Fortum EL - Recension & Omdöme 2024
Hoppa till innehåll
Fortum logo

Fortum

Fortum är ett stort internationellt elbolag med rötterna i Finland. I Sverige har de en stor marknadsandel och levererar till hela landet.

Uppdaterad av: Torbjörn Andersson den 31 december 2023

TrustPilot betyg: 1,5/5
Elfons betyg: 4/5
Teckna online: Snabbt och enkelt
Antal elavtal: 6 st

Just nu får du månadsrabatt till ett värde av 1200 kr när du i villa tecknar ett elavtal hos Fortum.

Hämta erbjudande

Fortums olika elavtal

Fortum passar även de allra flesta då de erbjuder fast, timpris eller rörligt elpris att välja mellan. Just nu ger alla avtalen dig fri årsavgift första året!

Fortums rörliga elavtal

Det rörliga elpriset är det som de flesta kunderna väljer och det som skall vara billigast över tid. Avtalet har ingen bindningstid och som sagt är det endast fossilfri el. Den fasta avgiften är 49 kr per månad och påslaget är 5,90 öre/kWh.

På både det vanliga rörliga elpriset och timpriset är bindningstiden 0 månader och uppsägningstiden 2 månader.

Timpris

Vill du ha möjligheten till att optimera din förbrukning utefter elpriset rörelser passar timpris. Då får du elpriset som gäller på elbörsen just den timmen då du förbrukar det. Här är också månadsavgiften ligger på 49 kr/månad och påslaget 5,90 öre/kWh.

Fortums fasta elavtal

Med ett fast elpris så behöver du inte oroa dig för det skiftande elpriset eftersom du betalar ett fast kWh pris. Vilket kan vara en lättnad om du har stor elförbrukning då det annars finns en risk för stora oväntade kostnader.

Studentavtalet

Ett rörligt elpris utan uppsägningstid för studenter. Det unika är att du har gratis el under juli, juni och augusti, ett riktigt bra elavtal för studenter med andra ord.

Senioravtalet

Senioravtalet är ett rörligt elavtal utan uppsägningstid som medför en rabatt på din elförbrukning. Perfekt för en senior och kanske till och med pensionär som vill spara in lite extra pengar.

 

Fortum har fossilfri el

Oavsett vilket elavtal du väljer hos Fortum så kan du vara säker på att det är fossilfri el. Antingen kommer elen från vattenkraft, solkraft, vindkraft eller kärnkraft. Till skillnad från elavtal med förnybar el ingår här även kärnkraften, men som du ser så kommer elen delvis från förnybara energikällor.

Vill du ha endast förnybar el hos Fortum så kostar det extra och är ett tillägg. Sammanlagt kostar det hela 45 kr/månad + 6,90 öre/kWh extra för att få 100 % förnybar el. Det är alltså mycket dyrt att ha förnybar el hos Fortum och därmed rekommenderar vi ett elavtal som redan har förnybar el kostnadsfritt om du är ute efter förnybar el. Det finns en hel del elbolag som endast har 100 % förnybar el nuförtiden och ett exempel på ett bra alternativ är Skellefteå Kraft.

 

Vilka erbjudanden har Fortum?

Fortum är kända för att ha riktigt bra erbjudanden på elavtal och uppdaterar de frekvent. Dessa är aktuella just nu:

  • Elavtal SAS Eurobonus poäng: Få 10 000 SAS Eurobonus poäng + 250 mer per månad du är kund (gäller hela tiden).
  • Elavtal för lägenhet: Rabatt på årsavgiften i ett år (värde 468 kr)
  • Elavtal för villa: Rabatt på årsavgiften i ett år (värde 588 kr)
  • Seniorrabatt: Få fri fast avgift i ett år på senioravtalet
  • Studentrabatt: Fri månadsavgift i ett år och gratis el under juni, juli och augusti.

 

Elfons omdöme på Fortum

Sammanfattningsvis anser vi Fortum vara ett elbolagen med det bästa elavtalet. De har många olika elavtal med låga avgifter och även riktigt bra erbjudanden. En nackdel anser vi dock vara det dåliga betyget hos Trustpilot, vilket dock beror till viss del på de höga elpriserna. Vi har däremot själva testat kundservicen hos Fortum och tyckt att den fungerar väl.

Främst rekommenderar vi dig som är ute efter ett rörligt eller timprisavtal att skaffa Fortum. Det passar dock inte bra om du vill ha förnybar el då det endast ingår fossilfri el till elavtalen.

 

Tilläggstjänster hos Fortum

Det går att lägga till flera olika tjänster hos Fortum och det finns troligen något som passar dig och ditt elavtal. Läs om populära tilläggstjänster nedan:

  • Prisskydd: Bind elavtalet under en vald period (minst en månad)
  • Trygghetspaketet: Ersätter dig för elräkningen om du blir sjukskriven eller arbetslös (minst 2000 kr/månad)
  • Miljöpaketet: Du får 100 % förnybar el och rådgivning så att du kan använda den så effektivt som möjligt.
  • Smart-laddning: Ladda elbilen när elpriset är som billigast helt automatiskt.

 

Omdömen från kunder

Fortum (Sverige) har 330 recensioner och ett genomsnittligt betyg på 1,5 hos TrustPilot. Jämfört med andra elbolag i branschen är detta inte jätte lågt. Det är dock heller inte högt men det som sker ofta med elavtal är att endast de missnöjda ger omdömen. Anledningen att flera elbolag har låga betyg är också att kunderna blir missnöjda av prishöjningar som skett på senaste.