Elavtal och elpriser för företag - Jämför 2023
Hoppa till innehåll

Elavtal för företag

Att teckna ett elavtal för företag kan ofta verka svårare än det i verkligheten är. Men det gäller att först ta reda på vilket slags elavtal ni ska välja och sedan vilket elbolag som är mest förmånligt för er. För att underlätta så har vi sammanställt en komplett guide och tagit fram de bästa elavtalen för företag 2023!

Elavtal för företag skiljer sig mycket beroende på hur stor förbrukning ni har. Är det ett större företag så får ni en skräddarsydd offert och är det ett mindre går det ofta att teckna elavtalet online. För de flesta elavtal är rörligt elpris det bästa att välja, men om du ni förbrukar mycket el kan det vara bra att välja ett fast elpris så att kostnaderna inte svänger lika mycket.


Elfons » Elavtal för företag

Topplista elavtal för företag 2023

 1. Fortum logo

  Fortum

  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Månadsavgift: 39 kr
  Uppsägningstid: 2 mån
 2. Cheap Energy logo

  Cheap Energy

  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Månadsavgift: 0 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu
 3. Tibber logo

  Tibber

  • 100% förnybar energi
  • Krångelfritt elbolag
  • Smarta elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 4. Energi2 logo

  Energi2

  • Prisgaranti
  • Billigt
  • För företag
  Månadsavgift: 0 kr
  Uppsägningstid: 6 månader

Teckna elavtal till företag

När du letar och jämför elavtal för företag så är det en liknande process som att leta efter elavtal för privatpersoner. Hur mycket det skiljer sig beror främst på hur mycket el ni förbrukar per år. Är ni ett mindre företag som inte förbrukar så mycket el går det ofta att teckna elavtalet smidigt och snabbt via elbolagets hemsida. Men har ni en högre förbrukning behöver ni ofta kontakta ett elbolag för att få en offert utifrån era behov.

Det behöver dock inte betyda att det är svårare att teckna elavtal som ett företag. Ni får ofta mycket hjälp av elbolaget som är måna om att få in er som kunder och därför sköter de hela processen åt er.

Vilket slags elavtal passar företag?

Vilket slags elavtal är det som passar bäst för företag? Det finns inget som är bäst för alla företag och därför kikar vi närmare in på när de olika alternativen passar nedan.

Rörligt elavtal

Det är välkänt att rörliga elavtal är det som lönar sig mest att ha på längre sikt. Därför så väljer de flesta företagen att teckna ett rörligt elpris och det är även det vi rekommenderar. Om ni inte har några specifika behov och bedriver er verksamhet på normala arbetstimmar så är det helt enkelt bäst.

Timpris för företag

Timpris har blivit mer och mer populärt på senare tid och kan passar riktigt bra för vissa företag. Det innebär att du betalar priset på elen som är den timmen du förbrukar den. På grund av det så passar timpris till företag som bedriver sin verksamhet under timmar då elen är som billigast.

Elen är som billigast när efterfrågan är som lägst och det innebär att det passar företag som bedriver verksamhet när andra företag och privatpersoner sover. Därför så passar det företag som har produktion under nätter och liknande. Bedriver ni verksamhet under dagen så kommer det troligen endast vara dyrare med ett timpris.

Fast elavtal

Har ni en väldigt stor förbrukning av el så kan ett fast elavtal vara lämpligt. Kraftiga svängningar i elpriset kan annars orsaka stora skillnader i kostnaderna varje månad, vilket kan vara kämpigt. Det blir samtidigt svårt att budgetera kostnaderna och att ha en plan för kostnader i ett företag brukar vara eftertraktat.

Med detta sagt är det viktigt att veta att du betalar en premie mot vad elpriset förväntas vara och därför blir det oftast dyrare än ett rörligt elavtal på sikt. Men att ha en säkerhet och kunna budgetera enklare kan vara värt att betala lite extra.

Undvik anvisat elavtal som företag

Anvisade elavtal är ett misstag som både privatpersoner och företag kan råka ut för. Det innebär att ni inte själva valt elavtal och därav blivit fördelade ett av elnätsbolaget. Nackdelen är att anvisade elavtal i snitt är 30 % dyrare än vanliga elavtal och därför kan det kosta er mycket pengar. För en privatperson som bor i en lägenhet är det dock inte lika viktigt då det handlar om hundralappar dyrare. Men om ni är ett större företag så är det betydligt mycket mer pengar än så det handlar om. Se därför till att ni undviker anvisade elavtal och byter snabbt om ni råkat få ett.

Exempel på elavtal för företag

Vi har samlat de bästa elavtalen för företag 2023 i listan nedan, samt några fördelar med varje.

 • Fortum: Största elbolaget i Sverige, just nu 588 kr rabatt
 • Tibber: Inget påslag och nöjdast kunder
 • Energi2: Fastpris garanti för företag
 • Vattenfall: Populärt och bra erbjudande just nu
 • Cheap Energy: Ingen månadsavgift och bra erbjudande

Välj ett elbolag med grön el

De flesta företagen försöker göra sitt bästa för att vara så klimatsmarta som möjligt nuförtiden. Att teckna ett elavtal för företag som har grön el kan vara ett steg på vägen till att bli mer måna om miljön för ert företag. Ett tips vi på Elfons har kring detta är att välja ett elavtal som det ingår förnybar eller fossilfri el i redan, så att det inte är ett tillval. Lägger du till det på ett elavtal kostar det ofta runt 5 öre/kWh extra för förnybar el och det är i snitt dyrare än om det ingår.

Elavtal för företag med grön el

 • Fortum: Endast 100 % fossilfri el
 • Tibber: 100 % fossilfri el
 • Vattenfall: Endast förnybar el

Vanliga frågor

Kan man binda elavtalet som företag?

Ja, det är fullt möjligt för ett företag att binda sitt elavtal, men inte alla elbolag erbjuder det. De större elbolagen har dock i regel fasta elavtal, men ni kommer behöva betala en premie mot elpriset för att få denna säkerheten.

Vilket elavtal är bäst för företag?

Det bästa elavtalet för företag 2023 anser vi vara Fortums rörliga elavtal. Just nu har de dessutom en förmånlig kampanj och ett kvitto på att de är bäst är att de har överlägset flest kunder i Sverige.

Vad skiljer ett elavtal för företag?

Har ni ett mindre företag är det inte så mycket som skiljer sig mot att teckna elavtal som privatperson. Om ni har en högre förbrukning skiljer det sig dock en del då ni måste ta kontakt med en säljare för att få ett prisförslag. Priset påverkas en del av när elen förbrukas och om ni har några pristoppar då en hel del el behövs.