Timpris el - Elpris timme för timme 2024
Hoppa till innehåll

Timpris el

Timpris på elavtal blir allt vanligare och idag är var tionde elavtal med timpris. Anledningen är att du kan optimera din förbrukning till när elen är som billigast. Under denna sidan har vi samlat de bästa alternativen och allt du behöver veta om elavtal med elpris timme för timme.

Timpris är inte för alla då det bygger på att du ska vara engagerad och uppmärksam. Du betalar elpriset som är på elbörsen och för att det inte ska bli dyrt så bör du förbruka el främst när den är billig under dygnet. Det är heller inte det enklaste då elen är som billigast när de flesta antingen arbetar eller sover.


Elfons » Timpris el
Timpris på el illustration

Elpris timme för timme idag

Topplista – Elavtal med timpris 2024

  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 2 mån
  • 100% förnybar energi
  • Krångelfritt elbolag
  • Smarta elavtal
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 0 öre
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu
  • 100 % fossilfri el
  • Välj timpris
  • Stödjer forskning
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 1,95 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Sveriges bästa kundtjänst
  • Alltid 100% förnybar el
  • Beställ online snabbt
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 6 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 2,7 öre/kWh
  Uppsägningstid: 14 dagar
  414 kr
  Nyttja nu

Vad innebär timpris för el?

Timpris innebär att man kollar på elens pris enskilda timmar istället för ett genomsnitt över en längre period. Elbolagen köper nämligen el från Nordpool och priset de betalar varierar varje timme. Genom ett timprisavtal kan du betala det som elen kostar under den timman då du förbrukar den. Du väljer alltså vid vilket pris du vill förbruka el och betalar den kostnaden som gäller under den specifika timmen.

Skillnaden mellan timprisavtal och rörliga elavtal

Majoriteten har ett rörligt elavtal och det är liknande ett timprisavtal på så sätt att det är beroende av hur elpriset rör sig. Skillnaden är att när du har ett rörligt elavtal betalar du genomsnittet av elpriset som samtliga kunder hos ditt elbolag har betalat under månaden. Det spelar därför ingen roll för dig när på dagen du förbrukar el då det inte kommer ha någon stor påverkan på priset du får betala i efterhand då det är ett genomsnitt på alla kunder. Med ett timavtal betalar du istället det priset som elen kostar hos Nordpool under den timmen då du förbrukar det. Därför spelar det stor roll för dig vad elen kostar under timmen du förbrukar den.

Sammanfattningsvis så är skillnaden att timprisavtal är beroende av hur elpriset rör sig varje timme medan det rörliga priset är beroende av hur elpriset rör sig under en månad.

Optimera elförbrukningen med ett timprisavtal

Utnyttja elpris timme för timme

Har du ett timavtal så följer du elpriset timme för timme och kan därför även anpassa och optimera din förbrukning beroende på hur elpriset svänger. Vanligtvis brukar även elpriset alltid vara lägre under natten och då kan du utnyttja detta och förbruka som mest el då. Du kan till exempel köra diskmaskin, ladda din elbil och liknande grejer som förbrukar mycket el under dessa timmar när priset är lägre. Dock kräver detta att du är engagerad och har tid för att hålla koll på elpriset timme för timme och se till att du inte förbrukar onödigt mycket el under de dyra timmarna.

Alla vet att elpriset stigit mycket på senaste och det har även blivit mer volatilt. Att elpriset blir mer volatilt innebär att det svänger mer och har alltså högre toppar och dalar, vilket du som har ett timavtal kan utnyttja.

Elbolag med smarta funktioner och timpris

Att gå upp mitt i natten när elen är som billigast för att börja ladda elbilen kan kännas som en överdrift, vilket det är. Men som tur är finns det elbolag som erbjuder smarta funktioner genom sina smarta elavtal. Till exempel har Greenely och deras timavtal funktioner som att de laddar elbilen och styr din uppvärmning mot de billigare timmarna av dygnet. Allt sköts alltså åt dig och du kan slappna av medan elbolagen styr din elförbrukning mot billigare timmar.

För att utnyttja de flesta elavtal med timpris tillfullo krävs det därför att du har en laddbox till din elbil hemma och modern uppvärmning.

 • Laddar elbilen åt dig under billigare timmar
 • Styr din uppvärmning åt dig till de billigaste timmarna

Jämförelse mellan timprisavtal

Alla elbolag erbjuder inte elavtal med elpris timme för timme men det finns ändå en del att välja på. Nedan har vi sammanställt en tabell med de populäraste alternativen och jämfört de mot varandra. Så att du enkelt och smidigt kan ta reda på vilket alternativ som passar dig!

Utifrån Elfons jämförelse anser vi att Greenely erbjuder det förmånligaste elavtalet som följer elpriset timme för timme. Deras nuvarande erbjudande ger dig gratis månadsavgift i ett halvår.

Timprisavtal från:MånadsavgiftPåslag per kWhAktivt erbjudandeSmarta funktionerFörnybar el
Greenely69 kr0 öreJa (värde 414 kr)Ja, för elbil, solceller och uppvärmning100 %
Kärnfull39 kr3,2 öreJa (värde 171 kr)Nej100 % fossilfri el (kärnkraft)
Cheap Energy0 kr7,90 öreJa (värde upp till 2000 kr)NejTillval
Fortum49 kr5.90 öreJa (värde 1200 kr)NejEndast fossilfri el
Tibber39 kr0 öreNejJa (uppvärmning, elbil och solpaneler)Endast förnybar el
Bixia59 kr0 öreNejNejJa
Jämförelse mellan timprisavtal från Elfons

Timpris passar inte alla

Att ha ett timprisavtal passar inte alla. Främst då det kräver tid och ork samt att du ständigt behöver hålla koll på elpriset vilket kan skapa stress i vardagen. Är du en person som däremot tycker om att engagera dig i liknande är det perfekt. Det är det bästa elavtalet för dig och kommer spara mycket pengar åt dig.

Skaffar du timpris utan att vara denna typen av person kan det gå illa. Då kan du förbruka el när den är som dyrast och detta kan kosta dig mycket. I så fall är det mer förmånligt att välja ett vanligt rörligt elpris som ger dig snittpriset på elen under månaden. Det krävs nämligen inte endast att du håller koll på elpriset för dagen, utan du behöver även planera för morgondagen. Som tur är så visar vi på Elfons elpriset för imorgon för dig som känner dig manad att testa ett timpris.

 • Passar dig som har tid och engagemang
 • Vill spara pengar på elförbrukningen
 • Kan nyttja smarta funktioner (till exempel elbilsladdning)
en av tio väljer timpris

Elbolag med timpris

Alla elbolag erbjuder inte timpris då det är först på senare tid det har blivit populärt. Se vår lista nedan med populära elbolag som du kan hitta timpriset hos och läs mer om de tre populäraste elbolagen för timpris.

 • Fortum
 • Tibber
 • Greenely
 • Cheap Energy
 • Bixia

1. Fortums timpris

Fortum är elbolaget som har flest kunder i Sverige överlägset och många väljer deras timpris. Vi kan förstå varför så många väljer det då Fortum är ett välkänt elbolag och elavtalet endast har en månadsavgift på 49 kr och ett påslag på 4,70 öre/kWh. De har även en kampanj som ger dig som villaägare 1200 kr i rabatt och även andra rabatter om du bor i lägenhet.

2. Greenely

Greenely är ett modernt elbolag som specialiserar sig på elavtal som följer elpriset timme för timme, då de endast erbjuder dessa elavtal. Deras elavtal är utan påslag och har endast en fast avgift på 49 kr per månad. Dock så har det rapporterats om att övriga avgifter tillkommer, vilket resulterar i att påslaget egentligen inte är 0 öre/kWh.

3. Tibber

Tibber är ett annat nischat elbolag som erbjuder timpris och moderna funktioner som smart uppvärmning och elbilsladdning. Fördelen med Tibbers timpris är att avgifterna är extremt låga, elavtalet har inget påslag och endast en månadsavgift på 39 kr. Det är även ett omtyckt elbolag med mycket god omdömen från kunder.

4. Cheap Energy

Cheap Energy är en elbolag som nyligen dykt upp i flera tester kring billig el och presterat riktigt bra. Deras timprisavtal är det allra populäraste valet och månadsavgiften är 0 kr och påslaget 7,90 öre/kWh. Det som utmärker Cheap Energy mest är deras förmånliga erbjudande. Du får nämligen 9,50 öre/kWh i rabatt per kWh du förbrukar under det första året. Har du en större villa så blir det en hel del pengar du sparar och många kan spara upp till 2000 kr under det året.

Vanliga frågor

Hur fungerar elavtal med timpris?

Med ett av dessa avtal så betalar du det priset som elen kostar under timmen du förbrukar den. Detta möjliggör att du kan både betala mycket dyrare eller billigare än snittet som ett vanligt rörligt elpris ger dig.

Är timpris bra?

För dig som håller koll på elpriset och utnyttjar de billiga timmarna är det ett bra alternativ.

Hur kan man utnyttja timpris?

Du behöver bara ändra så att du sätter igång sådant som förbrukar mycket el under de billigare timmarna vilket tenderar att vara under natten. Många elavtal som erbjuder timpris kan styra detta automatiskt åt dig.

Vilka elbolag erbjuder timpris?

Allt fler och fler elbolag skaffar elavtal med timpris. Just nu så har bland annat Greenely, Göta Energi och Kärnfull alternativ med timpris.

Vad var timpriset på el idag?

Timpriset varierar varje dag och du kan se det aktuella priset varje dag på vår sida om spotpris.