Laddbox

Elbilar blir allt mer populära och därför ökar även efterfrågan på laddare. En laddbox även kallat laddare eller laddningsbox är en större laddare som gör det möjligt för elbilsägare att ladda i till exempel hemmet eller på jobbet.

Det finns många olika laddboxar att välja mellan och mycket att tänka på. Vi på Elfons underlättar som tur är och kommer på denna sida gå igenom vad du ska tänka på och hur allt fungerar!

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 2 mars 2023

laddbox

Vad är en laddbox?

Som sagt är en laddbox laddaren till en elbil som man kan installera på hemmet eller liknande plats. Anledningen är att du enkelt ska kunna ladda elbilen även när du är hemma eller på jobbet. Du ska alltså inte behöva köra till ett specifikt ställe för att ladda elbilen.

Alla laddboxar är inte likadana utan de skiljer sig i modell, har olika funktioner och olika hög effekt. Beroende på ditt hus och vilket elbil du har kommer därför olika laddningsboxar passa olika bra.

Du kan ladda elbilen utan en laddbox i hemmet genom de vanliga uttagen. Detta är dock inte lika säkert och tar betydligt längre tid, därför är det mycket ovanligt att göra.

Tänk på detta när du ska installera laddbox

De skiljer sig som sagt en hel del mellan de olika laddboxarna och det är även orsaken till att priset varierar mycket. Se till att hålla koll på sakerna nedan innan du installerar en laddbox för att se till att allt går rätt till!

Vilket ladduttag ska du ha?

Laddboxarna har olika ladduttag och passar därför olika slags elbilar. Vanligast är typ 1 och 2 ladduttag och typ 1 används främst av äldre bilar. Typ 2 är EU standard sedan några år tillbaka och är därför det vanligaste förekommande på nyare bilar.

Det är viktigt att du ser till att laddboxen du köper har ett ladduttag som matchar din elbil.

Behövs en lastbalansering?

Har du en laddbox med lastbalansering så justerar den effekten beroende på hur mycket övrig elektronik som är igång i hushållet. På detta sättet kommer du aldrig få en propp att gå i huset för att elbilen laddas.

Dock kostar lastbalansering till en laddbox ofta en del extra. För de allra flesta passar det därför bättre att endast välja en elbilsladdare med rätt effekt.

Hur hög effekt har laddaren?

En annan sak som skiljer laddboxarna åt är hur hög effekt, alltså kiloWatt de har. Beroende på hur många Ampere din huvudsäkring i huset är på kan du ha olika hög effekt på laddaren.

Kolla först upp din huvudsäkring, vilket du gör enkelt genom elnätsfakturan. Se sedan till att du köper en laddbox med kiloWatt som passar det. Skaffar du dig en laddbox med för hög effekt kommer proppen att gå. Det är även viktigt att du har lite utrymme kvar så att övriga elektroniska apparater kan fungera samtidigt.

Jämför laddboxar

Letar du efter en laddare till elbil är det viktigt att du jämför de olika alternativen innan du väljer ett. Elfons underlättar jämförelsen genom att ta fram allt du behöver tänka på nedan:

Priset

Den största faktoren för de flesta är priset för laddaren. Priset varierar kraftigt mellan de olika alternativen och det beror på faktorer som stil, effekt och speciella funktioner.

Viktigast här är att du håller dig inom din budget och får ut värde för priset.

Maxladdningseffekt

Olika laddningsboxar har olika hög maxladdningseffekt. Dock är det även viktigt att komma ihåg att ditt övriga system behöver klara av det för att det ska fungera. Det krävs alltså att din elbil och huvudsäkring klarar av maxladdningseffekten för att den ska kunna användas.

Viktigast här är därför att du skaffar en laddare med minst lika hög maxladdningseffekt som ditt hus och bil klarar av.

En eller trefas?

Om laddboxen installeras med enfas eller trefas har stor betydelse på laddningstiden. Trefas är betydligt mer komplext och därför ger det ungefär 3 gånger mer kiloWatt med trefas laddning.

Klarar din elbil av trefas är det därför en stor fördel att laddaren också klarar av det.

Garanti

Hur lång garanti som ges för laddaren är en annan faktor du bör ta hänsyn till. Du vill helst ha en garanti på 5 år men många laddboxar har endast 3 år.

En längre garanti är också ett kvitto på att leverantören tror på sin egna produkt och kvaliteten.

Lista över laddboxar

Vi har nedan samlat en lista över populära laddboxar så att du kan leta och hitta den rätta för dig!

  • Easee Home
  • Charge Amps Halo
  • Zaptec Go
  • Charge Amps Aura
  • Garo Entity Pro
  • Tesla Wall Connector
  • Garo GTB Twin

Du kan också besöka Evify och läsa mer samt beställa samtliga.

Vanliga frågor

Vilken är den bästa laddboxen?

Vi på Elfons anser att den bästa laddboxen 2023 är Easee Home 22 kW. Den har ett bra pris, lastbalansering som tillval, anslutning via både Wifi och 4G samt ingår en App.

Vad kostar en laddbox?

Laddningsboxarna varierar mycket i pris beroende på vad du är ute efter. De billigaste ligger runt 5000 kr och de dyraste upp till 13 000 – 14 000 kr.

Går det att ha flera uttag på en laddbox?

Ja, har du flera elbilar så går det att skaffa en laddbox med flera uttag.

Kan man styra laddningen med mobilen?

Det går att styra sin elbilsladdning med mobilen. En hel del smarta elavtal erbjuder denna funktionen och har du timpris kan elbolaget till och med se till att ladda när det är som billigast åt dig.