Solceller

Önskar du installera solceller? Jämför offert från flera olika solcellsinstallatörer – på ett och samma ställe. Vi på Elfons.se har på denna sida skapat en komplett guide med vad en solcell är, hur du nyttjar det och hur man kommer igång.

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 15 mars 2023

solceller bild

Vad är solceller?

Solceller är en panel som alstrar solens strålar för att lagra likström. Genom en omvandlare görs likström till växelström som sedan kan förbrukar i ett hem eller säljas vidare till elnätet. Panelerna installeras med fördel på tak med mycket solljus för maximal effekt.

Vilka solceller är bäst i test 2023?

Vi på Elfons anser att solceller bäst i test är Sunpower M-series AC. Anledningarna är många men främst att den har en verkningsgrad på hela 22,8 %, vilket är marknadens högsta. Samtidigt har den hela 440 Watt i toppeffekt vilket även är mycket högt. De har även en riktigt bra garanti då de lovar på att de behållit minst 92 % av effekten efter 25 år.

Du kan läsa mer om vilka de bästa solcellerna är nedan:

Sunpower M-series AC

Som sagt tycker vi att detta är solcellen som är bäst i test för 2023, på grund av verkningsgraden på 22,8 % och toppeffekten på 440 Watt. Dessvärre så finns det inte så många leverantörer i Sverige av Sunpower M-series AC. Detta gör att den är svår att få tag på, men samtidigt ligger den även ganska högt i pris.

Fördelar:

 • Hög verkningsgrad
 • Hög toppeffekt

LG Solar Neon R

LG Solar Neon R är också en solpanel med mycket hög effekt. Den har nämligen en toppeffekt på 380 Watt och verkningsgrad på 22 %.

Fördelar

 • Verkningsgrad på 22 %
 • Toppeffekt är 280 Watt

Luxor Eco Line Glass-Glass Bifacial

Denna solcellen är bäst när det kommer till att kunna producera energi på båda sidorna, så kallad bifacial solcell. Verkningsgraden är på 22,61 % och toppeffekten 405 Watt.

Fördelar:

 • Bra toppeffekt
 • Bifacial
 • Hög verkningsgrad

Zebra Pro BC 132

Vill du ha solceller som bibehåller sin effekt i många år? Då är Zebra Pro BC 132 valet för dig, de har nämligen en effektgaranti på 93 % efter 25 år. Samtidigt har den även en verkningsgrad på 21,8 %.

Fördelar:

 • Riktigt bra effektgaranti
 • 21,8 % verkningsgrad

Q-cells Q-tron

Helsvarta solceller som har klarat av de hårdaste testerna kring extrem väder. Verkningsgraden är 22 % och toppeffekten 395 Watt, samtidigt som de har 25 års produktgaranti.

Fördelar:

 • Klarar av extremt väder
 • Hög verkningsgrad och toppeffekt
 • Helsvart
 • 25 års garanti

Jämför de bästa solcellerna just nu

I tabellen nedan har vi på Elfons genomfört en jämförelse mellan de bästa solcellerna just nu. Vi har utgått ifrån verkningsgrad, effektgaranti och toppeffekt.

Solcell:VerkningsgradToppeffektEffektgaranti
Sunpower M Series AC22,8 %440 Watt92 % efter 25 år
LG Solar Neon R22 %380 Watt92,5 % efter 25 år
Luxor Eco Line Glass-Glass Bifacial22,61 %405 Watt80 % efter 30 år
Zebra Pro BC 13221,8 %430 Watt93 % efter 25 år
Q-cells Q.tron22 %395 Watt25 års produktgaranti
Jämförelse från Elfons – bästa solcellerna

Vad är fördelarna med solceller?

Fördelarna med solceller är flera – det som driver utvecklingen mest framåt är lönsamheten efter ett par år när den initiala investeringen är betald. Många kan då täcka stora delar av sin elförbrukning genom sina solceller. Samtidigt är driftkostnaderna mycket låga och det är egentligen bara den första investeringen som är tung.

Du gör också något bra för miljön och klimatet när du väljer att installera solceller. Detta eftersom att solceller är en förnybar energikälla som tillskillnad från de fossila bränslena inte påverkar klimatet på ett negativt sätt.

Som tur är ger det också ett ökat värde på din fastighet efter du installerat det. Vilket är en annan fördel och anledning ekonomiskt sett att skaffa solceller. Du kan också få grönt avdrag på 15 % av den totala kostnaden på din solcells installation.

Fördelar med solceller:

 • Ansvarsfullt mot klimatet
 • Lönsamt på sikt
 • Ökat värde på fastighet/hus
 • Låga driftkostnader
 • Bidrag och minskade skatter

Elfons + Solceller = Sant

Hos Elfons.se kan du jämföra flera offerter från företag som installerar solceller i ditt område. Fördelarna med det är flera men framförallt sparar du tid och pengar, gör en tryggare och säkrare affär och i slutendan tar du del av alla fantastiska fördelar solceller faktiskt erbjuder.

Vårt formulär är säkert och du lämnar endast ut så mycket informations som behövs för att en installatörer ska kontakta dig och erbjuda ett konkret prisförslag. Målsättningen är att fler svenska hem ska våga ansluta sig och skaffa solceller.

Vanliga frågor

Är det svårt beställa solceller?

Nej, inte alls! De flesta offerter innehåller även montering med samarbetspartners ute i hela landet.

Lönar det sig med solceller?

Ja! På sikt löner det sig med solceller. Man bör se de första kostnaderna som en investering att på sikt betala av.

Varför bör man skaffa solceller?

Det finns många anledningar till att välja solceller. De främsta är att det är både ekonomisk lönsamt på längre sikt och bra för miljön.

Tips inför köp av solceller

Står du inför att precis köpa och installera solceller? Grattis! Det är både smart och bra för miljön. Men, det är samtidigt en stor investering samt en tidskrävande process. Vi kommer därför att dela med oss av några smarta tips för hur man enkelt gör sitt köp av solceller mer smärtfritt.

1. Se det som ett projekt

Att köpa och installera solceller är inte helt enkelt och är faktiskt lite av ett byggprojekt. Ta tid att planera, installera och fullfölj det hela från start till slut – även fast det finns bra hjälp att få.

2. Kontrollera eventuella bygglov

Installera solceller kan innebära att man ska ansöka om bygglov. Kontrollera vad som gäller i ditt område och om du behöver ansöka eller inte.

Om du behöver ansöka, se till att göra det innan du beställer.

3. Fokusera på intjäning

Även fast det kan vara generellt bra eller bra roligt att bygga till elceller på din villa eller fastighet bör du fokusera på förtjänsten. Ett projekt att bygga solceller bör kunna räknas hem på ett par år och du ska ha hela tiden ha i åtanke på det när du gör din investering.

4. Jämför solceller

Elfons hjälper dig att jämföra olika solceller och företag. Vi tar fram offerter utifrån informationen du ger oss och kan presentera de förmånligaste erbjudandena.

Det är viktigt att du jämför olika alternativ när du ska köpa solceller. Annars kan det enkelt bli att du betalar onödigt mycket eller inte väljer det som passar dig bäst.

Olika typer av solceller

Det finns 3 typer av solceller att välja mellan vilket är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. De olika solcellerna passar olika bra beroende på ditt hushåll och vad du vill få ut av solcellerna. Vi går nedan igenom lite kring varje sort så att du kan ta reda på vilken som passar dig bäst.

Monokristallina solceller

Dessa har funnits längst och används oftast till privatpersoner som vill installera solceller. Monokristallina solceller är något dyrare än polykristallina men anses vara de mest effektiva och passar bra för kallare klimat med mindre sol.

Tunnfilmssolceller

Denna typ av solceller skiljer sig mer ifrån de andra 2. Den största skillnaden är att tillverkningsprocessen är annorlunda vilket även gör att det är billigare och böjbara. Nackdelen är att de är mindre energieffektiva vilket innebär att du behöver en större yta för att framställa energin än om du valt någon av de andra solcellerna.

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller är lite mindre effektiva än monkristallina solceller men är samtidigt billigare. De används mycket hos privatpersoner är de vanligaste solcellerna att skaffa. Anledningen är just att de är billigare men de är även mindre känsliga mot värme.