Solcellsbatteri - Pris & Lönsamhet på batteri till solceller 2024
Hoppa till innehåll

Batteri till solceller: Jämför pris för solcellsbatteri

Har du solceller och producerar mer elektricitet i perioder än du förbrukar kan ett solcellsbatteri vara intressant. Ett batterier för solceller fungerar precis nämligen som vanliga batterier du kan ladda upp, men dessa laddas upp av just solceller. Vi kommer nu ta reda på reda på vilka alternativ som finns, till vilket pris och om ett solcellsbatteri är lönsamt för dig att skaffa.

Ett solcellsbatteri är ett batteri som du laddar upp med din överflödiga el från solceller. Dock har de nuvarande batterierna för solceller inte kommit så långt och är inte lönsamma att skaffa. Det kostar i snitt runt 75 000 kr för en normalstor villa att skaffa ett solcellsbatteri. Efter det gröna avdraget blir det en kostnad på 37 500 kr kvar för dig att betala.


Elfons » Solcellsbatteri
Solcellsbatteri illustration

Hur mycket kostar ett solcellsbatteri?

För en normalstor villa kostar ett solcellsbatteri på 10 kW runt 37 500 kr och då har vi räknat med 3750 kr per kWh. Egentligen kostar det dubbelt så mycket, det vill säga 75 000 kr, men vi har räknat med det gröna skatteavdraget som ger dig 50 % i avdrag.

Däremot det är stor prisskillnad på olika solcellsbatterier och de kan kosta allt ifrån 15 000 – 120 000 kr, beroende på kapacitet och kvalitet. Den största bidragande faktorn till priset är vilket slags batteri det är. Solcellsbatterier kan tillverkas av antingen bly eller litium och priset på dessa skiljer sig rejält. Ett litiumbatteri håller betydligt längre men är också dyrare, blybatterierna är billigare men håller oftast endast 5 år.

I tabellen nedan ser du exempel på vad ett batteri kan kosta efter skatteavdrag beroende på lagringskapacitet:

kWh lagringskapacitetKostnad
2 kWh7500 kr
5 kWh18 750 kr
10 kWh37 500 kr
15 kWh56 250 kr
Tabell 1.1 – Exempelpriser från Elfons på solcellsbatterier

Tips! Vill du ha en offert på solcellsbatterier? Skicka en ansökan till Hemsol som jämför priser och tar fram flera förslag åt dig.

Skatteavdrag på kostnad för batteri till solceller

Du får använda det nya gröna avdraget när du köper ett solcellsbatteri och därmed betalar du endast 50 % av kostnaden själv. Det finns dock en maxgräns på 50 000 kr per år och person för avdrag, men detta är tillräckligt för de flesta solcellsinstallationerna. Men på grund av gränsen är det vanligt att välja att installera solcellerna ett år och först skaffa batteriet året efter, om avdraget redan nyttjats tillfullo. På solcellsanläggningen får du inte riktigt lika mycket i skatteavdrag utan endast 20 %. Det är även samma avdrag som gäller för laddboxar, vilket är bra att ha i åtanke.

Till exempel betalar du endast 50 000 kr om du köper ett solcellsbatteri för 100 000 kr, då installatören begär ut den andra halvan från skatteverket. För att du inte ska hamna utan avdrag finns det vissa krav att uppfylla:

  • Du äger bostaden som batteriet ska installeras för
  • Betalningen sker online
  • Du har betalat tillräckligt i skatt under året

Hur fungerar ett solcellsbatteri?

Att förstå sig på hur ett solcellsbatteri fungerar är egentligen inte så svårt alls, då det fungerar som ett vanligt uppladdningsbart batteri. Enda skillnaden är att det har en mycket stor kapacitet för att kunna lagra el från stora solcellsanläggningar.

Det är främst på soliga dagar när produktionen är som högst som batteriet börjar jobba. Då produceras mer el än du kan förbruka och detta överskottet hade du sålt tillbaka till elnätet annars. Men istället går det till batteriet och lagras för dagar då produktionen inte kan räcka till för dina behov.

Olika typer av batterier till solceller

Det finns två olika typer av batteriet till solceller och det är antingen blybatterier eller litiumbatterier. Litiumbatterierna är de som löner sig mest då de håller längre och därmed blir mer kostnadseffektiva. Blybatterierna har en kortare livslängd men är också billigare, men är inget vi rekommenderar dig att skaffa.

  • Blybaserat batteri – Billigaste alternativet men kortare livslängd och därför inte lika lönsamma
  • Litiumbaserat batteri – Lönsammast och används mest för solcellsbatterier

Installera batteri till solcellerna

Det finns två primära sätt att installera ett batteri till en solcellsanläggning. Första sättet är att koppla det till växelriktaren, men du kan också installera det för sig. Beroende på om du skaffar batteriet i samband med solcellsanläggningen eller inte så skiljer det sig vilken slags installation som blir enklast. Köper du allt samtidigt så brukar en hybridväxelriktare användas så att du även kan lagra el genom den.

Annat att tänka på när du installerar batteriet är att du ska placera det rätt. Till att börja med så får det inte utsättas för höga temperaturer, men inte heller vatten, solljus eller frost. Det går därför inte att ha utomhus, utan behövs placeras i ett garage eller småhus i anslutning till solcellsanläggningen. Förutom batteriet behövs det finnas plats för växelriktaren och en mätare som tar upp en hel del plats. För att kunna följa lagringen genom appen i mobilen behöver växelriktaren också ha anslutning till wifi.

Det finns alltså en hel del att tänka på kring själva installationen. Men som tur är så hjälper solcellsföretaget du väljer dig att se till att hitta en lämplig lösning som uppfyller alla krav.

Lagra överskottsel med ett solcellsbatteri

Är det lönsamt att skaffa ett solcellsbatteri?

Nej, just nu är inte ett batteri för solceller en lönsam investering då återbetalningstiden är alldeles för lång. Samtidigt är batterierna nya och för tillfället mycket dyra samt är livslängden inte tillräckligt lång. Enkelt beskrivet så befinner sig solcellsbatterierna där solcellerna var i början av 2000-talet. De är populära och mycket omskrivna men lönar sig inte då teknologin inte kommit så långt. Däremot är det nästan säkert att de nya batterierna som kommer tas fram åren framöver kommer bli lönsamma.

Hur lång är livslängden?

En stor anledning till att det inte idag är lönsamt att skaffa solcellsbatterier är på grund av livslängden. Det finns som sagt två olika typer av batterier för solceller och livslängden skiljer sig mycket.

Väljer du ett blybaserat batteri så håller de oftast endast 5 år, men tar du litium kan de hålla upp till 15 år.

När lönar det sig?

Trots att det inte är lönsamt kan det ibland ändå vara passande att skaffa ett batteri till dina solceller. Det är främst passande om du använder mycket elektricitet under kvällen och natten, då produktionen är låg eller ingen.

Hur stort batteri behövs?

Om du bestämmer dig för att skaffa ett batteri till dina solceller så behöver du välja en lämplig kapacitet som passar dig. För att göra detta borde du utgå ifrån din solcellsanläggning och hur mycket el du förbrukar.

En genomsnittlig villa som inte har elektrisk uppvärmning klarar sig med ett av de minsta solcellsbatterierna som har runt 4 kWh i kapacitet. Har du större förbrukning och en stor solcellsanläggning kan det dock vara lämpligt med en större kapacitet på uppemot 10 kWh. En annan regel du kan utgå ifrån är att skaffa ett batteri med lika många kW lagringsförmåga som solcellsanläggningen har produktionsförmåga. Har du en solcellsanläggning på 10 kW ska du därmed skaffa ett batteri som kan lagra 10 kW.

Men du kan också börja med ett mindre batteri för att se om det räcker för dig. Skulle du vara i behov av mer energilagring kan du lägga till ytterligare en del av batteriet för öka lagringen. De flesta batterierna består nämligen av flera moduler som du kan bygga ihop och därmed öka energilagringen utan att köpa ett helt nytt batteri.

Fördelar med batterier för solceller

Så vilka fördelar finns det med att skaffa ett batteri till sina solceller? Kika in listan nedan där vi har lyft fram de främsta fördelarna:

  • Mer självförsörjande
  • Använd solel när solcellerna inte producerar el
  • Miljövänligt eftersom du slipper köpa el när solcellerna inte producerar el
  • Mindre sårbar för strömavbrott

Nackdelar med solcellsbatterier

I slutändan så överväger nackdelarna fördelarna med ett solcellsbatteri för de allra flesta, läs mer om nackdelarna nedan:

  • Kort livslängd som gör att du måste byta batteri minst en gång på din solcellsanläggnings livstid
  • Det är inte lönsamt med solcellsbatterier
  • Batterierna kan endast lagra elen i 1-3 dagar

Vanliga frågor

Är ett solcellsbatteri en bra investering?

Nej, ett solcellsbatteri är inte en bra investering i dagsläget då det inte är lönsamt.

Vilken kapacitet har ett solcellsbatteri?

Kapaciteten på solcellsbatterier till villor i Sverige varierar från 4 kWh till 10 kWh. Beroende på hur stor solcellsanläggning så bör du skaffa ett batteri som är passande till storleken. För en genomsnittlig villa räcker det med ett 4 kWh solcellsbatteri.

Hur lång livslängd har ett solcellsbatteri?

Livslängden är mellan 5 – 15 år och det är beroende av om det är ett blybatteri som har kortare livslängd eller ett litiumbatteri med längre livslängd.

Hur stort batteri behövs?

Beroende på hur stor solcellsanläggning du har skiljer det sig. Men en bra riktlinje kan vara att batteriet ska ha lika många kWh lagring som solcellsanläggningen har kWp i effekt.

Vad kostar ett solcellsbatteri på 15 kW?

I snitt kostar batteriet 3750 kr per kWh efter avdrag och därför kostar ett batteri på 15 kW runt 56 250 kr.