Jämför och byt elavtal & elpriser för företag (2024)
Hoppa till innehåll

Elavtal för företag

Att teckna ett elavtal för företag kan ofta verka svårare än det i verkligheten är. Men det gäller att först ta reda på vilket slags elavtal ni ska välja och sedan vilket elbolag som är mest förmånligt för er. För att underlätta så har vi sammanställt en komplett guide och tagit fram de bästa elavtalen för företag 2024!

Elavtal för företag skiljer sig mycket beroende på hur stor förbrukning ni har. Är det ett större företag så får ni en skräddarsydd offert och är det ett mindre går det ofta att teckna elavtalet online. För de flesta elavtal är rörligt elpris det bästa att välja, men om du ni förbrukar mycket el kan det vara bra att välja ett fast elpris så att kostnaderna inte svänger lika mycket.


Elfons » Elavtal för företag

Topplista elavtal för företag 2024

  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 2 mån
  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 7,90 öre/kWh
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu
  • 100% förnybar energi
  • Krångelfritt elbolag
  • Smarta elavtal
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 39 kr
  Påslag: 0 öre
  Uppsägningstid: 1 mån
  • Prisgaranti
  • Billigt
  • För företag
  Rörligt elavtal
  Månadsavgift: 0 kr
  Påslag: 10,90 öre
  Uppsägningstid: 6 månader

Teckna elavtal till företag

Att teckna elavtal som företag är en process som liknar den en privatperson genomgår i stora drag. Skillnaden är främst om ni förbrukar större mängder el, oftast över 100 000 kWh per år. Då krävs det att ni tar kontakt med en säljare för att få ett prisförslag som är utformat för er verksamhet. Har ni lägre elförbrukning än detta så går det ofta att teckna ett elavtal smidigt vi hemsidan, trots att ni är företag.

Det behöver dock inte betyda att det är svårare att teckna elavtal som ett företag. Ni får ofta mycket hjälp av elbolaget som är måna om att få in er som kunder och därför sköter de hela processen åt er. Men något vi vill påpeka tidigt i denna guide är att ni kan spara mycket pengar genom att välja rätt om ni förbrukar mycket el. Glöm därför inte att jämföra alternativen noggrant!

Elbolagen brukar dela in företag i 6 olika kategorier när de tecknar elavtal och oavsett vilket ni ingår i så hjälper vi jämföra alternativen.

 • BRF (bostadsrättsföreningar)
 • Kontorsföretag
 • Butiker
 • Industriföretag
 • Restaurang/café
 • Lantbruk

Olika elavtal för företag

Vilket slags elavtal är det som passar bäst för företag? Det finns inget som är bäst för alla företag och därför kikar vi närmare in på när de olika alternativen passar nedan.

Rörligt elavtal

Det är välkänt att rörliga elavtal är det som lönar sig mest att ha på längre sikt. Därför så väljer de flesta företagen att teckna ett rörligt elpris och det är även det vi rekommenderar. Om ni inte har några specifika behov och bedriver er verksamhet på normala arbetstimmar så är det helt enkelt bäst.

Timpris

Timpris har blivit mer och mer populärt på senare tid och kan passar riktigt bra för vissa företag. Det innebär att du betalar priset på elen som är den timmen du förbrukar den. På grund av det så passar timpris till företag som bedriver sin verksamhet under timmar då elen är som billigast.

Elen är som billigast när efterfrågan är som lägst och det innebär att det passar företag som bedriver verksamhet när andra företag och privatpersoner sover. Därför så passar det företag som har produktion under nätter och liknande. Bedriver ni verksamhet under dagen så kommer det troligen endast vara dyrare med ett timpris.

Fast elavtal

Har ni en väldigt stor förbrukning av el så kan ett fast elavtal vara lämpligt. Kraftiga svängningar i elpriset kan annars orsaka stora skillnader i kostnaderna varje månad, vilket kan vara kämpigt. Det blir samtidigt svårt att budgetera kostnaderna och att ha en plan för kostnader i ett företag brukar vara eftertraktat.

Med detta sagt är det viktigt att veta att du betalar en premie mot vad elpriset förväntas vara och därför blir det oftast dyrare än ett rörligt elavtal på sikt. Men att ha en säkerhet och kunna budgetera enklare kan vara värt att betala lite extra.

Undvik anvisat elavtal som företag

Anvisade elavtal är ett misstag som både privatpersoner och företag kan råka ut för. Det innebär att ni inte själva valt elavtal och därav blivit fördelade ett av elnätsbolaget. Nackdelen är att anvisade elavtal i snitt är 30 % dyrare än vanliga elavtal och därför kan det kosta er mycket pengar. För en privatperson som bor i en lägenhet är det dock inte lika viktigt då det handlar om hundralappar dyrare. Men om ni är ett större företag så är det betydligt mycket mer pengar än så det handlar om. Se därför till att ni undviker anvisade elavtal och byter snabbt om ni råkat få ett.

Välj förnybar el

CSR och att allmänt vara hållbara är viktigt för att ett företag ska tillfredsställa sina intressenter i dagens ekonomi. Därför rekommendera vi alltid er som företag att välja fossilfri eller förnybar el, trots att det kan kosta lite extra. Att teckna ett elavtal för företaget som har grön el kan vara ett steg på vägen till att bli mer måna om miljön för ert företag. I sin tur kan det förbättra ert varumärke och särskilt om miljön är något ni fokuserar på.

Ett tips vi på Elfons har kring detta är att välja ett elavtal som det ingår förnybar eller fossilfri el i redan, så att det inte är ett tillval. Lägger du till det på ett elavtal kostar det ofta runt 5 öre/kWh extra för förnybar el och det är i snitt dyrare än om det ingår.

Elavtal för företag med grön el

 • Fortum: Endast 100 % fossilfri el
 • Tibber: 100 % fossilfri el
 • Vattenfall: Endast förnybar el

Vanliga frågor

Kan man binda elavtalet som företag?

Ja, det är fullt möjligt för ett företag att binda sitt elavtal, men inte alla elbolag erbjuder det. De större elbolagen har dock i regel fasta elavtal, men ni kommer behöva betala en premie mot elpriset för att få denna säkerheten.

Vilket elavtal är bäst för företag?

Det bästa elavtalet för företag 2024 anser vi vara Fortums rörliga elavtal. Just nu har de dessutom en förmånlig kampanj och ett kvitto på att de är bäst är att de har överlägset flest kunder i Sverige.

Vad skiljer ett elavtal för företag?

Har ni ett mindre företag är det inte så mycket som skiljer sig mot att teckna elavtal som privatperson. Om ni har en högre förbrukning skiljer det sig dock en del då ni måste ta kontakt med en säljare för att få ett prisförslag. Priset påverkas en del av när elen förbrukas och om ni har några pristoppar då en hel del el behövs.

Hur mycket kostar en kWh som företag?

Det beror på många olika faktorer men främst hur högt spotpriset är just då. Därför går det inte att säga något specifikt pris här.