Pris på solceller 2024 - Jämför kostnad för solpaneler
Hoppa till innehåll

Pris på solceller: Jämför vad solpaneler kostar

Undrar du vad det kostar att skaffa solceller under 2024? Vi tar reda på ungefär hur mycket priset på solceller är för just ditt hushåll. Se vad det kostar per kvadratmeter eller per kW och hur du kommer undan så billigt som möjligt. Den kompletta guiden för vad det kostar att skaffa solceller!

Det kostar mellan 100 000 – 150 000 kr för en vanlig villa att skaffa solceller. Priset varierar dock beroende av mycket faktorer som till exempel vad du har för slags tak och vilka paneler du väljer.


Elfons » Solceller pris
Pris på solceller illustration

Vad kostar solceller?

För en normalstor villa så kostar det i snitt 150 000 kr för en solcellsanläggning på 10 kW. Priset per kW blir därmed runt 15 000 kr. Det inkluderar hela kostnaden för solcellspaketet med installation och efter grönt avdrag.

Men priset skiljer sig självklart beroende på hur stor förbrukning och vilken installatör du väljer. Priset påverkas även av vilket slags tak du har om du installerar panelerna på taket. Vissa taktyper försvårar nämligen arbetet då solpanelerna inte går att lägga direkt på taket eller så finns det bara en stor risk att taket kan gå sönder.

Paketpris för solceller

För att det ska bli billigare kan du välja ett paketpris som inkluderar hela processen från att köpa panelerna till att de är färdiginstallerade. Om du jämför solceller via oss och begär en offert så kommer du få paketpris som alternativ. Fördelen här är även att du får allting från samma företag, det vill säga både solpanelerna och installationen. Vilket gör att du är berättigad det gröna avdraget på 20 % av den totala kostnaden i bidrag.

Kostnadsfritt förslag

Ange din adress och få uppskattad besparing och pris för installation. I samarbete med Otovo.

Priset på solceller per kW

Priset per kW för solceller ligger någonstans mellan 12 500 – 20 000 kr och beror på storleken på solcellsanläggningen. Behöver du många kW så kommer snittkostnaden per kW att sjunka och tvärtom om du endast behöver några kW. Till exempel kostar det 22 5000 kr/kW om du ska ha en solcellsanläggning på 3 kW och endast 12 500 kr/kW om du ska ha en solcellsanläggning på 20 kW. Det innebär att kostnaden per kW är nästan dubbel så stor i det första exemplet än om du bygger en större anläggning.

Du kan i tabellen nedan se hur priset per kW varierar beroende på anläggningens storlek. Där har vi räknat ut den totala kostnaden med installation och efter det gröna avdraget.

Solcellsanläggning på:Total kostnad/kW
3 kW22 500 kr/kW
5 kW17 500 kr/kW
10 kW15 000 kr/kW
20 kW12 500 kr/kW
50 kW12 000 kr/kW
100 kW11 000 kr/kW
Tabell 1.1 – Pris på solceller per kW. (Priserna på hela sidan är inklusive moms)

Priset på solceller för olika fastigheter

Den totala kostnaden för att installera solceller skiljer sig mycket beroende på boendeform och om du är en privatperson, förening eller företag. Därför kan det vara bra att få en ungefärlig uppfattning av vad det kommer kosta dig. Nedan kan du se ungefärliga kostnader beroende på vilken slags fastighet du har:

 • Liten villa: Ca 80 000 kr
 • Normalstor villa: Ca 100 000 kr
 • Stor villa: Ca 120 000 kr
 • Solceller till lantbruk: Ca 250 000 kr
 • Solceller till BRF: Ca 400 000 – 500 000 kr
 • Solceller till företag: Ca 2 000 000 kr
Solceller pris på olika bostäder

Vad kostar solceller per kvadratmeter?

I snitt kostar solceller mellan 2750 – 3000 kr per kvadratmeter. Men kostnaden per kvadratmeter är varierar mycket beroende på hur många kvadratmeter du ska installera. Behöver du en stor yta med många kvadratmeter solceller så sjunker priset betydligt och ska du endast ha några få kvadratmeter så är priset mycket högt.

Priset per kvadratmeter påverkas också av vilket slags tak du har om du skaffar solceller på taket, men även av vilka tilläggstjänster du väljer. Ska du ha en optimerare eller ett solcellsbatteri så sticker kostnaden iväg rejält och då kan du inte räkna med detta priset per kvadratmeter. Men om du ska installera vanliga solpaneler och inte har några extra behov så hittar du ungefärliga kostnader i tabellen nedan.

Det är vanligt att ange priset för ett integrerat solcellstak i kvadratmeter pris. Då är det mellan 3000 – 4000 kr som är normalt och då ingår solcellerna i själva taket.

Solcellsanläggning på:Total kostnad/kvadratmeter
20 kvadratmeter3500 kr
30 kvadratmeter3000 kr
60 kvadratmeter2500 kr
100 kvadratmeter2000 kr
Tabell 1.2 – Pris på solceller per kvadratmeter

Priset på solceller har sjunkit

Precis som med mycket ny teknologi så kostade solceller när det var nytt en hel del, men med åren så har priset som tur är sjunkit kraftigt. Från 2003 kostade solceller nästan 75 kr/Watt och har sedan dess sjunkit tills dagens nivåer på runt 10 – 15 kr/Watt.

Men på senare år så har prisutvecklingen stannat av alltmer och under de senaste åren så har priset inte förändrats så mycket. I slutet av 2022 och början av 2023 så steg dock priset en del på grund av höga elpriser och låg produktion av solceller och tillbehör. Allt fler ville skaffa solceller till sin bostad under denna period, vilket fick efterfrågan att öka kraftigt medan utbudet inte följde med.

Priset på solceller har sjunkit

Hur mycket kostar solceller i framtiden?

Så hur mycket kommer solceller att kosta i framtiden? Det är ju omöjligt att förutspå det exakta priset men vi kan göra en ungefärlig prognos utifrån olika faktorer. Vi på Elfons tror nämligen att priset kommer sjunka något med allt fler aktörer inom marknaden som konkurrerar. Detta kommer pressa nere priserna och därför kommer det enligt vår prognos bli något billigare i framtiden att skaffa solceller. Sedan blir även tekniken mer effektiv och mer kostnadseffektiva solceller kan produceras, vilket bidrar till ett lägre pris.

Det som kan förhindra att kostnaden på solceller inte sjunker är om elpriserna fortsätter vara mycket höga och komponentbristen fortsätter. Då kommer efterfrågan stiga kraftigt på solceller och produktionen kommer inte kunna ökas i samma tempo.

Varför skiljer sig kostnaden för solceller åt?

Många undrar hur det kan skilja sig så mycket prismässigt från person till person när det kommer till solcells köp. Anledningen till detta är att det finns olika faktorer som försvårar processen och gör det dyrare. Det kan vara vilket slags tak du har, då vissa typer av tak inte är lätta att lägga solceller på. I så fall kan det behövas installera en ställning som panelerna sedan kan monteras på för att skydda taket, vilket självklart kostar en hel del mer. Men även mindre faktorer som hur långt installatören har att resa till dig kan göra att det kostar lite extra, om du skulle bo ute på landet.

Valet av solpaneler påverkar självklart också priset då priset blir högre desto högre kvalitet du vill ha. Vill du ha solcellerna som är bäst i test så kommer det kosta mer men om du nöjer dig med ett par billigare så är det såklart billigare. Du kan även lägga till tillbehör och extra funktioner som gör att det kostar extra.

Faktorer som påverkar priset på solpaneler:

 • Typ av tak
 • Restid för installatör
 • Val av solceller
 • Tillbehör och extra tjänster
 • Val av installatör

Jämför pris på solcellspaket

En av faktorerna som påverkar kostnaden för solcellerna är vilken installatör du väljer. Men nu kanske du undrar hur du ska veta vilken som är billigast och bäst? Jo, svaret är att du kan jämföra offerter på solceller hos oss och få 4 stycken offerter från 4 olika solcellsinstallatörer. Sedan kan du avgöra vilket alternativ som passar dig bäst och välja det. Hela processen är kostnadsfri och det enda som krävs är att du fyller i dina uppgifter i vårt formulär så sköter vi resten åt dig.

Priset på solceller beror av många faktorer

Grönt avdrag på 20 % av priset

Med det nya gröna avdraget som ger dig 20 % i bidrag för den totala kostnaden så kan du spara en del pengar. Du kan dock som högst erhålla 50 000 kr i bidrag per person varje år. Avdraget sker på fakturan och sedan erhåller installatören de 20 procenten från skatteverket och därför är processen mycket smidig för dig som privatperson. I tabellen nedan kan du se hur mycket det egentligen hade kostat dig att installera solceller utan avdraget. En kostnad som du annars inte täcker på då installatören står för att samla in pengarna från skatteverket.

Kostnad utan avdragKostnad med avdrag (det du betalar)
125 000 kr100 000 kr
250 000 kr200 000 kr
500 000 kr400 000 kr
Tabell 1.3 – Hur mycket sparar du från det gröna avdraget.

Vad kostar det att underhålla solceller?

Som tur är så kräver solceller endast en stor investering i början och inga ytterligare kostnader varje år. Detta då det ofta inte krävs något aktivt underhåll alls, förutom om växelriktaren skulle gå sönder. Då kan en ny behöva köpas vilket kan kosta mellan ca 15 000 – 20 000 kr.

Men du har en hel del produktgarantier som troligen täcker denna om det skulle ske inom de första åren. Du har också en effektgaranti som ofta gäller i 25 år och säkerställer att solcellerna har runt 80-90 % av sin effekt kvar efter den tiden.

Hur är kostnaden för solceller fördelad?

Den totala kostnaden för att skaffa solceller är indelad i olika delar och består av solpanelerna, installation, moms, växelriktare och övrigt som kan tillkomma.

Solpanelerna kostar en fjärdedel

I snitt så kostar solpanelerna endast en fjärdedel av den totala kostnaden för att köpa och installera solceller. Beroende på vad du väljer för modell på panelerna så varierar det dock hur stor andel av den totala kostnaden som de utgör. Det är även viktigt att vara medveten om att kostnaden för solpaneler har stigit på senaste på grund av lågt utbud.

Installationen

En annan stor del av kostnaden består av installationen och ofta krävs det flera utbildade certifierade elektriker som utför arbetet. Detta gör att timpriset ofta är dyrt och beroende på hur snabbt det går så utgör installationen olika stor del av den totala kostnaden. Har du ett tak som inte passar för solceller och kräver att till exempel en ställning till solcellerna först byggs upp så kan installationskostnaden bli riktigt hög.

Moms

Är du en privatperson så läggs det på moms på det totala priset som installatören vill ha för solcellerna. Därmed så blir det 25 % dyrare och därmed utgör momsen hela 25 % av den totala kostnaden för dina solceller. Köper du solceller som företag så tillkommer dock inte moms som en kostnad.

Kostnad för växelriktare

Runt 15 % av total kostnad utgörs av växelriktare som gör om likströmmen till växelström för hushållet. Utan en växelriktare kan solcellerna inte producera el som du kan använda och det är därför ett måste. En ny växelriktare kostar runt 20 000 kr innan avdrag och det är den kostnaden som även kan tillkomma efter runt 10-15 år om växelriktaren går sönder.

Vanliga frågor

Hur mycket kostar solceller till en villa?

Har du en normalstor villa så kostar det runt 100 000 kr att skaffa solceller. Faktorer som typen av tak, val av solpaneler och installatör påverkar dock den exakta kostnaden.

Hur sänker man kostnaden för solceller?

Det finns tre saker som du kan göra för att effektivt sänka den totala kostnaden för solceller. Det är först att välja billiga solpaneler, sedan att du köper en stor anläggning då det gör priset per kW lägre och till sist att du jämför olika alternativ.

Vad är ett billigt pris för solceller?

För att ta reda på vad som är ett billigt pris för solceller för dig så kan du jämföra kostnaden per kW som produceras. På detta sättet får du fram solcellerna som producerar tillräckligt med Watt till dig och är billigast. Du kan också använda måttet pris/kvadratmeter som är vanligt för solcellstak.

Är solceller en bra investering?

För de allra flesta så är det en bra investering att skaffa solceller och särskilt med dagens högre elpriser. Det tar dock en ganska lång tid innan solcellerna betalar tillbaka sig och det är viktigt att du finansierar solcellerna billigt, till exempel med ett bra solcellslån.

Vilka solceller är billigast?

Sett till pris så är polykristallina solceller de billigaste solcellerna men de har samtidigt lägre verkningsgrad. Kollar du istället på pris/Watt som produceras får du dock en mer rättvisande parameter och då kan du se att monokristallina solceller är de som är mest prisvärda.

Hur mycket kostar 100 kvm solceller?

En solcellsanläggning på 100 kvm kostar runt 200 000 kr, då kvm priset är ungefär 2000 kr för lite större anläggningar.

Vad kostar 50 kvm solceller?

Det kostar runt 2500 kr per kvm om du vill ha en solcellsanläggning på 50 kvm. Det innebär att 50 kvm solceller kostar runt 125 000 kr.

Hur mycket kostar en solcellsanläggning på 10 kW?

För att installera en solcellsanläggning på 10 kW så får du räkna med att det kostar minst 150 000 kr. Priset per kW blir därmed runt 15 000 kr.