja ett elabonnemang med rörligt pris så får du flera fördelar. Det krävs ingen bindningstid och det har dessutom rent historiskt visat sig vara ett mycket lönsamt val. Många väljer den här varianten för att inte behöva betala för mycket i förhållande till den elförbrukning man faktiskt har. Å andra sidan kan det i vissa hushåll vara tufft att se hur priserna kan ändras drastiskt från den ena månaden till den andra, så det gäller att hushållsekonomin tillåter prisförändringarna. Därför ska du endast välja ett rörligt abonnemang om du har råd med stigande elpriser.

Fast elabonnemang

När du väljer ett elabonnemang med fast pris så kommer inte kostnaden vara påverkad av de svängningar som sker relaterat till säsong och andra faktorer som kan påverka priset. Du får därmed en trygghet i att priset per kWh är bestående.

Ett elabonnemang med fast elpris är bättre lämpat för dig vars ekonomi inte tillåter att elpriset varierar kraftigt under året. En fördel är att du slipper oroa dig för att elpriset plötsligt kan komma att höjas och elräkningen likaså.

En nackdel med den här typen av avtal är emellertid att bindningstiden brukar vara ganska lång och att det kan kosta något extra just för att du inte ska hamna i en situation där priserna skenar iväg plötsligt. Dock så väljer du bindningstiden själv och kan ofta välja mellan endast några månader till flera år bundet pris.

Känner du att det fasta elpriset är något för dig så har vi en komplett guide kring hur du binder elavtalet som du kan ta del av.

Elabonnemang med timpris

Vissa företag kan erbjuda elabonnemang där avtalen är timbaserade, vilket innebär att kostnaden är beroende av de timmar på dygnet som du faktiskt förbrukar elen. Om du till exempel då väljer att inte förbruka så mycket el när trycket är högt på elnätet så kan priset bli bättre. Du kan alltså anpassa din förbrukning till när elpriset är som lägst och på detta sättet spara pengar. Elabonnemang med timpris har blivit allt med populärt på senaste i takt med att elpriset svänger alltmer.

Vilket är det bästa elabonnemanget?

Fortum rörliga pris anser vi vara det bästa elabonnemanget just nu, eftersom det är mycket populärt och har låga avgifter. Abonnemanget har endast en att avgift på 39 kr/månad och ett påslag på 5.90 öre/kWh. De erbjuder även ett förmånligt erbjudande i nuläget som ger dig 588 kr i rabatt helt gratis när du tecknar abonnemanget.

Det är dock individuellt vilket som är det bästa valet för just dig och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. I listan nedan har vi därför samlat det vi på Elfons anser vara viktigast när det kommer till att jämföra elabonnemang:

 • Hur din genomsnittliga elförbrukning ut
 • Var i landet du bor någonstans
 • Hur tillåtande din ekonomi är
 • Vad som är viktigast för dig hos ett elbolag

För en del är priset det absolut viktigaste, och det är inte konstigt. Du ska kunna känna dig trygg i att du har råd när elräkningen kommer. För andra är det en stor trygghet bara med vetskapen om att det aktuella elbolaget har väldigt många nöjda kunder, eller att det finns möjlighet att byta mellan olika upplägg. Ta reda på vad du prioriterar och leta efter ett elabonnemang som också prioriterar det.

Vilket elabonnemang är billigast?

Det bästa elabonnemanget behöver inte vara det billigaste alternativet nödvändigtvis och det är mycket svårt att hitta det billigaste alternativet. Detta eftersom det varierar från person till person beroende på om du bor i hus eller lägenhet och hur mycket du förbrukar.

Men det vi vet att du kan göra för att hitta billig el är att först och främst välj rörligt elpris, då det varit det bästa valet över tid. Men även att du som har en hög förbrukning väljer ett abonnemang med lågt påslag och du med låg förbrukning väljer ett abonnemang som har låg fast avgift (månadsavgift).

Vill du engagera dig extra och verkligen hitta det allra billigaste elabonnemanget rekommenderar vi ett timpris. Med ett sådant kan du själv optimera din elförbrukning utefter elprisets utveckling och komma undan så billigt som det bara går. Nackdelen är att du ständigt behöver hålla koll på elpriset under dagen samt planera elförbrukningen utefter prognosen.

Elabonnemang för hus

För att hitta det bästa elabonnemanget för ett hus bör man kolla på abonnemang som passar dig med högre förbrukning. Det säger sig självt att ett hus förbrukar mer än de allra flesta lägenheter och det är viktigt att tänka på. Det som passar till dig med hög förbrukning och som bor i hus är ett lågt påslag. Det är avgiften som läggs till på varje kWh du förbrukar och är därför beroende av din förbrukning.

Elabonnemang för lägenhet

Bor du däremot i lägenhet är påslaget inte lika väsentligt. Istället är det den fasta avgiften som ofta anges per månad du ska se upp för. Ett elabonnemang som passar en lägenhet är därför ett abonnemang som har låg månadsavgift. Detta är dock inte allt utan du bör även alltid kolla upp villkoren som bindnings och uppsägningstid men det kan även vara intressant om det ingår grön el eller inte.

Hur mycket kostar ett elabonnemang?

Enligt Energimarknadsbyrån så kostar det i snitt 248 öre/kWh för en genomsnittlig villa i Sverige. För en lägenhet var kWh priset en bit högre och hamnade totalt på 368 öre/kWh. Men exakt vad ditt elabonnemang kommer kosta dig är individuellt och vad det påverkas av går vi igenom nedan.

Kostnaden för ditt elabonnemang beror på många olika faktorer och varierar därför kraftigt från person till person. Först och främst kommer den totala kostnaden variera beroende på hur mycket el du förbrukar. Sen är det även beroende på vart i landet du bor då elpriset är olika i olika delar av landet.

Men när det kommer till elavtalets del i det hela så är det avgifterna som påverkar. Alltså hur högt påslag, månadsavgift och övriga avgifter som elavtalet har och du kan påverka detta genom att byta elabonnemang.

Till sist beror det även på vilket slags elpris du har, alltså fast, rörligt eller timpris. Dessa varierar då det rörliga elpriset och timpriset följer elpriset på börsen medan det fasta elpriset är just fast.

Byt och teckna nytt elabonnemang

Att både avsluta och teckna ett nytt elabonnemang är en mycket enkel process och det mesta sköts av det nya elbolaget. Du behöver bara fokusera på att hitta ett nytt elbolaget och elavtal. Sedan påbörjar du processen genom att ansöka om ett nytt elavtal som du hittat och samtidigt så kan då det nya elbolaget ta över och avsluta ditt tidigare elabonnemang.

Kom ihåg att du kan ha en uppsägningstid på ditt tidigare elabonnemang och detta kan försena bytet några månader eller kosta dig lite extra.

 • Hitta ett nytt abonnemang och elbolag som du vill välja
 • Ansök och låt det nya elbolag ta hand om flytten

Elfons 4 tips när du byter elabonnemang

Det är inte svårt att byta ditt elabonnemang, tvärtom går det smidigt och enkelt till och du får hjälp med det du behöver. Däremot är det bra att känna till ett par viktiga steg i processen.

Bindningstid och uppsägningstid

Du måste kontrollera vad du har för bindnings/uppsägningstid på ditt befintliga elabonnemang. Är det redan tidsbestämt så rekommenderas det att inte byta innan tiden för avtalet har gått ut eftersom du då kan bli skyldig att betala en avgift.
När du vet hur lång tid du har kvar så kan du i god tid meddela om att säga upp avtalet. På så sätt slipper du automatisk förlängning av ett abonnemang du inte längre vill ha.

Jämför priset för elabonnemanget

Det är viktigt att du säkerställer att du är nöjd med de villkor och priser som företaget anger. Jämför gärna priserna och titta på om det passar ditt hushåll, din uppskattade förbrukning och givetvis din ekonomi. Viktigast när det kommer till avgifterna är att kolla månadsavgiften och påslaget, vidare kan det vara bra att kolla om det tillkommer några andra avgifter.

Kundnöjdhet

Vi rekommenderar att titta på kundnöjdhet om priset inte är det absolut viktigaste för just dig. Det är enormt fördelaktigt med ett företag som är måna om sina kunder. Ska du teckna ett elabonnemang hos en ny leverantör så ska du kunna vara trygg i att de kan hantera alla sorters problem eller frågor som kan uppstå kring kostnader, avtal och mycket mer. Det kan även vara bra för dig som prioriterar priset högst att kolla kundnöjdheten då det ibland kan uppkomma oväntade och dolda avgifter vilket kommer synas i kundnöjdheten. För att enkelt kolla upp kundnöjdheten kan du gå in på respektive bolags Trustpilot profil. Vi på elfons.se sammanfattar även kundnöjdhet och omdömen i våra recensioner.

Välj rätt slags abonnemang

Till sist vill vi återigen påpeka om hur viktigt det är att väljer det slags elpris som passar dig bland rörligt, fast eller timpris. För de flesta är rörligt det bästa valet men om du vill engagera dig och få ner det ytterligare är timpriset det rätta valet. Är du orolig för elprisets prognos framöver kan det kännas skönt med att istället välja ett fast elpris.

Glöm inte välja ett elabonnemang

Se till att ni kommer ihåg att välja ett elabonnemang om ni ska flytta eller har sagt upp det gamla för att byta. Annars så kan ni få ett anvisat elabonnemang vilket innebär att elnätsbolaget ger ett till er och dessa har mycket höga avgifter. Som tur är får dock inte anvisningsabonnemang ha några uppsägnings eller bindningstider vilket innebär att ni kan bli av med de direkt om ni råkat få det.

Välj elabonnemang utefter förbrukning

Ett mycket värdefullt tips kan vara att verkligen anpassa utefter din förbrukning. För det första bör du med en hög förbrukning välja ett abonnemang med lågt pris per kWh och leta efter ett alternativ som ger nykundsrabatt på förbrukningen. Du som kanske bor i lägenhet och har lägre förbrukning bör istället kolla efter en låg eller obefintlig månadsavgift och nykundsrabatt med fri månadsavgift i ett visst antal månader.

Anledningen till detta är att månadsavgiften utgör en stor del av den totala kostnaden för dig med låg elförbrukning. För dig med hög elförbrukning utgör månadsavgiften tvärtemot en mindre del av den totala kostnaden och istället är det kostnaden för elförbrukningen som är störst.

Vanliga frågor

Vad är ett elabonnemang?

Ett elabonnemang är ett abonnemang med ett elbolag för den elen du förbrukar på elnätet. Det finns olika typer av elabonnemang och de vanligaste är rörligt, fast och timpris.

Hur jämför man elabonnemang?

Viktigaste är att se till att du väljer rätt typ av elabonnemang, det vill säga antingen rörligt, fast eller timpris. Men det kan även vara bra att kolla på bindningstid, kundnöjdhet, priset och vilken el du får.

Vad ska man se upp för hos ett elabonnemang?

Höga avgifter och att välja ett abonnemang hos ett oseriöst elbolag. För att undvika oseriösa aktörer kan det vara bra att välja ett bolag som har schysst elhandel certifikat.

Hur avslutar man ett elabonnemang?

Det enklaste sättet att säga upp ett elabonnemang vid flytt eller innan byte är att ta kontakt med elbolaget. Hur du enklaste kommer i kontakt med de brukar hittas enkelt via hemsidan. Kom ihåg att du kan behöva säga upp abonnemanget någon månad innan byte eller flytt på grund av eventuell bindnings eller uppsägningstid.

Hur tecknar man ett elabonnemang?

Det är enkelt att teckna ett elabonnemang och oftast behöver du endast fylla i dina personliga uppgifter på elbolagets hemsida. Efteråt får du fram en estimerad total kostnad per månad och kan välja att gå vidare. Kom ihåg att du måste säga upp ditt tidigare elavtal i god tid om du har en uppsägningstid.

Är elavtal och elabonnemang samma sak?

Ja, det är två ord för samma sak, det vill säga den delen av elavtalet som du kan påverka själv.