Solcellsbatteri - Pris & Lönsamhet på batteri till solceller 2023
Hoppa till innehåll

Solcellsbatteri: Pris och information om batteri till solceller

Har du solceller och producerar mer elektricitet i perioder än du förbrukar kan ett solcellsbatteri vara intressant. Batterier för solceller fungerar precis nämligen som vanliga batterier du kan ladda upp, men laddas upp av just solcellerna. Vi kommer nu ta reda på reda på vilka alternativ som finns och om ett solcellsbatteri är lönsamt för dig att skaffa.

Ett solcellsbatteri är ett batteri som du laddar upp med din överflödiga el från solceller. Dock har de nuvarande batterierna för solceller inte kommit så långt och är inte lönsamma att skaffa.

Solcellsbatteri illustration

Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Att förstå sig på hur ett solcellsbatteri fungerar är egentligen inte så svårt alls, då det fungerar som ett vanligt uppladdningsbart batteri. Enda skillnaden är att det har en mycket stor kapacitet för att kunna lagra el från stora solcellsanläggningar.

Olika typer av batterier till solceller

  • Blybaserat batteri – Billigaste alternativet men håller sämre och därför inte lika lönsamt
  • Litiumbaserat batteri – Mest lönsamt och används mest för solcellsbatterier
Lagra överskottsel med ett solcellsbatteri

Är solcellsbatterier lönsamma?

Nej, just nu är inte ett batteri för solceller en lönsam investering då återbetalningstiden är alldeles för lång. Samtidigt är batterierna nya och för tillfället mycket dyra samt håller inte tillräckligt länge.

Hur lång är livslängden?

En stor anledning till att det inte idag är lönsamt att skaffa solcellsbatterier är på grund av livslängden. Det finns som sagt två olika typer av batterier för solceller och livslängden skiljer sig mycket.

Väljer du ett blybaserat batteri så håller de oftast endast 5 år, men tar du litium kan de hålla upp till 15 år.

När passar det med solcellsbatteri?

Trots att det inte är lönsamt kan det ibland ändå vara passande att skaffa ett batteri till dina solceller. Det är främst passande om du använder mycket elektricitet under kvällen och natten, då produktionen är låg eller ingen.

Hur mycket kostar ett solcellsbatteri?

Det är stor prisskillnad på olika solcellsbatterier och de kan kosta allt ifrån 15 000 – 120 000 kr, beroende på kapacitet och kvalitet. Den största bidragande faktorn till priset är vilket slags batteri det är. Solcellsbatterier kan tillverkas av antingen bly eller litium och priset på dessa skiljer sig rejält. Ett litiumbatteri håller betydligt längre men är också dyrare, blybatterierna är billigare men håller oftast endast 5 år.

Du kan även kolla på vad batteriet kostar per kWh lagringskapacitet. Då kostar ett solcellsbatteri runt 7500 kr före skatteavdrag och därmed runt 3750 kr per kWh, men även här skiljer sig priset en del.

I tabellen nedan ser du exempel på vad ett batteri kan kosta efter skatteavdrag beroende på lagringskapacitet:

kWh lagringskapacitetKostnad
2 kWh7500 kr
4 kWh15 000 kr
8 kWh30 000 kr
15 kWh56 250 kr
Tabell 1.1 – Exempelpriser från Elfons på solcellsbatterier

Skatteavdrag på kostnad för batteri till solceller

Du får använda det nya gröna avdraget när du köper ett solcellsbatteri och därmed betalar du endast 50 % av kostnaden själv. Det finns dock en maxgräns på 50 000 kr per år och person för avdrag, men detta är tillräckligt för de flesta solcellsinstallationerna. På solcellsanläggningen får du inte riktigt lika mycket i avdrag utan 20 %.

Välj en lämplig lagringskapacitet

Om du bestämmer dig för att skaffa ett batteri till dina solceller så behöver du välja en lämplig kapacitet som passar dig. För att göra detta borde du utgå ifrån din solcellsanläggning och hur mycket el du förbrukar. En genomsnittlig villa som inte har elektrisk uppvärmning klarar sig med ett av de minsta solcellsbatterierna som har runt 4 kWh i kapacitet. Har du större förbrukning och en stor solcellsanläggning kan det dock vara lämpligt med en större kapacitet på uppemot 6 kWh.

Fördelar med batterier för solceller

Så vilka fördelar finns det med att skaffa ett batteri till sina solceller? Kika in listan nedan där vi har lyft fram de främsta fördelarna:

  • Mer självförsörjande
  • Använd solel när solcellerna inte producerar el
  • Miljövänligt eftersom du slipper köpa el när solcellerna inte producerar el
  • Mindre sårbar för strömavbrott

Nackdelar med solcellsbatterier

I slutändan så överväger nackdelarna fördelarna med ett solcellsbatteri för de allra flesta, läs mer om nackdelarna nedan:

  • Kort livslängd som gör att du måste byta batteri minst en gång på din solcellsanläggnings livstid
  • Det är inte lönsamt med solcellsbatterier
  • Batterierna kan endast lagra elen i 1-3 dagar

Vanliga frågor

Är ett solcellsbatteri en bra investering?

Nej, ett solcellsbatteri är inte en bra investering i dagsläget då det inte är lönsamt.

Vilken kapacitet har ett solcellsbatteri?

Kapaciteten på solcellsbatterier till villor i Sverige varierar från 4 kWh till 10 kWh. Beroende på hur stor solcellsanläggning så bör du skaffa ett batteri som är passande till storleken. För en genomsnittlig villa räcker det med ett 4 kWh solcellsbatteri.