Elleverantör

Dags att se över din nuvarande elleverantör? Då har du kommit rätt. Hos Elfons.se kan du enkelt hitta din nya elleverantör genom en noggrann jämförelse. Vi kommer även inkludera rabatter, kampanjer och annat som kan vara till din fördel som konsument.

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 16 mars 2023

elleverantör illustration

Så väljer du elleverantör

Att byta elleverantör är enkelt, och allra oftast brukar den leverantör du väljer sköta hela bytet åt dig. Däremot kan det vara svårt att navigera sig genom den mängd aktörer som sysslar med elavtal idag – det finns nämligen uppemot ett hundratal på den svenska marknaden i dagsläget. Det innebär kort och gott att du måste vara insatt i en del saker innan du hittar den elleverantör som är bättre än den du har just nu. Som tur är finns Elfons som hjälper dig och tar fram allt du behöver veta!

Billigt eller bäst?

Den bästa elleverantören går inte riktigt att utse. Bäst är inte synonymt med billigast i det här fallet, och den billigaste elleverantören är inte nödvändigtvis den bästa. Hur man kommer fram till detta är dock knepigt, eftersom alla aktörer erbjuder olika saker. Vissa leverantörer har sitt fokus på att enbart leverera el. Andra producerar egen el eller äger delar av elnätet.

Givetvis är den totala månadskostnaden det som lockar flest att vilja hitta en billig elleverantör. Det är inte fel i sig utan helt rimligt – oftast är det nämligen priset som gör att en kund vill byta leverantör. Att komma så billigt undan som möjligt är eftersträvansvärt för de flesta kunder, och det vet också elbolagen om. På grund av konkurrensen mellan de aktörer som finns så kommer de också med ett flertal olika erbjudanden för dig som ny kund.

En väsentlig faktor att titta på för att på något sätt ändå kunna få en bild av vilket elbolag som är ”bäst” är kundnöjdheten. Den elleverantör som i dagsläget har högst kundnöjdhet är Telge Energi. Enligt Sifos undersökning är detta den mest ansedda elleverantören på marknaden, vilket är ett gott betyg.

Ytterligare en faktor kan vara elbolagets miljömärkning. Somliga kunder prioriterar Bra Miljöval, medan andra strävar efter att hitta lägsta möjliga fasta elpris. Valet beror således helt på vad du som kund anser är viktigast för just dig.

Hitta rätt elleverantör

Även om det kan vara svårt att utse vilken som är den absolut bästa elleverantören så är det inte svårt att identifiera de som tillhör de billigaste på marknaden och levererar billig el. Genom att få en överskådlig bild av elbolagen och vad de erbjuder sina kunder så kan man få en uppfattning av vad man som kund kan förvänta sig. Hos oss finner du de elleverantörer som kan erbjuda el till ett schysst och överkomligt pris samtidigt som kvalité och prestanda verkligen håller måttet. Viktigt att komma ihåg är att priserna för el skiljer sig åt beroende på var i Sverige du bor någonstans, så detta måste du undersöka på elleverantörens webbplats först.

Priserna varierar som tidigare nämnt relativt stort hos elbolagen i Sverige. Det är inte enbart den fasta avgiften som avgör det som förefaller vara billigt. Det du ska göra är att se över avgifterna med påslag inräknat. Påslaget innebär att elbolaget adderar en avgift på den el som de köper in, vilket görs för att täcka elbolagets utgifter. Påslag är alltså en nödvändighet för att dessa företag ska kunna gå med vinst, och är inget som man kan undkomma som kund. Däremot är det viktigt att du jämför påslaget mellan de olika elleverantörer som finns, så att du därmed hittar det billigaste priset. Det kan nämligen skilja sig väldigt mycket mellan de olika aktörer beroende på vilken nivå påslaget ligger på. Den totala månadskosten kommer alltså att påverkas av elbolagets påslag.

Vilken är den bästa elleverantören?

Som vi gick igenom tidigare angående billigt och bäst är det ibland svårt att utse vilka leverantörer som kan klassificera sig som de bästa. Man skulle dock kunna kolla på hur många kunder en leverantör har för att se vilket som folk väljer och därmed anse det som det bästa.

Fortum är den största elleverantören i Sverige med över en miljon kunder, vilket är väldigt talande. Anledningen till deras storhet är enligt majoriteten av kunderna priset på elen – i kombination med de erbjudanden de har för nya kunder. Men Fortums kundvolym och det överkomliga månadspriset blir det enklare att påstå att denna elleverantör faktiskt kan omnämnas som den bästa just nu.

Jämför billiga elleverantörer

Som nämnt är det en mycket god idé att genom en övergripande bild jämföra de elbolag som finns för att hitta den elleverantör som passar dig och ditt hushåll bäst. Kundvolym är en mycket viktig aspekt i sökandet enligt oss på Elfons eftersom det säger en hel del om elbolaget. Att välja en leverantör som har många kunder är ofta ett kvitto på att de gör rätt och att kunderna är nöjda.

jämför och hitta den bästa elleverantören illustration

Vilket avtal passar mig?

När du jämför elleverantörer behöver du först ta reda på vilket slags elavtal du söker efter. Det vanligaste och bästa valet för de allra flesta är ett rörligt pris men många väljer även fast pris. För dig som vill engagera dig lite extra och ha en möjlighet att spara pengar kan timpriset vara tilltalande. Då du kan anpassa förbrukning utefter elprisets varje timme.

Ta reda på vilket slags avtal som passar dig och sedan vilka leverantörer som erbjuder dessa avtal.

Priset

Hur elleverantörerna tar ut sina avgifter skiljer sig mycket. Vissa tar endast ut månadsavgift och inte påslag medan andra gör tvärtom och vissa båda. Men se till att jämföra månadsavgifter och även påslaget hos olika leverantörer. Påslaget är extra viktigt för dig som har en hög förbrukning.

Miljön

Det läggs allt mer fokus på miljön i dagens samhälle vilket är mycket förståligt. När du jämför elleverantörer kan detta vara mycket relevant då de erbjuder el från olika energikällor. Vill du göra ett bra val för miljön bör du se till att antingen välja 100 % förnybar el eller fossilfri el.

Uppsägningstid

Villkoren är en annan faktor du bör noggrant granska hos de olika alternativen. Främst vill du kolla på uppsägnings och bindningstiden här. Så att du har möjligheten att snabbt och smidigt byta om du inte skulle vara nöjd.

Hur du byter till en billigare elleverantör

Först ska du givetvis se över de leverantörer som finns så att du är trygg med ditt val. Vi rekommenderar ett antal av dessa genom att ranka dem ovan eftersom vi i vår jämförelse beaktar kundnöjdhet, kundvolym, månadskostnad och erbjudanden för nya kunder – allt för att du ska hitta det bästa för dig.

När du känner att du har hittat rätt är det dags för själva bytet. Detta är ingen komplicerad process utan sköts smidigt av de flesta elleverantörer. Även om du har ett pågående abonnemang hos en annan leverantör så brukar det gå hur bra som helst att ge en fullmakt åt det nya elbolaget så att de i sin tur kan hjälpa dig med bytet. Detta är något som exempelvis Fortum bistår dig som ny kund med. Du kan då även slippa att bli fakturerad dubbelt, det vill säga både från ditt pågående abonnemang och ditt nya. Har du dessutom erhållit ett erbjudande för nya kunder så kan du sammantaget komma ännu billigare undan. Elleverantören hjälper dig med detta och mycket mer, och ditt nya avtal startas upp när ditt tidigare elavtal har löpt ut.

Tips när du byter elleverantör – nykundsrabatt

Som vi nämnde smått ovan så kan du få erbjudande eller rabatter som ny kund när du byter elleverantör. Detta sker antingen i fria månadsavgifter eller genom rabatt på förbrukningen. Som tur är så erbjuder de flesta olika leverantörerna rabatter till nya kunder då det är ett sätt för dem att konkurrera mot varandra.

Kundnöjdheten hos leverantörerna

Många glömmer att kolla upp omdömen och recensioner när de jämför olika alternativ. Detta är ett stort misstag då även fast det ser ut att vara den bästa billigaste elleverantören kanske inte fallet är så alls. Istället tillkommer dolda avgifter och problem som försvarar vardagen för dig. För att verkligen ta reda på om det som leverantörerna säger stämmer behöver du alltså kolla vad tidigare och nuvarande kunder säger. Detta kan du enkelt göra på Elfons recensioner över de populäraste elbolagen.

Vanliga frågor

Vad är en elleverantör?

En elleverantör är det företag som köper och leverar elen till dig. Du får själv välja vilket bolag som ska genomföra denna tjänsten, tillskillnad från elnätbolaget.

Är elleverantör och elbolag samma sak?

Ja, en elleverantör brukar ofta även kallas för antingen elbolag eller elhandelsbolag.

Hur hittar man rätt elleverantör?

Det är förmånligt att jämföra olika alternativ innan du väljer ett företag som ska leverera din el. Kom ihåg att tänka på avgifter, uppsägningstid och tidigare omdömen.

Vilka elleverantörer är dåliga?

Du bör se upp för elleverantörer som har mycket dåliga omdömen eller som är med på ”Klagomålslistan” från Energimarkadsbyrån.