Elabonnemang

Ett elabonnemang är en förutsättning för att få el till din bostad. För att kunna använda elnätet där du bor måste först ett avtal kring detta tecknas. Det avtalet kan du inte själv styra över, men det du däremot kan styra är ditt elabonnemang. Det avtalet handlar om elkostnaden för den el du förbrukar och där väljer du fritt vilket företags erbjudanden som passar dig och din förbrukning bäst.

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 16 mars 2023

elabonnemang illustration med elfons

Populära elabonnemang

  1. Greenely
    Greenely logo
    • Inga dolda avgifter
    • 1000+ goda omdömen
    • Sparar i snitt 1870 kr/år
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 14 dagar
  2. Fortum
    Fortum logo
    • 100% fossilfritt
    • Prisgaranti
    • Online-rabatt
    Månadsavgift: 35 kr
    Uppsägningstid: 2 mån
  3. Kärnfull Energi
    Kärnfull Energi logo
    • 100 % fossilfri el
    • Välj timpris
    • Stödjer forskning
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  4. Göta Energi
    Göta Energi logo
    • 500 kr rabatt
    • Bra omdömen
    • Snabbt klart
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 90 dagar
  5. Skellefteå Kraft
    Skellefteå Kraft logo
    • Sveriges bästa kundtjänst
    • Alltid 100% förnybar el
    • Beställ online snabbt
    Månadsavgift: 45 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  6. Telge Energi
    Telge Energi logo
    • Fri avgift i 2 år (!!)
    • Hjälper dig byta bolag
    • Enkelt igång
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 1 mån

Rörligt, fast eller timpris

Vilket typ av elabonnemang ska man välja? Vi går nedan igenom rörligt, fast och timpris på elabonnemang för att hjälpa dig ta reda på vilket som du bör välja.

elabonnemang fördelning mellan rörligt, fast och anvisat pris

Rörligt elabonnemang

Med ett rörligt elpris menas att du betalar det börspris som är aktuellt och att priset påverkas av de variationer som medföljer säsongen. Under vinterhalvåret är det därmed givetvis mer kostsamt än under sommarmånaderna. Samtidigt beror det helt på hur pass kalla vintrarna blir och var i landet du bor någonstans.

Genom att välja ett elabonnemang med rörligt pris så får du flera fördelar. Det krävs ingen bindningstid och det har dessutom rent historiskt visat sig vara ett mycket lönsamt val. Många väljer den här varianten för att inte behöva betala för mycket i förhållande till den elförbrukning man faktiskt har. Å andra sidan kan det i vissa hushåll vara tufft att se hur priserna kan ändras drastiskt från den ena månaden till den andra, så det gäller att hushållsekonomin tillåter prisförändringarna.

Fast elabonnemang

När du väljer ett elabonnemang med fast pris så kommer inte kostnaden vara påverkad av de svängningar som sker relaterat till säsong och andra faktorer som kan påverka priset. Du får därmed en trygghet i att priset per kWh är bestående.

Ett elabonnemang med fast elpris är bättre lämpat för dig vars ekonomi tillåter en stadig kostnad året runt vare sig du förbrukar mer eller mindre under vissa månader. Dessutom är det en stor fördel för många att slippa vara rädd att det plötsligt kan komma betydligt högre kostnader än vanligt.
En nackdel med den här typen av avtal är emellertid att bindningstiden brukar vara ganska lång och att det kan kosta något extra just för att du inte ska hamna i en situation där priserna skenar iväg plötsligt.

Elabonnemang med timpris

Vissa företag kan erbjuda elabonnemang där avtalen är timbaserade, vilket innebär att kostnaden är beroende av de timmar på dygnet som du faktiskt förbrukar elen. Om du t.ex. då väljer att inte förbruka så mycket el när trycket är högt på elnätet så kan priset bli bättre. Du kan alltså anpassa din förbrukning till när elpriset är som lägst och på detta sättet spara pengar. Elabonnemang med timpris har blivit allt med populärt på senaste i takt med att elpriset svänger allt mer.

Vilket elabonnemang är bäst?

Det kan vara svårt att veta vilket slags elabonnemang som du ska välja, och av den anledningen har vi samlat det du behöver ha kännedom kring här. I listan nedan har vi alltså samlat det som vi på Elfons anser är viktigast när det kommer till ett elabonnemang.

  • Hur din genomsnittliga elförbrukning ut
  • Var i landet du bor någonstans
  • Hur tillåtande din ekonomi är
  • Vad som är viktigast för dig hos ett elbolag

För en del är priset det absolut viktigaste, och det är inte konstigt. Du ska kunna känna dig trygg i att du har råd när elräkningen kommer. För andra är det en stor trygghet bara med vetskapen om att det aktuella elbolaget har väldigt många nöjda kunder, eller att det finns möjlighet att byta mellan olika upplägg. Ta reda på vad du prioriterar och leta efter ett elabonnemang som också prioriterar det.

Elabonnemang för hus

För att hitta det bästa elabonnemanget för ett hus bör man kolla på abonnemang som passar dig med högre förbrukning. Det säger sig självt att ett hus förbrukar mer än de allra flesta lägenheter och det är viktigt att tänka på. Det som passar till dig med hög förbrukning och som bor i hus är ett lågt påslag. Det är avgiften som lägst på per kWh du förbrukar och är därför beroende på din förbrukning.

Elabonnemang lägenhet

Bor du däremot i lägenhet är påslaget inte lika väsentligt. Istället är det årsavgiften som ofta anges per månad du ska se upp för. Ett elabonnemang som passar en lägenhet är därför ett abonnemang som har låg månadsavgift. Detta är dock inte allt utan du bör även alltid kolla upp villkoren som bindnings och uppsägningstid men även om det ingår grön el.

Byta elabonnemang

Det är inte svårt att byta ditt elabonnemang, tvärtom går det smidigt och enkelt till och du får hjälp med det du behöver. Däremot är det bra att känna till ett par viktiga steg i processen.

Bindningstid

Du måste kontrollera vad du har för bindnings/uppsägningstid på ditt befintliga elabonnemang. Är det redan tidsbestämt så rekommenderas det att inte byta innan tiden för avtalet har gått ut eftersom du då kan bli skyldig att betala en lösenavgift.
När du vet hur lång tid du har kvar så kan du i god tid meddela om att säga upp avtalet. På så sätt slipper du automatisk förlängning av ett abonnemang du inte längre vill ha.

Jämför priset för elabonnemanget

Det är viktigt att du säkerställer att du är nöjd med de villkor och priser som företaget anger. Jämför gärna priserna och titta på om det passar ditt hushåll, din uppskattade förbrukning och givetvis din ekonomi.

Kundnöjdhet

Vi rekommenderar att titta på kundnöjdhet om priset inte är det absolut viktigaste för just dig. Det är enormt fördelaktigt med ett företag som är måna om sina kunder. Ska du teckna ett elabonnemang hos en ny leverantör så ska du kunna vara trygg i att de kan hantera alla sorters problem eller frågor som kan uppstå kring kostnader, avtal och mycket mer. Det kan även vara bra för dig som prioriterar priset högst att kolla kundnöjdheten då det ibland kan uppkomma oväntade och dolda avgifter vilket kommer synas i kundnöjdheten. För att enkelt kolla upp kundnöjdheten kan du gå in på respektive bolags trustpilot profil. Vi på elfons.se sammanfattar även kundnöjdhet och omdömen i våra recensioner.

Tips för dig som letar elabonnemang

Ett mycket värdefullt tips kan vara att verkligen anpassa utefter din förbrukning. För det första bör du med en hög förbrukning välja ett abonnemang med lågt pris per kWh och leta efter ett alternativ som ger nykundsrabatt på förbrukningen. Du som kanske bor i lägenhet och har lägre förbrukning bör istället kolla efter en låg eller obefintlig månadsavgift och nykundsrabatt med fri månadsavgift i ett visst antal månader.

Anledningen till detta är att månadsavgiften utgör en stor del av den totala kostnaden för dig med låg elförbrukning. För dig med hög elförbrukning utgör månadsavgiften tvärtemot en mindre del av den totala kostnaden och istället är det kostnaden för elförbrukningen som är störst.

Vanliga frågor

Vad är ett elabonnemang?

Ett elabonnemang är ett abonnemang med ett elbolag för den elen du förbrukar på elnätet. Det finns olika typer av elabonnemang och de vanligaste är rörligt, fast och timpris.

Hur jämför man elabonnemang?

Viktigaste är att se till att du väljer rätt typ av elabonnemang, det vill säga antingen rörligt, fast eller timpris. Men det kan även vara bra att kolla på bindningstid, kundnöjdhet, priset och vilken el du får.

Vad ska man se upp för hos ett elabonnemang?

Höga avgifter och att välja ett abonnemang hos ett oseriöst elbolag. För att undvika oseriösa aktörer kan det vara bra att välja ett bolag som har schysst elhandel certifikat.