Elpris imorgon - Spotpris el imorgon på Nordpool
Hoppa till innehåll

Elpris imorgon

Här kan du hitta elpriset imorgon för alla elområden i Sverige både timme för timme och snittet för dagen. Ta reda på när du ska förbruka el för att kunna komma undan så billigt som möjligt.


Elfons » Elpris imorgon
Elpris imorgon illustration

Genomsnitt spotpris imorgon (2024-06-17)

Spotpris för nästkommande dag presenteras tidigast 13:10. Innan dess kommer vi inte kunna ladda ett genomsnitt.

SE1
Luleå
Laddar… öre/kWh
SE2
Sundsvall
Laddar… öre/kWh
SE3
Stockholm
Laddar… öre/kWh
SE4
Malmö
Laddar… öre/kWh

Spotpris el imorgon timme för timme

I grafen nedan kan du se elprisets utveckling timme för timme imorgon.

Spotpriset ovan inkluderar inte påslag, energiskatt, moms eller elcertifikat.

Elpriset för morgondagen

Det går att göra en prognos och därmed en slags gissning kring vart elpriset kommer hamna prismässigt för imorgon. Med detta sagt så är det alltså inte säkert att prognosen infaller, utan priset kan även bli högre eller lägre. Att förutspå priset för elen för nästa dag är däremot betydligt mer säkert än framtida prognoser för kommande veckor eller till och med månader och år. Men det är enklare att ta reda på elpriset idag som vi även visar här på Elfons, vilket är mer eller mindre helt säkert.

Elpriset för imorgon bestäms utifrån hur hög efterfrågan och tillgång som det förväntas finnas. På grund av det så utgör väderförhållandena en stor del av prognosen då produktionen av el ökar när det blåser mer och är soligt väder. Men det kan även vara politiska faktorer, tillgången till naturresurser för fossil el och mycket mera. Allt som påverkar antingen produktionen och därmed utbudet eller efterfrågan på el är en viktig del i en prognos.

För att förutspå elpriset används det även tidigare information av spotpriset för att kunna hitta mönster och trender. Det underlättar processen men gör att prognosen inte blir så rättvisande om något extraordinärt inträffar.

Se elpriset imorgon hos Elfons

Vad påverkas elpriset av?

Varför elpriset är på den nivån som den ska vara imorgon beror på många faktorer. Till att börja med så handlar det om efterfrågan och utbud, vilket innebär hur mycket el som eftertraktas av konsumenterna och hur mycket som finns ute på marknaden. Nu när vi börjar närma oss vintern så kommer i regel efterfrågan att öka då vi konsumerar mer el för att kunna värma upp bostäder och oss själva.

Hur mycket el som tillverkas beror i sin tur på många olika faktorer och har på senare blivit alltmer påverkad av vädret. Anledningen är att vi har gått över till mer förnybara energikällor som är svårare att kontrollera produkten på. Till exempel producerar vindkraften mycket el när det blåser mycket och vattenverken påverkas av mängden nederbörd. Men vinden och nederbörden är inget vi kan påverka och därför så har elpriserna även blivit mer volatila.

Något annat som har påverkat elpriset på senaste är även att priset på fossila bränslen har gått. Även om vi i Sverige inte använder så mycket fossila bränslen i vår elproduktion påverkas vi av att andra länder i Europa gör det, då deras priser även påverkar oss.

Vanliga frågor om elpriset imorgon

När är elen som billigast under morgondagen?

Det skiljer sig från dag till dag kring när elen är som billigast. Men oftast så är den som billigast under natten och tidig morgon samt som dyrast runt 8 tiden vid morgonen och 18 tiden under kvällen. Anledningen till detta är att många är vakna samtidigt och förbrukar mycket el, vilket leder till en ökad efterfrågan.

Hur hittar jag elpriset för imorgon?

Du kan hitta elpriset imorgon här på vår sida, vi visar både snittpriset och diagram med priset varje timme under dagen.

När är elen dyrast imorgon?

Elen är som dyrast imorgon då flest använder mycket el. Vilket brukar vara i början på morgonen runt klockan 9 och sedan på kvällen från klockan 18 – 19.