Rörligt elpris

De allra flesta har ett rörligt elpris på sitt elavtal vilket innebär att det svänger beroende på hur spotpriset rör sig. Nedan hjälper Elfons dig ta reda på allt du behöver veta om rörligt elpris och jämför olika alternativ åt dig!

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 9 februari 2023

rörligt elpris illustration

Elavtal med rörligt elpris 2023

 1. Fortum
  Fortum logo
  • 100% fossilfritt
  • Prisgaranti
  • Online-rabatt
  Månadsavgift: 35 kr
  Uppsägningstid: 2 mån
 2. Skellefteå Kraft
  Skellefteå Kraft logo
  • Sveriges bästa kundtjänst
  • Alltid 100% förnybar el
  • Beställ online snabbt
  Månadsavgift: 45 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 3. Göta Energi
  Göta Energi logo
  • 500 kr rabatt
  • Bra omdömen
  • Snabbt klart
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 90 dagar
 4. Greenely
  Greenely logo
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 14 dagar
 5. Telge Energi
  Telge Energi logo
  • Fri avgift i 2 år (!!)
  • Hjälper dig byta bolag
  • Enkelt igång
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 1 mån

Hur fungerar rörligt elpris

Ett rörligt elavtal fungerar på så sätt att du betalar det genomsnittliga priset som ditt elbolag har köpt in el för. Du betalar alltså genomsnittet av vad alla kunder hos bolaget har tillsammans som genomsnitts pris för el. Detta räknas månadsvis och du är därför inte direkt beroende av hur elpriset rör sig under kortare sikt. En typ av rörligt elpris är dock timpris som är beroende av elprisets rörelser varje timme.

Vad är skillnaden mot fast elpris?

När du är klar med att binda ditt elavtal och har ett fast elpris så skiljer det sig mycket från det rörliga elpriset. Det rörliga elpriset är beroende av hur elpriset svänger mycket mer då det justeras varje månad. Går elpriset därmed upp extremt mycket under en månad så kommer du med rörligt elpris bli påverkad medan du med fast pris fortfarande betalar det avtalade priset.

Hur svänger det rörliga elpriset?

Hur elpriset kommer att svänga vet ingen exakt och det är mycket svårt att göra en prognos över elpriset. Detta då det beror på mycket olika faktorer som väder, tillgång, efterfrågan och politiska beslut. Men på senare år har priset blivit allt mer volatilt och svänger mer under både dygn och under längre perioder. Du med rörligt elpris får följa med på dessa dalar och toppar vilket gör att kostnaderna kan skilja sig mycket från månad till månad.

Det rörliga priset är mycket beroende på efterfrågan och utbudet på el som finns, vilket påverkar spotpriset för el som är en del av det rörliga elpriset. Generellt sett ökar alltid kostnaderna på vintern därmed för dig med rörligt elavtal. På grund av att det kalla vädret leder till en minskat utbud av el samtidigt som efterfrågan ökar då alla ska värma upp sina bostäder.

Vem bör skaffa rörligt elpris?

Historiskt sett brukar man säga att det är mer lönsamt att ha ett rörligt elavtal. Dock för det med sig en del risker och du behöver ha rum för oväntade kostnader i din budget. På grund av detta passar det inte dig som har det tajt ekonomiskt.

Har du däremot lite rum för oväntade kostnader och vill ha chansen till lägre elkostnader om elpriset skulle sjunka passar ett rörligt elpris dig. Tror du även att elpriset kommer att sjunka framöver så är det rörliga elpriset det självklara valet.

 • Har utrymme för oväntade kostnader
 • Vill få chans till minska elkostnader
 • Tror att elpriset ska sjunka

Jämförelse mellan rörliga elavtal

Nästintill alla elbolag erbjuder ett elavtal med rörligt elpris vilket gör att det kan vara svårt att veta vilket man bör välja. I jämförelsen nedan tar vi upp de viktiga aspekterna du bör kolla på och hjälper dig hitta rätt.

Rörlig elavtal från:MånadsavgiftPåslag per kWhAktivt erbjudandeUppsägningstidFördel
Fortum49 kr4,70 öreFri månadsavgift första året2 mån100 % fossilfri el
Göta Energi49 kr (69 kr efter 5000 kWh/månad)1 öreJa3 månSchysst Elhandel certifikat
Skellefteå Kraft45 kr6 öreJa (värde ca 1530 kr)1 månMycket förmånligt erbjudande
Greenely69 kr0 öreJa (värde 418 kr)14 dagar100 % förnybar el och smarta funktioner
Elfons jämförelse mellan rörliga elavtal

Hitta rätt rörligt elpris

Det kan vara svårt att veta vad man ska kolla på när man jämför olika elavtal med rörlig elpris. Vi har nedan tagit fram de viktigaste aspekterna för att underlätta ditt letande.

Avgifter

De största avgifterna är påslaget och månadsavgiften. Vissa rörliga elavtal har endast en månadsavgift och inget påslag medan andra har lite av både. Förbrukar du mycket el vill du hitta ett rörligt elpris med lågt påslag. Men förbrukar du mindre är det månadsavgiften som är viktigare.

Uppsägningstid

Väljer du fel så kan det vara härligt att snabbt komma ur och välja ett nytt alternativ. Kolla därför alltid upp uppsägningstiden som max bör vara någon månad.

Vart kommer elen ifrån?

En stor fördel hos ett alternativ kan vara att elen är 100 % förnybar och alltså har de grön el. Nuförtiden erbjuder dock nästan alla elbolag förnybar eller fossilfri el till sina kunder då miljöfrågan blivit såpass viktig.

Omdömen

Hur tidigare kunder har blivit bemötta och betygsätter elbolaget är även viktigt att kolla när du letar bland olika rörliga elpriser. Detta går enkelt att kolla upp via Trustpilot.

statistik 1 av 5 väljer rörligt elpris

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan rörligt och fast elpris?

Rörligt elpris är beroende av spotpriset rörelser och justeras månadsvis medan det fasta elpriset är precis som det låter fast.

Är rörligt elpris bra?

För de allra flesta är ett elavtal med rörligt elpris det förmånligaste alternativet. Det har presterat bäst historiskt sett men kräver att du har ekonomin för oväntade kostnader om elpriset skulle stiga kraftigt.

Hur väljer jag rätt rörligt elavtal?

Det finns mycket du behöver tänka på och ovan har vi därför gjort en jämförelse mellan populära alternativ. Du bör tänka på bland annat påslag, månadsavgift, omdömen, uppsägningstid och vart elen kommer ifrån.

Hur många har ett rörligt elpris?

Ungefär 5 av 10 har ett rörligt elpris på sitt elavtal.