Solceller 2023 - Guide för att hitta installatör enkelt
Hoppa till innehåll

Solceller

Önskar du installera solceller? Jämför offert från flera olika solcellsinstallatörer – på ett och samma ställe. Vi på Elfons.se har på denna sida skapat en komplett guide med vad en solcell är, hur du nyttjar det och hur man kommer igång.

 1. Otovo – Komplett installation och populärt val
 2. Hemsol – Få offerter kostnadsfritt

Solceller är en investering som allt fler gör genom att installera paneler på taket. På så sätt så kan de producera egen el och på längre sikt är det en lönsam investering.

solceller illustration

Kostnadsfritt förslag

Ange din adress och få uppskattad besparing och pris för installation. I samarbete med Otovo.

Vad är solceller?

Solceller är en panel som alstrar solens strålar för att lagra likström. Genom en omvandlare görs likström till växelström som sedan kan förbrukas i ett hem eller säljas vidare till elnätet. Med andra ord så är det en anläggning som omvandlar solljus till elektrisk energi som du kan använda i hushållet. Panelerna installeras med fördel på tak med mycket solljus för maximal effekt.

Välj en lämplig solcellsanläggning

Det första steget till att skaffa solceller till din bostad är att ta reda på förbrukningen per år. Utifrån detta kan du sedan få offerter på anläggningar som producerar tillräckligt mycket el för att täcka dina behov.

Hur dyrt det är att skaffa solceller beror därför mycket på hur stor förbrukning du har och därmed hur stor anläggning du behöver.

Tak eller mark

Vanligast är att du installerar solceller på taket, men alla har inte bra möjligheter till detta. Du kan till exempel ha mycket skugga på taket, men det kan även vara en dålig lutning på taket eller ett gammalt tak som behöver renoveras. Då finns det en annan möjlighet som är att du installerar solcellerna på marken. Men detta passar inte heller alla då det kräver att du har både plats på tomten och inte har någon skugga där.

Växelriktare

För att kunna omvandla likströmmen till växelström, så att den kan användas i hushållet och för att optimera solcellerna krävs det en växelriktare. Som tur är så ingår det alltid förslag på växelriktare som är lämplig för dig vid en solcellsoffert. Men du kan även själv hitta en växelriktare som passar hushållet genom att utgå ifrån förbrukningen som ni har.

Optimera solcellerna

Om du har solcellsanläggningen delvis i skugga som gör att den inte producerar el så effektivt som möjligt kan du ha hjälp av en optimerare. Det kan dock ingå ibland i växelriktaren men gör det inte det så kostar det en del extra att lägga till. Därför är det endast värt att lägga till om du inte redan uppnår full effektivitet, på grund av att en viss del av anläggningen inte alltid får solljus.

Välj installatör för solcellerna

När du klargjort det andra ovan så är det dags att välja solcellsoperatör som hjälper dig att installera och köpa in solcellerna. Men du behöver också välja vilka slags solceller som du vill skaffa. För att underlätta detta valet så har vi tagit fram solcellerna som är bäst i test just nu.

För att hitta solcellsinstallatören så rekommenderar vi att du kollar in:

 • Omdömen och referenser
 • Vilka offertförslag finns?
 • Garantier på effekt, produkten och installationen

Växelriktare

Du måste ha en växelriktare till dina solceller för att likströmmen ska kunna omvandlas till växelström som kan användas. Men den optimerar även solcellerna så att de producera så mycket energi som möjligt, genom att kontrollera belastningen.

Troligen kommer du själv inte behöva välja en växelriktare till dina solceller, utan det sköter installatören åt dig. Men trots detta kan det vara bra att veta att växelriktaren måste passa din anläggning och klara av den mängden elektricitet den producerar. Därför finns växelriktare som är antingen enfas eller trefas. Det går dock inte att skaffa en så mycket mer effektiv växelriktare, utan du kommer alltid tappa runt 5 % av strömmen som går igenom den.

Lagra elektriciteten

En annan viktig del i att välja solcellsanläggning är vare sig du ska inkludera ett solcellsbatteri som lagrar solelen. Producerar du mer el än du förbrukar så används den då till att ladda upp batteriet istället för att inte användas. Sedan kan batteriet användas när produktionen är sämre och du behöver mer el, så att du slipper köpa el från marknaden.

Däremot så är batterierna i dagsläget inte lönsamma och därför rekommenderar vi på Elfons inte dig att lägga till detta på din solcellsanläggning. Om du inte har särskilda behov som gör att ett batteri är något du behöver. Till exempel att du vill vara mindre beroende av ett elbolag som levererar elen åt dig. Eller att du inte vill råka ut för ett strömavbrott på grund av stoppad produktion eller liknande.

Optimerare för solceller

Till sist så kan du även lägga till en optimerar till dina solceller så att de blir mer effektiva. De är dock relativt dyra att skaffa och för de allra flesta så krävs det inte att solpanelerna ska vara mer effektiva. Har du till exempel en viss del av panelerna i skuggan som orsakar att produktionen blir sämre kan det däremot vara en bra ide.

Då kan du trots att inte hela anläggningen producerar el öka effektiviteten som kompenserar för detta. Vårt tips är istället att du väljer en annan, mer lämplig plats för anläggningen om du har möjligheten, då det kommer spara pengar åt dig.

Elfons hjälper dig hitta rätt solceller

Vilka fördelar har solceller?

Fördelarna med solceller är flera – det som driver utvecklingen mest framåt är lönsamheten efter ett par år när den initiala investeringen är betald. Många kan då täcka stora delar av sin elförbrukning genom sina solceller eller till och med få el över som de kan sälja. Samtidigt är driftkostnaderna mycket låga och det är egentligen bara den första investeringen som är tung.

Du gör också något bra för miljön och klimatet när du väljer att installera solceller. Detta eftersom att solceller är en förnybar energikälla som till skillnad från de fossila bränslena inte påverkar klimatet på ett negativt sätt.

Som tur är ger det också ett ökat värde på din fastighet efter du installerat det. Vilket är en annan fördel och anledning ekonomiskt sett att skaffa solceller. Du kan också få grönt avdrag på 15 % av den totala kostnaden på din solcells installation.

Har du en elbil kan du även välja att ladda elbilen med endast solenergi från solpanelerna. Detta går dock inte att göra med alla elbilsladdare utan den behöver ha en viss funktion, du kan hitta en sådan laddare på vår sida om laddboxar.

Fördelar med solceller:

 • Ansvarsfullt mot klimatet
 • Lönsamt på sikt
 • Ökat värde på fastighet/hus
 • Låga driftkostnader
 • Bidrag och minskade skatter
 • Överskott av el kan säljas

Sälj överskottsel

Om du producerar mer el med din anläggning än du förbrukar under en viss period kan du sälja överskottet, om du inte väljer att lagra det. Att sälja elen kan vara ekonomiskt lönsamt då elbolagen ofta köper elen från dig till marknadspris. Alla elbolag erbjuder dock inte denna tjänsten och det krävs att du ingår ett speciellt avtal eller att det ingår i ditt elavtal.

Det är mer kostnadseffektivt att sälja överskottsel och köpa in el när solelen inte räcker till, kontra att använda ett batteri för lagring. Ofta kan du få betalt ungefär marknadspris för elen och sedan köpa in el för samma pris tillbaka när du är i behov. Alltså tappar du inga pengar nästan på att sälja överskottsel och sedan köpa tillbaka den vid behov. Samtidigt som du slipper investera stort i något som lagrar elen. Det blir därmed både billigare och mer praktiskt att välja bort lagring från din anläggning.

Elfons jämför sollceller åt dig

Hos Elfons.se kan du jämföra flera offerter från företag som installerar solceller i ditt område. Fördelarna med det är flera men framförallt sparar du tid och pengar, gör en tryggare och säkrare affär och i slutändan tar du del av alla fantastiska fördelar solceller faktiskt erbjuder.

Vårt formulär är säkert och du lämnar endast ut så mycket informations som behövs för att en installatörer ska kontakta dig och erbjuda ett konkret prisförslag. Målsättningen är att fler svenska hem ska våga ansluta sig och skaffa solceller. Vill du få en ungefärlig uppfattning över pris kan du också läsa mer om pris på solceller hos oss på Elfons.

Vanliga frågor om solceller

Är det svårt beställa solceller?

Nej, inte alls! De flesta offerter innehåller även montering med samarbetspartners ute i hela landet.

Lönar det sig med solceller?

Ja! På sikt löner det sig med solceller. Man bör se de första kostnaderna som en investering att på sikt betala av.

Varför bör du skaffa solceller?

Det finns många anledningar till att välja solceller. De främsta är att det är både ekonomisk lönsamt på längre sikt och bra för miljön.

Hur väljer du rätt solceller?

Det gäller att jämföra olika alternativ utifrån olika krav. Saker att titta på enligt Elfons är toppeffekt, verkningsgrad och garanti.

Hur säljer du överbliven el från solpanelerna?

Förbrukar dina solpaneler mer el än du förbrukar kan du sälja den och tjäna pengar. Det krävs dock att du har ett smart elavtal som säljer elen åt dig.

Ska man installera själv eller anlita företag för solceller?

För att installera solceller kommer du behöva anlita ett företag om du inte själv är en certifierad elektriker. Glöm inte att kolla upp företaget du anlitar, så att de har certifieringarna som krävs, vilket du kan kolla på ”Kolla Elföretaget” tjänsten.

Hur lång livslängd har solceller?

Vanligtvis brukar solceller hålla i minst 25 år, men de kan hålla mycket längre också. Samtidigt har du oftast en effektgaranti som garanterar att du endast tappar runt 10 % verkningsgrad under de första 25 åren.

Tips inför köp av solceller

Står du inför att precis köpa och installera solceller? Grattis! Det är både smart och bra för miljön. Men, det är samtidigt en stor investering samt en tidskrävande process. Vi kommer därför att dela med oss av några smarta tips för hur man enkelt gör sitt köp av solceller mer smärtfritt.

1. Se det som ett projekt

Att köpa och installera solceller är inte helt enkelt och är faktiskt lite av ett byggprojekt. Ta tid att planera, installera och fullfölj det hela från start till slut – även fast det finns bra hjälp att få.

2. Kontrollera eventuella bygglov

Installera solceller kan innebära att man ska ansöka om bygglov. Kontrollera vad som gäller i ditt område och om du behöver ansöka eller inte.

Om du behöver ansöka, se till att göra det innan du beställer.

3. Undersök taket

Installerar du solpanelerna på taket så kommer det behöva vara ett tak som är i bra skick. Se därför över om du behöver byta eller renovera taket innan och ha i åtanke att solcellerna ska kunna sitta där i över 20 år.

4. Fokusera på intjäning

Även fast det kan vara roligt att bygga till solceller på din villa eller fastighet bör du fokusera på förtjänsten. Ett projekt att bygga solceller bör kunna räknas hem på ett par år och du ska ha hela tiden ha i åtanke på det när du gör din investering.

5. Jämför olika alternativ

Elfons hjälper dig att jämföra olika solceller och företag. Vi tar fram offerter utifrån informationen du ger oss och kan presentera de förmånligaste erbjudandena.

Det är viktigt att du jämför olika alternativ när du ska köpa solceller. Annars kan det enkelt bli att du betalar onödigt mycket eller inte väljer det som passar dig bäst.

6. Placera solcellerna rätt

För att du ska få ut så mycket som möjligt från solcellerna är det viktigt att de placeras rätt. Först och främst så är det att föredra att placera solcellsanläggningen på ett tak som är vinklat mot söder. Men viktigast är att taket inte får skugga av träd, byggnader eller något annat.

Olika typer av solceller

Det finns 3 typer av solceller att välja mellan vilket är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. De olika solcellerna passar olika bra beroende på ditt hushåll och vad du vill få ut av solcellerna. Vi går nedan igenom lite kring varje sort så att du kan ta reda på vilken som passar dig bäst.

Monokristallina solceller

Dessa har funnits längst och används oftast till privatpersoner som vill installera solceller. Monokristallina solceller är något dyrare än polykristallina men anses vara de mest effektiva och passar bra för kallare klimat med mindre sol.

Tunnfilmssolceller

Denna typ av solceller skiljer sig mer ifrån de andra 2. Den största skillnaden är att tillverkningsprocessen är annorlunda vilket även gör att det är billigare och böjbara. Nackdelen är att de är mindre energieffektiva vilket innebär att du behöver en större yta för att framställa energin än om du valt någon av de andra solcellerna.

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller är lite mindre effektiva än monokristallina solceller men är samtidigt billigare. De används mycket hos privatpersoner och är de vanligaste solcellerna att skaffa. Anledningen är just att de är billigare men de är även mindre känsliga mot värme.

Olika slags solceller

Välj mellan solcellstak eller paneler

Solcellstak innebär att solcellerna är inbyggda i materialet som taket består av och är därför en del av taket. Fördelen med solcellstak är att de smälter in i taket och därför inte sticker ut, vilket många tycker ser snyggt ut. Paneler är istället ofta runt 1 x 1,6 meter stora och installeras ovanpå taket och är det vanligaste alternativet.

För de flesta så rekommenderar vi på Elfons vanliga solpaneler och inte solcellstak. Bygger du nytt hus eller ska ändå byta ut taket så kan det dock vara ett bra alternativ att välja ett solcellstak. Annars är det paneler vi rekommenderar och du kan läsa mer om solpaneler här.