Grön el - Elbolag med bra miljöval (2024)
Hoppa till innehåll

Grön el

Grön el har blivit ett alltmer använt begrepp bland elbolagen men vad menas egentligen? Jo de vill locka dig som bryr dig om miljön med att de erbjuder el som är producerat på ett miljövänligt sätt och kommer från sol, vatten eller vindkraft.

Elfons.se värnar mycket om miljön och därför har vi skapat denna sidan kring hur du hittar rätt när det kommer till grön el!

Grön el innebär att elen kommer från förnybara energikällor som till exempel sol, vind eller vatten. Det finns idag flera elbolag som det ingår 100 % förnybar el hos och andra går det att lägga till det hos. För att säkerställa elens ursprung används ursprungsgarantier eller certifieringen Bra Miljöval om även processen är hållbar.


Elfons » Grön el
Grön el illustration

Elavtal med grön el

  • Sveriges bästa kundtjänst
  • Alltid 100% förnybar el
  • Beställ online snabbt
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 6 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 2,7 öre/kWh
  Uppsägningstid: 14 dagar
  414 kr
  Nyttja nu
  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 2 mån
  • Fri avgift i 1 år (!!)
  • Hjälper dig byta bolag
  • Enkelt igång
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 49 kr
  Påslag: 5 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu

Teckna elavtal med grön el

Som vi nämnde ovan är det en benämning för miljövänligare el och brukar inkludera el som kommer från sol, vatten eller vindkraft främst. Det går även att räkna in el som kommer från biobränslen som grön el. Ett annat begrepp för grön el är även förnybar el vilket syftar på att det går att förnya energikällorna och alltså använda de igen. Till skillnad från de fossila bränslena är dessa energikällor oändliga och kommer därmed inte ta slut för oss. Samtidigt bidrar inte heller de förnybara energikällorna till koldioxidutsläppen som förstärker växthuseffekten.

Solkraft

Solkraft går ut på att du använder solceller för att omvandla energin i solens strålar till elektricitet. Detta går både att göra själv som privatperson genom att installera solpaneler på taket eller köpa genom att välja särskilda elbolag.

Vattenkraft

Vatten kan också användas för att skapa elektricitet genom att du omvandlar vattnets rörelseenergi till elektricitet. Detta sker i vattenkraftverk som brukar byggas på floder och vid vattenfall.

Vindkraft

I så kallade vindkraftsparker samlar man flera vindkraftverk tillsammans och använder vinden för att skapa elektricitet. På senare år så har vindkraften stått för hela 16 % av den svenska elproduktionen.

Biobränslen

Biobränslen kan vara många olika saker men till exempel träd som man bränner för att få elektricitet. Det går sedan att plantera nya träd som växer upp relativt fort vilket gör det till en förnybar energikälla.

Elbolag med grön el

Många elbolag erbjuder dig att lägga till förnybar el på ditt elavtal men det är inte lika många som endast har förnybar el. Det finns dock några elbolag att välja på som endast erbjuder förnybar el och dessa går vi igenom nedan.

Telge Energi

Ett elbolag med 100 % förnybar el är Telge Energi som dessutom är ett mycket populärt val. De har dessutom tre riktigt bra elavtal du kan välja mellan – timpris utan påslag, ett rörligt elavtal eller ett förvaltat elavtal.

De populäraste elavtalen är det rörliga elavtalet och timpriset. Timpriset är som sagt utan påslag, vilket innebär att du köper elen till inköpspris, men det tillkommer en månadsavgift på 59 kr. Det rörliga elavtalet har en månadsavgift på 49 kr och ett påslag på 4,90 öre/kWh.

Greenely

Greenely är ett annat modernt och populärt elbolag med endast förnybar el. De skiljer sig även från andra elbolag med unika moderna funktioner som gör att deras elavtal klassas som smarta elavtal. Detta inkluderar till exempel automatiskt styrd uppvärmning och elbilsladdning utefter när elpriset är som billigast. Har du solceller passar det ännu bättre då du kan följa produktionen och sälja överskotts elen via Greenely appen. Du kan läsa i vår recension på Greenely.

Skellefteå Kraft

Till sist så har även Skellefteå Kraft tagit steget mot en hållbarare framtid och valt att endast erbjuda förnybar och grön el. Skellefteå Kraft är ett välkänt elbolag med bra rykte och de har många olika elavtal du kan välja på. Just nu har de även en kampanj aktiv som ger dig rabatt per kWh du förbrukar + ingen månadsavgift i de första 9 månaderna. För en genomsnittlig villa som har en förbrukning på 20 000 kWh/år sparar du hela 1530 kr med kampanjen.

Grön el är bra för miljön

Säkerställ ursprunget

Det enklaste sättet att ta reda på om elen är grön är att fråga sitt elbolag. För att verifiera sitt svar kommer de då visa upp sina ursprungsgarantier, vilket är certifikat på att elen är just från en viss energikälla. Visar garantierna att energin kommer från sol, vind, vatten eller biobränslen så har du säkerställt att elen är grön.

Miljömärkt el

En ursprungsgaranti visar endast att elen kommer från en förnybar energikälla och inte särskilt mycket mera. Som tur är finns det en märkning att hålla utkik efter för att hitta el som även producerats hållbart och minskar miljöpåverkan. Denna heter Bra miljöval och ställer hårda krav på hela processen från produktion tills hur sedan till exempel solpanelerna återvinns.

Exempel på företag med miljömärkt el

Vilka krav ställer Bra Miljöval?

 • Sol och vindkraft får ej placeras i skyddade naturområden
 • Basflöde av vatten krävs hos vattenkraft
 • 100 % FSC-märkta biobränslen
 • Du måste återvinna vindkraftverk och solceller på ett effektivt sätt

Varför välja grön el?

Det finns många fördelar med att välja förnybar eller grön el. Som du antagligen förstått så handlar det om att du sparar på miljön och klimatet och tar ditt ansvar. Som tur är den gröna elen inte heller dyrare vilket gör att du inte tappat något på att prioritera miljön.

Vi vet alla att de fossila bränslen kommer att ta slut i framtiden och därav är det bra att bli av med det beroende som vi har. Genom att välja förnybara energikällor kan vi fasa ut de fossila bränslena och ställa om snabbare.

Letar ni elavtal som företag finns det också fördelar som att förstärka ert varumärke. Kunderna fokuserar alltmer på att företaget ska vara hållbart ur alla perspektiv och att skaffa ett elavtal med förnybar el är ett bra steg på vägen!

 • Lägre klimatpåverkan
 • Bidrar till att bevara miljön och den biologiska mångfalden
 • Minskat beroende av fossila bränslen

Lägg till förnybar el på ett elavtal

Många elbolag frontar med att de erbjuder förnybar el och är miljövänliga. Men efter en närmare granskning av elavtalen kommer det fram att de endast har förnybar el som en tilläggstjänst. Detta innebär i sin tur att du behöver betala en extra avgift varje månad för att få denna elen. Avgiften brukar oftast bestå av ett extra påslag på några öre/kWh men kan det kan även ingå en ökad månadsavgift. På grund av avgiften blir det snabbt dyrt och därför är det bäst att välja ett elavtal där det ingår förnybar el kostnadsfritt om du samtidigt vill hitta billig el.

Se upp för dessa elbolag då du kan luras till att tro att din el är grön, eftersom det är något de gärna marknadsför. Men i själva verket så har du inte lagt till förnybar el på ditt elavtal och har därför antingen fossilfri eller fossil el. Planerar du att betala för tillägget som ger dig grön el kan det oftast vara bra att välja ett annat elbolag som från början har förnybar el, eftersom detta oftast blir billigast.

Vanliga frågor

Är grön el dyrt?

Nej, grön el kostar vanligtvis lika mycket som el från fossila bränslen.

Är el från kärnkraft grönt?

Kärnkraft brukar inte räknas med som grön el utan istället som fossilfri el.

Vilka elbolag har grön el?

Det finns många elbolag som har grön el och några exempel är: Telge Energi, Fortum och Greenely.

Vad är skillanden på förnybara och fossila bränslen?

Fossila bränslen är till exempel kol, olja och naturgas och dessa tar flera miljoner år att bilda. Förnybara energikällor är till exempel solkraft och det går att återanvända då solen kommer lysa igen. Det går alltså att återanvända förnybara bränslen men inte fossila.