Solpaneler - Paket & pris 2024
Hoppa till innehåll

Solpaneler: Komplett guide innan du köper

Ska du skaffa solpaneler så har du kommit helt rätt. Vi har tagit fram en komplett guide över allt du behöver veta inför köpet. Först tar vi reda på kostnaden och sedan hjälper vi dig även hitta rätt och jämföra olika alternativ.

  1. Otovo – Bästa företaget för att köpa eller leasa solceller
  2. Hemsol – 4 kostnadsfria offerter på solpaneler

Solpaneler har blivit en alltmer vanlig investering och i många fall är det en mycket lönsam investering. Det kostar i snitt runt 100 000 kr om du har en vill att installera solpaneler på taket. De allra vanligaste solpanelerna är antingen mono- eller polykristallina.


Elfons » Solpaneler
Solpaneler illustration

Hur mycket kostar solpaneler?

För en normalstor villa så kostar det i snitt totalt runt 80 000 – 100 000 kr att skaffa solpaneler. Beroende på olika faktorer som typ av tak, installatör och val av paneler så varierar dock priset kraftigt. För att jämföra priser kan du utgå ifrån antingen priset per kW eller per kvadratmeter. Läs mer om kostnaden för solceller.

Kostnaden för solpaneler skiljer sig även mycket om du vill installera solceller på lantbruk, till en BRF eller till ett företag.

Kostnadsfritt förslag

Ange din adress och få uppskattad besparing och pris för installation. I samarbete med Otovo.

Välj rätt solpaneler

Det finns tre olika populära typer av paneler och det är monokristallina, polykristallina och tunnfilmssolceller. Se till att du väljer rätt alternativ här som passar dig och ditt hushåll.

Monokristallina paneler

Ett populärt och mer lyxigt alternativ är monokristallina solpaneler som tål det nordiska klimatet bra och mycket effektiva. De kostar däremot lite mer än polykristallina paneler men betalar av sig för de flesta.

Tunnfilmssolceller

Det krävs en mycket stor yta för att tunnfilmssolceller ska kunna producera tillräckligt med elektricitet då de inte är så effektiva. Däremot så är de böjbara och ganska billiga, vilket gör att de kan passa bra i vissa särskilda tillfällen.

Polykristallina paneler

Polykristallina solpaneler är det billigaste alternativet och även det mest vanligt förekommande. Nackdelen är att de har en lägre verkningsgrad och är därmed mindre effektiva.

Är du en privatperson så rekommenderar vi på Elfons antingen mono eller polykristallina paneler, beroende på prisklass.

olika slags solpaneler

Solpaneler på tak eller mark?

De allra flesta installerar solpanelerna på taket antingen i en ställning eller rätt på taket. Det finns dock de som också har solpanelerna på marken på en ställning. Anledningen till att nästan alla skaffar solpaneler till taket är att det är mer effektivt då det tar upp mindre yta och oftast har taket mindre skugga. Har du en stor tomt med skuggfri yta som inte använda kan dock panelerna också placeras på marken.

Fördelen med att placera panelerna på marken är att taket inte alltid passar för solpaneler. Det kan vara att taket är i dåligt skick och behöver bytas, har mycket skugga eller fel lutning. Placerar du de på marken får du själv välja vart de ska sitta och ställer in lutning och så vidare. Däremot är det ofta dyrare att installera paneler på marken då det tillkommer extra arbete och kostnaden för en ställning som de kan stå på.

Elfons tips inför installation av solpaneler

Listan nedan innehåller de bästa tipsen från Elfons när det kommer till solpaneler.

  • Välj rätt storlek
  • Jämför offerter
  • Behöver taket renoveras?
  • Finansiera köpet rätt
  • Kontrollera garantier

Storlek

Det är dyrt att skaffa solceller och därför är det mycket onödigt att bygga en för stor anläggning som producerar el i överflöd. Ta därför först reda på din årsförbrukning och jämför sedan offerter på solcellsanläggningar som producerar motsvarande mängd el. Om ni inte vill ha en extra stor anläggning för att sälja solelen som blir över.

Se över taket

Om du har ett gammalt tak som inte kommer hålla i över 20 år framöver så behöver det troligen renoveras eller bytas innan installationen. Detta är dock en dyr kostnad men det är samtidigt onödigt att placera dyra solpaneler på ett tak som inte håller lika länge som panelernas livslängd.

Jämför offerter

Priserna skiljer sig mycket mellan olika företag och därför är det ett måste att jämföra olika offerter. Det kan även vara så att endast vissa företag vill ha uppdraget om du har ett tak som egentligen inte är lämpligt för solpaneler.

Finansiering

Har du inte pengarna kontant för att ha råd med solpanelerna så finns det andra finansieringsmöjligheter. Det allra vanligaste är att ta ett lån för solceller, men det gäller även här att jämföra olika alternativ.

Garantier

Det är en stor fördel om företaget erbjuder en lång garanti både för produkten och effekten. Detta då det är en dyr investering och solpanelerna behöver hålla länge för att det ska löna sig.

Hur fungerar skatteavdraget?

Nyligen introducerades det nya gröna avdraget som gäller för solcellsanläggningar under 2024. Avdraget fungerar likt ett vanligt RUT avdrag och pengarna dras av från fakturan och sedan får installatören kräva ut pengarna från skatteverket. Bidraget är på 20 % av den totala kostnaden och kan som max uppgå till 50 000 kr per person och år.

Vad ingår vid en installation av solpaneler?

Förutom själva solpanelerna så ingår det även en del andra delar i en solcellsanläggning. Du hittar kort om dessa i listan nedan:

Växelriktare

Växelriktare är verktyget som omvandlar likströmmen till växelström som kan förbrukas av hushållet. Det är alltså något högst nödvändigt och därför något som alltid ingår när du köper en solcellsanläggning.

Batteri

Det ingår inte solcellsbatteri som standard när du skaffar solceller. Men du kan lägga till ett hos de flesta solcellsföretagen och betala extra för det. Tyvärr kostar det just nu en hel del och är svårt att få lönsamt. Därför är det inte värt för de flesta privatpersonerna, utan lämpar sig bäst för dig med specifika behov av energilagring.

Optimerare

Kan du inte placera solcellerna på ett optimalt sätt för att få så hög effektivitet som möjligt kan en optimerare behövas. Det används ofta om panelerna kommer delvis i skuggan eller har en mycket låg vinkling.

Ställning

Installerar du inte solcellerna på taket så kommer det behövas installeras en ställning först. Har du ett tak som lämpar sig sämre för solceller tillkommer det också extra kostnader för jobbet som tar längre tid och kräver mer resurser.

Vanliga frågor

Hur fungerar solpaneler?

Solpaneler omvandlar genom växelriktaren solljusets likström till växelström som sedan kan användas i hushållet.

Hur länge håller solpaneler?

Om du installerar solpaneler kan du förvänta dig att de håller minst i 25 år och ofta är produktgarantin på det. Men även fast garantin gått ut så brukar de hålla minst några år till och blir runt 30 år gamla beroende på vilken modell du köpt.

Är solpaneler samma sak som solceller?

Nej, solceller är de som omvandlar solljuset till växelström som du kan använda. Solpanelerna består av flera solceller tillsammans som ofta formar en kvadratisk form och sätts upp på tak.

Behövs bygglov för solpaneler

I de flesta fallen så behövs det inget bygglov för att installera solpaneler. Men se till att du kollar upp om du behöver ansöka om ett bygglov innan du installerar solcellsanläggningen för att vara på den säkra sidan.

Är solpaneler ekonomiskt lönsamt?

Ja, det beror dels på hur du finansierar köpet men oftast är det lönsamt. Anledningen är att de håller väldigt länge och därmed på längre sikt så lönar det sig. Dock krävs det att du gör en investering och tänker långsiktigt.

Hur fungerar avdraget?

Det gröna avdraget ger dig 20 % avdrag på den totala kostnaden om du skaffar solpaneler. Fördelen är att det sker automatiskt av din installatör precis som ROT avdraget.