Rörligt elpris - Jämför obundna elpriser (2024)
Hoppa till innehåll

Rörligt elpris

De allra flesta har ett rörligt elpris på sitt elavtal vilket innebär att det svänger beroende på hur spotpriset rör sig. Nedan hjälper Elfons dig ta reda på allt du behöver veta om rörligt elpris och jämför olika alternativ åt dig!

Ett rörligt elavtal är det billigaste valet historiskt sett och därför även det som rekommenderas till de flesta. Du behöver dock vara medveten om att elpriset kan variera mycket och därmed även din elräkning om du har ett rörligt elpris.


Elfons » Rörligt elpris
rörligt elpris illustration

Elbolag med obundet elpris 2024

  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 2 mån
  • Sveriges bästa kundtjänst
  • Alltid 100% förnybar el
  • Beställ online snabbt
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 6 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 2,7 öre/kWh
  Uppsägningstid: 14 dagar
  414 kr
  Nyttja nu
  • Fri avgift i 1 år (!!)
  • Hjälper dig byta bolag
  • Enkelt igång
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 5 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Bra villkor
  • Låg månadsavgift
  • Bra omdömen
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 15 kr
  Påslag: 9,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 0 månader

Hur sätts rörligt elpris?

Ett rörligt elavtal innebär att du tillsammans med andra kunder hos elbolaget betalar det genomsnittliga spotpriset på elen ni har förbrukat. För att kunna beräkna genomsnittspriset så betalar du först för elen månaden efter och ligger därför alltid en månad efter. Utöver spotpriset tillkommer skatt, påslag, moms och certifikatavgift. För att få en riktlinje kring vad priset kommer hamna på kan du följa spotpriset på Nordpool börsen.

Det finns däremot ett specifikt rörligt elpris som kallas för timpris och är beroende av elprisets rörelser varje timme istället för en genomsnitt.

Skillnad mot fast elpris

När du är klar med att binda ditt elavtal och har ett fast elpris så skiljer det sig mycket från det rörliga elpriset. Det rörliga elpriset är beroende av hur elpriset svänger mycket mer då det justeras varje månad. Går elpriset därmed upp extremt mycket under en månad så kommer du med rörligt elpris bli påverkad medan du med fast pris fortfarande betalar det avtalade priset.

Det innebär att du med fast elpris troligtvis kommer betala en del över eller under det rörliga elpriset. Ofta blir det att du betalar lite över det rörliga elpriset för att få säkra dig mot stigande elpriser. Men sticker elpriset aggressivt uppåt kan du spara en hel del pengar på att ha bundet pris.

Hur högt är det rörliga elpriset?

Hur elpriset kommer att svänga vet ingen exakt och det är mycket svårt att göra en prognos över elpriset. Detta då det beror på mycket olika faktorer som till exempel väder, tillgång, efterfrågan och politiska beslut. Men på senare år har priset blivit alltmer volatilt och svänger mer under både dygn och under längre perioder. Du med rörligt elpris får följa med på dessa dalar och toppar vilket gör att kostnaderna kan skilja sig mycket från månad till månad.

Det rörliga priset är mycket beroende av efterfrågan och utbudet på el som finns, vilket påverkar spotpriset för el som är en del av det rörliga elpriset. Generellt sett ökar alltid kostnaderna på vintern för dig med ett rörligt elavtal. Detta på grund av att det kalla vädret leder till ett minskat utbud av el samtidigt som efterfrågan ökar då alla ska värma upp sina bostäder.

Rörliga elavtal är billigast

Historiskt sett brukar man säga att det är mer lönsamt att ha ett rörligt elavtal. Dock för det med sig en del risker och du behöver ha rum för oväntade kostnader i din budget. På grund av detta passar det inte dig som har det tajt ekonomiskt.

Har du däremot lite rum för oväntade kostnader och vill ha chansen till lägre elkostnader om elpriset skulle sjunka passar ett rörligt elpris dig. Tror du även att elpriset kommer att sjunka framöver så är det rörliga elpriset det självklara valet.

 • Har utrymme för oväntade kostnader
 • Vill få chans till minska elkostnader
 • Tror att elpriset ska sjunka
Rörliga elavtal är billigast historiskt sett

Jämför rörliga elavtal

Nästintill alla elbolag erbjuder ett elavtal med rörligt elpris vilket gör att det kan vara svårt att veta vilket man bör välja. I jämförelsen nedan tar vi upp de viktiga aspekterna du bör kolla på och hjälper dig hitta rätt.

Rörlig elavtal från:MånadsavgiftPåslag per kWhAktivt erbjudandeUppsägningstidFördel
Fortum49 kr5,90 öreFri månadsavgift första året2 mån100 % fossilfri el
Skellefteå Kraft45 kr6 öreJa (värde ca 1530 kr)1 månMycket förmånligt erbjudande
Telge Energi49 kr5 öreJa (49 kr/månad första året)1 månEndast förnybar el
Greenely (timpris)69 kr0 öreJa (värde 418 kr)14 dagar100 % förnybar el och smarta funktioner
Cheap Energy (timpris)0 kr7,90 öreJa (värde upp till 2000 kr)Ingen allsBra kampanj och utan fast avgift
Elfons jämförelse mellan rörliga elavtal

Välj mellan rörliga elavtal

Det kan vara svårt att veta vad man ska kolla på när man jämför olika elavtal med rörlig elpris. Vi har nedan tagit fram de viktigaste aspekterna för att underlätta ditt letande.

Avgifter

De största avgifterna är påslaget och månadsavgiften. Vissa rörliga elavtal har endast en månadsavgift och inget påslag medan andra har lite av både. Förbrukar du mycket el vill du hitta ett rörligt elpris med lågt påslag. Men förbrukar du mindre är det månadsavgiften som är viktigare.

Uppsägningstid

Väljer du fel så kan det vara härligt att snabbt komma ur och välja ett nytt alternativ. Kolla därför alltid upp uppsägningstiden som max bör vara någon månad.

Vart kommer elen ifrån?

En stor fördel hos ett alternativ kan vara att elen är 100 % förnybar och alltså har de grön el. Nuförtiden erbjuder dock nästan alla elbolag förnybar eller fossilfri el till sina kunder då miljöfrågan blivit såpass viktig.

Omdömen och recensioner

Hur tidigare kunder har blivit bemötta och betygsätter elbolaget är även viktigt att kolla när du letar bland olika rörliga elpriser. Detta går enkelt att kolla upp via Trustpilot.

statistik en av fem väljer rörligt elpris

Fördelar med rörligt elpris

Dessa är de främsta fördelarna med att välja ett rörligt elpris:

 • Billigast historiskt sett
 • Du får följa elprisets utveckling
 • Oftast ingen bindningstid

Vilka nackdelar finns?

Det finns även nackdelar med ett rörligt elpris, vilket är anledningen till att inte alla konsumenter väljer det. Du kan hitta de största nackdelarna i listan nedan:

 • Elpriset kan höjas snabbt och mycket
 • Vid höjning av elpriset ökar även din elkostnad
 • Svårt att budgetera med osäkra elkostnader
 • Din elkostnad kommer variera mycket under året

Vanliga frågor

Vad är skillnaden mellan rörligt och fast elpris?

Rörligt elpris är beroende av spotpriset rörelser och justeras månadsvis medan det fasta elpriset är precis som det låter fast.

Är rörligt elpris bra?

För de allra flesta är det billigaste elavtalet ett rörligt elavtal. Det har presterat bäst historiskt sett men kräver att du har ekonomin för oväntade kostnader om elpriset skulle stiga kraftigt.

Hur väljer jag rätt rörligt elavtal?

Det finns mycket du behöver tänka på och ovan har vi därför gjort en jämförelse mellan populära alternativ. Du bör tänka på bland annat påslag, månadsavgift, omdömen, uppsägningstid och vart elen kommer ifrån.

Hur många har ett rörligt elpris?

Ungefär 5 av 10 har ett rörligt elpris på sitt elavtal.