Timpris el

Timpris på elavtal blir allt vanligare och idag är var tionde elavtal med timpris. Anledningen är att du kan optimera din förbrukning till när elen är som billigast. Under denna sidan har vi samlat de bästa alternativen och allt du behöver veta om elavtal med elpris timme för timme.

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 21 februari 2023

Timpris el illustration

Elavtal timpris

 1. Göta Energi
  Göta Energi logo
  • 500 kr rabatt
  • Bra omdömen
  • Snabbt klart
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 90 dagar
 2. Kärnfull Energi
  Kärnfull Energi logo
  • 100 % fossilfri el
  • Välj timpris
  • Stödjer forskning
  Månadsavgift: 39 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 3. Greenely
  Greenely logo
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 14 dagar

Vad är timpris för el?

Timpris innebär att man kollar på elens pris enskilda timmar istället för ett genomsnitt över en längre period. Elbolagen köper nämligen el från Nordpool och priset de betalar varierar varje timme. Genom ett timprisavtal kan du betala det som elen kostar under den timman då du förbrukar den. Du väljer alltså vid vilket pris du vill förbruka el och betalar den kostnaden som gäller under den specifika timmen.

Vad är skillnaden mellan timprisavtal och rörligt elavtal?

Majoriteten har ett rörligt elavtal och det är liknande ett timprisavtal på så sätt att det är beroende av hur elpriset rör sig. Skillnaden är att när du har ett rörligt elavtal betalar du genomsnittet av elpriset som samtliga kunder hos ditt elbolag har betalat under månaden. Det spelar därför ingen roll för dig när på dagen du förbrukar el då det inte kommer ha någon stor påverkan på priset du får betala i efterhand då det är ett genomsnitt på alla kunder. Med ett timavtal betalar du istället det priset som elen kostar hos Nordpool under den timmen då du förbrukar det. Därför spelar det stor roll för dig vad elen kostar under timmen du förbrukar den.

Sammanfattningsvis så är skillnaden att timprisavtal är beroende av hur elpriset rör sig varje timme medan det rörliga priset är beroende av hur elpriset rör sig under en månad.

Utnyttja elpris timme för timme

Har du ett timavtal så följer du elpriset timme för timme och kan därför även anpassa och optimera din förbrukning beroende på hur elpriset svänger. Vanligtvis brukar även elpriset alltid vara lägre under natten och då kan du utnyttja detta och förbruka som mest el då. Du kan till exempel köra diskmaskin, ladda din elbil och liknande grejer som förbrukar mycket el under dessa timmar när priset är lägre. Dock kräver detta att du är engagerad och har tid för att hålla koll på elpriset timme för timme och se till att du inte förbrukar onödigt mycket el under de dyra timmarna.

Alla vet att elpriset stigit mycket på senaste och det har även blivit mer volatilt. Att elpriset blir mer volatilt innebär att det svänger mer och har alltså högre toppar och dalar, vilket du som har timavtal kan utnyttja.

Elbolag med smarta funktioner för timpris

Att gå upp mitt i natten när elen är som billigast för att börja ladda elbilen kan kännas som en överdrift, vilket det är. Men som tur är finns det elbolag som erbjuder smarta funktioner genom sina smarta elavtal. Till exempel har Greenely och deras timavtal funktioner som att de laddar elbilen och styr din uppvärmning mot de billigare timmarna av dygnet. Allt sköts alltså åt dig och du kan slappna av medan elbolagen styr din elförbrukning mot billigare timmar.

För att utnyttja de flesta elavtal med timpris tillfullo krävs det därför att du har en laddbox till din elbil hemma och modern uppvärmning.

 • Laddar elbilen åt dig under billigare timmar
 • Styr din uppvärmning åt dig till de billigaste timmarna

Jämförelse mellan timprisavtal

Alla elbolag erbjuder inte elavtal med elpris timme för timme men det finns ändå en del att välja på. Nedan har vi sammanställt en tabell med de populäraste alternativen och jämfört de mot varandra. Så att du enkelt och smidigt kan ta reda på vilket alternativ som passar dig!

Utifrån Elfons jämförelse anser vi att Greenely erbjuder det förmånligaste elavtalet som följer elpriset timme för timme. Deras nuvarande erbjudande ger dig gratis månadsavgift i ett halvår.

Timprisavtal från:MånadsavgiftPåslag per kWhAktivt erbjudandeSmarta funktionerFörnybar el
Greenely69 kr0 öreJa (värde 414 kr)Ja, för elbil, solceller och uppvärmning100 %
Göta Energi39 kr0 öreJaNejNej
Kärnfull39 kr3,2 öreJa (värde 171 kr)Nej100 % fossilfri el (kärnkraft)
Timber39 kr0 öreNejJa (uppvärmning, elbil och solpaneler)Endast förnybar el
Jämförelse mellan timprisavtal från Elfons

Vem passar timpris till?

Att ha ett timprisavtal passar inte alla. Främst då det kräver tid och ork samt att du ständigt behöver hålla koll på elpriset vilket kan skapa stress i vardagen. Är du en person som däremot tycker om att engagera dig i liknande är det perfekt. Du kommer isåfall samtidigt spara en hel del pengar genom att sänka fakturan.

Skaffar du timpris utan att vara denna typen av person kan det gå illa. Då kan du förbruka el när den är som dyrast och detta kan kosta dig mycket.

 • Passar dig som har tid och engagemang
 • Vill spara pengar på elförbrukningen
 • Kan nyttja smarta funktioner (till exempel elbilsladdning)
statistik 1 av 10 väljer elpris timme för timme

Vanliga frågor

Hur fungerar elavtal med timpris?

Med ett av dessa avtal så betalar du det priset som elen kostar under timmen du förbrukar den. Detta möjliggör att du kan både betala mycket dyrare eller billigare än snittet som ett vanligt rörligt elpris ger dig.

Är timpris bra?

För dig som håller koll på elpriset och utnyttjar de billiga timmarna är det ett bra alternativ.

Hur kan man utnyttja timpris?

Du behöver bara ändra så att du sätter igång sådant som förbrukar mycket el under de billigare timmarna vilket tenderar att vara under natten. Många elavtal som erbjuder timpris kan styra detta automatiskt åt dig.

Vilka elbolag erbjuder timpris?

Allt fler och fler elbolag skaffar elavtal med timpris. Just nu så har bland annat Greenely, Göta Energi och Kärnfull alternativ med timpris.