Grön el

Grön el har blivit ett allt mer använt begrepp bland elbolagen men vad menas egentligen? Jo de vill locka dig som bryr dig om miljön med att de erbjuder el som är producerat på ett miljövänligt sätt och kommer från sol, vatten eller vindkraft.

Elfons.se värnar mycket om miljön och därför har vi skapat denna sidan kring hur du hittar rätt när det kommer till grön el!

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 9 februari 2023

Grön el

Teckna grön el

 1. Greenely
  Greenely logo
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 14 dagar
 2. Fortum
  Fortum logo
  • 100% fossilfritt
  • Prisgaranti
  • Online-rabatt
  Månadsavgift: 35 kr
  Uppsägningstid: 2 mån
 3. Telge Energi
  Telge Energi logo
  • Fri avgift i 2 år (!!)
  • Hjälper dig byta bolag
  • Enkelt igång
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 1 mån

Vad är grön el?

Som vi nämnde ovan är det en benämning för miljövänligare el och brukar inkludera el som kommer från sol, vatten eller vindkraft främst. Det går även att räkna in el som kommer från biobränslen som grön el. Ett annat begrepp för grön el är även förnybar el vilket syftar på att det går att förnya energikällorna och alltså använda de igen. Tillskillnad från de fossila bränslena är dessa energikällor oändliga och kommer därmed inte ta slut för oss.

Solkraft

Solkraft går ut på att du använder solceller för att omvandla energin i solens strålar till elektricitet. Detta går både att göra själv som privatperson genom att installera solpaneler på taket eller köpa genom att välja särskilda elbolag.

Vattenkraft

Vatten kan också användas för att skapa elektricitet genom att du omvandlar vattnets rörelseenergi till elektricitet. Detta sker i vattenkraftverk som brukar byggas på floder och vid vattenfall.

Vindkraft

I så kallade vindkraftsparker samlar man flera vindkraftverk tillsammans och använder vinden för att skapa elektricitet. På senare år så har vindkraften stått för hela 16 % av den svenska elproduktionen.

Biobränslen

Biobränslen kan vara många olika saker men till exempel träd som man bränner för att få elektricitet. Det går sedan att plantera nya träd som växer upp relativt fort vilket gör det till en förnybar energikälla.

Hur säkerställer man att elen är grön?

Det enklaste sättet att ta reda på om elen är grön är att fråga sitt elbolag. För att verifiera sitt svar kommer de då visa upp sina ursprungsgarantier, vilket är certifikat på att elen är just från en viss energikälla. Visar garantierna att energin kommer från sol, vind, vatten eller biobränslen så har du säkerställt att elen är grön.

Miljömärkt el

En ursprungsgaranti visar endast att elen kommer från en förnybar energikälla och inte särskilt mycket mera. Som tur är finns det en märkning att hålla utkik efter för att hitta el som även producerats hållbart och minskar miljöpåverkan. Denna heter Bra miljöval och ställer hårda krav på hela processen från produktion tills hur sedan till exempel solpanelerna återvinns.

Exempel på företag med miljömärkt el

Vilka krav ställer Bra Miljöval?

 • Sol och vindkraft får ej placeras i skyddade naturområden
 • Basflöde av vatten krävs hos vattenkraft
 • 100 % FSC-märkta biobränslen
 • Du måste återvinna vindkraftverk och solceller på ett effektivt sätt

Varför bör man välja förnybar el?

Det finns många fördelar med att välja förnybar eller grön el. Som du antagligen förstått så handlar det om att du sparar på miljön och klimatet och tar ditt ansvar. Som tur är den gröna elen inte heller dyrare vilket gör att du inte tappat något på att prioritera miljön.

Vi vet alla att de fossila bränslen kommer att ta slut i framtiden och därav är det bra att bli av med det beroende som vi har. Genom att välja förnybara energikällor kan vi fasa ut de fossila bränslena och ställa om snabbare.

 • Lägre klimatpåverkan
 • Bidrar till att bevara miljön och den biologiska mångfalden
 • Minskat beroende av fossila bränslen

Vanliga frågor

Är grön el dyrt?

Nej, grön el kostar vanligtvis lika mycket som el från fossila bränslen.

Är el från kärnkraft grönt?

Kärnkraft brukar inte räknas med som grön el utan istället som fossilfri el.

Vilka elbolag har grön el?

Det finns många elbolag som har grön el och några exempel är: Telge Energi, Fortum och Greenely.

Vad är skillanden på förnybara och fossila bränslen?

Fossila bränslen är till exempel kol, olja och naturgas och dessa tar flera miljoner år att bilda. Förnybara energikällor är till exempel solkraft och det går att återanvända då solen kommer lysa igen. Det går alltså att återanvända förnybara bränslen men inte fossila.