Elleverantör
Dags att se över din nuvarande elleverantör? Då har du kommit rätt. Hos Elfons.se kan du enkelt hitta din nya elleverantör genom en noggrann jämförelse. Vi kommer även inkludera rabatter, kampanjer och annat som kan vara till din fördel som konsument.
Topp 3 bästa elleverantörerna SnabbfaktaEn elleverantör är delen av elavtalet som du kan hantera och påverka själv genom att byta elbolag. När du byter detta bolag så bör du tänka på att få en riktigt bra rabatt under det första året. Läs också igenom villkoren noggrant och välj utifrån din förbrukning.
Det är heller inte säkert att den billigaste är den bästa, utan kolla noggrant på omdömen så att elbolaget även är seriöst.
Bästa elleverantörerna 2024
-
- Ingen fast avgift
- Billig el
- Timpris
Månadsavgift: 0 kr
Påslag: 7,90 öre/kWh
Uppsägningstid: 1 mån500 – 2000Teckna nu -
- Sveriges bästa kundtjänst
- Alltid 100% förnybar el
- Beställ online snabbt
Månadsavgift: 49 kr
Påslag: 6 öre/kWh
Uppsägningstid: 1 mån495Teckna nu -
- Fri avgift i 1 år (!!)
- Hjälper dig byta bolag
- Enkelt igång
Månadsavgift: 49 kr
Påslag: 5 öre/kWh
Uppsägningstid: 1 mån294Teckna nu -
- Inga dolda avgifter
- 1000+ goda omdömen
- Sparar i snitt 1870 kr/år
Månadsavgift: 49-69 kr
Påslag: 2,7 öre/kWh
Uppsägningstid: 14 dagar414Teckna nu -
- Fri årsavgift första året
- Bara förnybar el
- Inget påslag på elpriset
Månadsavgift: 59 kr
Påslag: 0 öre
Uppsägningstid: 1 mån828 krTeckna nu -
- Timpris
- Bra kampanj
- Prisgaranti på fast elpris
Månadsavgift: 75 kr
Påslag: 10,90 öre/kWh
Uppsägningstid: 1 månad -
- Prisgaranti
- Billigt
- För företag
Månadsavgift: 0 kr
Påslag: 10,90 öre
Uppsägningstid: 6 månader -
- Förnybar eller fossilfri el
- Timpris finns
- Smarta produkter
Månadsavgift: 25 kr
Påslag: 2 öre/kWh
Uppsägningstid: 1 månad -
- Bra villkor
- Låg månadsavgift
- Bra omdömen
Månadsavgift: 15 kr
Påslag: 9,90 öre/kWh
Uppsägningstid: 0 månader
Byt elleverantör
Att byta elleverantör är enkelt, och allra oftast brukar den nya elleverantören du väljer sköta hela bytet åt dig. Däremot kan det vara svårt att navigera sig genom den mängd aktörer som sysslar med elavtal idag – det finns nämligen uppemot ett hundratal på den svenska marknaden i dagsläget. Det innebär kort och gott att du måste vara insatt i en del saker innan du hittar den elleverantör som är bättre än den du har just nu. Som tur är finns Elfons som hjälper dig och tar fram allt du behöver veta!
Billigt eller bäst?
Den bästa elleverantören går inte riktigt att utse. Bäst är inte synonymt med billigast i det här fallet, och den billigaste elleverantören är inte nödvändigtvis den bästa. Hur man kommer fram till detta är dock knepigt, eftersom alla aktörer erbjuder olika saker. Vissa leverantörer har sitt fokus på att enbart leverera el. Andra producerar egen el eller äger delar av elnätet.
Givetvis är den totala månadskostnaden det som lockar flest att vilja hitta en billig elleverantör. Det är inte fel i sig utan helt rimligt – oftast är det nämligen priset som gör att en kund vill byta leverantör. Att komma så billigt undan som möjligt är eftersträvansvärt för de flesta kunder, och det vet också elbolagen om. På grund av konkurrensen mellan de aktörer som finns så kommer de också med ett flertal olika erbjudanden för dig som ny kund.
En väsentlig faktor att titta på för att på något sätt ändå kunna få en bild av vilket elbolag som är ”bäst” är kundnöjdheten. Den elleverantör som i dagsläget har högst kundnöjdhet är Telge Energi. Enligt Sifos undersökning är detta den mest ansedda elleverantören på marknaden, vilket är ett gott betyg.
Ytterligare en faktor kan vara elbolagets miljömärkning. Somliga kunder prioriterar Bra Miljöval, medan andra strävar efter att hitta lägsta möjliga fasta elpris. Valet beror således helt på vad du som kund anser är viktigast för just dig.
Jämför och hitta billiga elleverantörer
Som nämnt är det en mycket god idé att genom en övergripande bild jämföra de elbolag som finns för att hitta den elleverantör som passar dig och ditt hushåll bäst. Kundvolym är en mycket viktig aspekt i sökandet enligt oss på Elfons eftersom det säger en hel del om elbolaget. Att välja en leverantör som har många kunder är ofta ett kvitto på att de gör rätt och att kunderna är nöjda.
Välj ett passande elavtal
När du jämför elleverantörer behöver du först ta reda på vilket slags elavtal du söker efter. Det vanligaste och bästa valet för de allra flesta är ett rörligt pris men många väljer även fast pris. För dig som vill engagera dig lite extra och ha en möjlighet att spara pengar kan timpriset vara tilltalande. Då du kan anpassa förbrukning utefter elprisets varje timme.
Ta reda på vilket slags avtal som passar dig och sedan vilka leverantörer som erbjuder dessa avtal.
Elpriset och avgifter
Hur elleverantörerna tar ut sina avgifter skiljer sig mycket. Vissa tar endast ut månadsavgift och inte påslag medan andra gör tvärtom och vissa båda. Men se till att jämföra månadsavgifter och även påslaget hos olika leverantörer. Påslaget är extra viktigt för dig som har en hög förbrukning.
Vissa elbolag tar även ut extra kostnader för till exempel grön el eller liknande extra tillägg.
Miljövänlig el
Det läggs alltmer fokus på miljön i dagens samhälle vilket är mycket förståeligt. När du jämför elleverantörer kan detta vara mycket relevant då de erbjuder el från olika energikällor. Vill du göra ett bra val för miljön bör du se till att antingen välja 100 % förnybar el eller fossilfri el.
Uppsägning och bindningstid
Villkoren är en annan faktor du bör noggrant granska hos de olika alternativen. Främst vill du kolla på uppsägnings och bindningstiden här. Så att du har möjligheten att snabbt och smidigt byta om du inte skulle vara nöjd.
En bra uppsägningstid bör max vara 2 månader lång enligt oss, men helst ska den vara under 1 månad.
Vilken är den bästa elleverantören 2024?
Den bästa elleverantören 2024 anser vi vara Fortum. Fortum är den största elleverantören i Sverige och har över en miljon kunder. Anledningen till att så många väljer Fortum är att de har riktigt billig el och bra service. Men de har även bra erbjudanden som lockar nya kunder, som till exempel gratis årsavgifter och månadsrabatter.
Som vi sagt tidigare kan det dock vara svårt att säga vilken som är bäst och billigast. Detta då det skiljer sig från person till person och därför behöver du jämföra olika leverantörer för att hitta den bästa och billigaste. Med detta sagt kan dock Fortum anses som bäst då flest kunder valt den och de allra flesta kunderna väljer det billigaste och bästa de hittar.
Jämförelse mellan elleverantörer
För att du enklare ska kunna hitta leverantören som passar dig har vi jämfört de populäraste nedan:
Elleverantör: | Månadsavgift | Påslag | Omdöme (Trustpilot) |
---|---|---|---|
Fortum | 49 kr | 5,90 öre/kWh | 1,5/5 – 335 omdömen |
Skellefteå Kraft | 45 kr | 6 öre/kWh | 2,2/5 – 28 omdömen |
Telge Energi | 49 kr | 5 öre/kWh | 2,4 – 220 omdömen |
Telinet | 59 kr | 0 öre/kWh | 3,5 – 1500 omdömen |
Cheap Energy | 0 kr | 7,90 öre/kWh | 2,3/5 – 200 omdömen |
Greenely | 69 kr | Individuellt | 4/5 – 1155 omdömen |
DoGood El | 25 kr | 2 öre/kWh | 1,8/5 – 33 omdömen |
Skaffa en billigare elleverantör
Först ska du givetvis se över de leverantörer som finns så att du är trygg med ditt val. Vi rekommenderar ett antal av dessa genom att ranka dem ovan eftersom vi i vår jämförelse beaktar kundnöjdhet, kundvolym, månadskostnad och erbjudanden för nya kunder – allt för att du ska hitta det bästa för dig.
Avsluta och byt elleverantör
När du känner att du har hittat rätt är det dags för själva bytet. Detta är ingen komplicerad process utan sköts smidigt av de flesta elleverantörer. Även om du har ett pågående abonnemang hos en annan leverantör så brukar det gå hur bra som helst att ge en fullmakt åt det nya elbolaget så att de i sin tur kan hjälpa dig med bytet. Detta är något som exempelvis Fortum bistår dig som ny kund med. Du kan då även slippa att bli fakturerad dubbelt, det vill säga både från ditt pågående abonnemang och ditt nya. Har du dessutom erhållit ett erbjudande för nya kunder så kan du sammantaget komma ännu billigare undan. Elleverantören hjälper dig med detta och mycket mer, och ditt nya avtal startas upp när ditt tidigare elavtal har löpt ut.
Elfons tips för byte av elleverantör
För att du ska göra det bästa valet så har vi samlat Elfons främsta tips för byte av elleverantör.
Läs igenom villkoren noggrant
Innan du tecknar ditt nya elavtal är det viktigt att kollar igenom det noggrant. Vilket inkluderar att du läser igenom och har koll på villkoren, som uppsägnings och bindningstid.
Avsluta elleverantören i tid
Till sist så vill vi även tipsa dig om att säga upp din nuvarande elleverantör i tid om du planerar att byta. Säger du inte upp i tid så kan uppsägningstiden fortfarande gälla när du vill byta och då kan det tillkomma extra straffavgifter.
Nykundsrabatt
Som vi nämnde smått ovan så kan du få erbjudande eller rabatter som ny kund när du byter elleverantör. Detta sker antingen i fria månadsavgifter eller genom rabatt på förbrukningen. Som tur är så erbjuder de flesta olika leverantörerna rabatter till nya kunder då det är ett sätt för dem att konkurrera mot varandra.
Välj efter förbrukning
Se till att du väljer det rätta elleverantören utefter hur stor elförbrukning du har. Det är nämligen så att elleverantörerna är olika billiga beroende på hur mycket el du förbrukar. Detta är något du kommer märka om du jämför olika elleverantörer innan ett byte.
Omdömen hos elleverantörer
Många glömmer att kolla upp omdömen och recensioner när de jämför olika alternativ. Detta är ett stort misstag då även fast det ser ut att vara den bästa billigaste elleverantören kanske inte fallet är så alls. Istället tillkommer dolda avgifter och problem som försvarar vardagen för dig. För att verkligen ta reda på om det som leverantörerna säger stämmer behöver du alltså kolla vad tidigare och nuvarande kunder säger. Detta kan du enkelt göra på Elfons recensioner över de populäraste elbolagen.
Vanliga frågor
En elleverantör är det företag som köper och levererar elen till dig. Du får själv välja vilket bolag som ska genomföra denna tjänsten, till skillnad från elnätsbolaget.
Ja, en elleverantör brukar ofta även kallas för antingen elbolag eller elhandelsbolag.
Det är förmånligt att jämföra olika alternativ innan du väljer ett företag som ska leverera din el. Kom ihåg att tänka på avgifter, uppsägningstid och tidigare omdömen.
Du bör se upp för elleverantörer som har mycket dåliga omdömen eller som är med på ”Klagomålslistan” från Energimarknadsbyrån.