Vattenfall Omdöme - Recension Vattenfall 2024
Hoppa till innehåll
Vattenfall logo

Vattenfall

Vattenfall är ett av Sveriges största elbolag och har, som ganska unikt, även egen tillverkning av el genom vattenkrafter. På internet finns goda omdömen och vi på Elfons kan starkt rekommendera Vattenfall som din nya leverantör.

Uppdaterad av: Torbjörn Andersson den 31 december 2023

TrustPilot betyg: 1,4/5
Elfons betyg: 3/5
Teckna online: Går snabbt och smidigt
Antal elavtal: 5 st

Elavtal att välja på hos Vattenfall

Hos Vattenfall går det att välja bland de vanligaste elavtalen: fast elavtal, rörligt elavtal och timpris.

Oavsett vilket avtal du väljer så är elen 100 % fossilfri vilket betyder att den kommer från sol, vind, vatten eller kärnkraft.

Rörligt elavtal

Det rörliga elpriset är det som är vanligast, men för dig som vill minska riskerna finns det fasta avtalet också. För det rörliga elavtalet är påslaget 6 öre/kWh och månadsavgiften 45 kr, de första 12 månaderna får du 4,50 öre/kWh i rabatt som ny kund.

Det tillkommer också en ”elcertifikatsavgift” på 1,40 öre/kWh som är till för att stimulera andelen förnybar el, denna tillkommer också på timpriset. På grund av detta så blir det totala påslaget 7,40 öre/kWh, vilket är ett ganska högt påslag och speciellt med tanke på att månadsavgiften inte heller är låg. Därför anser vi på Elfons att det rörliga elpriset inte är det bästa och att det finns lägre avgifter hos andra elbolag samtidigt som de har bättre omdömen från kunderna. För att leta efter alternativ kan du titta in de billigaste elbolagen just nu enligt oss.

Timprisavtal

Med timprisavtalet betalar du så mycket som elen kostar när du förbrukar den. Vilket innebär att du kan utnyttja de timmar då elpriset är lägre än vanligt till skillnad från de andra avtalen. Avgifterna är likadana som för det rörliga elpriset.

Fast elavtal

Näst vanligast hos Vattenfall är de fasta elavtalen som allt fler vill åt vid ökade elpriser. Här är årsavgiften 480 kr/år och den totala kostnaden/kWh varierar beroende på hur länge du binder elavtalet.

 

Oberoende omdömen

Vattenfall har ett omdöme på 1,4 av 5 via 320 recensioner i skrivande stund. 15% av omdömena är utmärkta och 70% mycket dåligt. Det är många negativa omdömen om de stigande priserna, vilket direkt inte är något som Vattenfall har påverkat. Därför kan vi förutsätta att Vattenfall inte är riktigt förtjänta detta dåliga betyg men det säger ändå något.

Hur bra är kundservicen?

Det mesta kring elavtalet går att själv hantera under ”mina sidor” hos vattenfall. Ifall du inte hittar det du söker hjälper deras hemsida dig även genom de vanligaste problemen. Hittade du trots detta inte det du söker och behöver mer hjälp går det att få hjälp över telefon under vardagarna.

 

Kampanj hos Vattenfall

Just nu erbjuder Vattenfall dig som tecknar ett elavtal ett erbjudande som ger dig ett par skidglasögon. Värdet är 1299 kr och utöver detta så får du som sagt 4,50 öre/kWh i rabatt de första 12 månaderna på rörliga och timbaserade elavtal.

Kampanjen har ett bra värde men det finns dock bättre erbjudanden när det kommer till rabatter på just elavtalen. Som till exempel Skellefteå Kraft som har både rabatt per kWh du förbrukar men även rabatt på månadsavgiften.