Solceller bäst i test
Letar du efter de bästa solcellerna? Som tur är så har vi på Elfons testat och tagit fram solceller bäst i test 2024 för att du ska hitta rätt. Läs vilka som är våra favoriter och vad du ska tänka på när du jämför solceller. Hoppas du är redo!
Få offert med bäst erbjudande på solceller- Hemsol: Få flera offerter kostnadsfritt
- Otovo: Bästa solcellsföretaget
- Svea Solar: Stort solcellsföretag i Sverige
Vilka solceller är bäst i test 2024?
Vi på Elfons anser att solceller bäst i test är Sunpower M-series AC. Anledningarna är många men främst att den har en verkningsgrad på hela 22,8 %, vilket är marknadens högsta. Samtidigt har den hela 440 Watt i toppeffekt vilket även är mycket högt. Solcellerna har även en riktigt bra garanti då de lovar på att de behållit minst 92 % av effekten efter 25 år.
Topplista över bästa solcellerna just nu
- Sunpower M-Series AC: Bäst i test generellt sett
- LG Solar Neon R: Ett bra alternativ till de bästa solpanelerna
- Luxor Eco Line N-TYPE GG Bifacial: Solcellerna med bäst effektgaranti (30 år, 92 %)
- Zebra Pro BC 132: Solpanelerna med högst effektgaranti (25 år, 93 %)
- Q-cells Q.tron BLK: Bästa helsvarta solcellerna
- Sunpower M-Series 440: Bästa solcellerna för snörika områden
Vill du ha en gratis solcellsoffert?
I samarbete med Hemsol kan du få 4 offerter gratis och välja den leverantör som är billigast för dig.
1. Bästa solpanelerna generellt: Sunpower M-Series AC
Sunpower M-Series AC är alltså solcellerna som är bäst i test för 2024 enligt oss. Anledningen är verkningsgraden på 22,8 % och toppeffekten på 440 Watt. Jämfört med normala solceller som har en verkningsgrad på 15-20 % är det betydligt högre. Toppeffekten skiljer sig lite mer mellan olika val men brukar normalt sett vara mellan 350 – 400 Watt, vilket är betydligt lägre än toppeffekten på Sunpower M-series AC.
Det finns däremot inga leverantörer som erbjuder just denna modell och få som erbjuder varumärket alls i Sverige, vilket vi tycker är synd. Men det finns en anledning, dessa solceller är både svåra att få tag på och dyra. Därför är det troligen inte det bästa valet för dig, trots att de hamnar högst upp i vår topplista.
Via Hemsol kan du dock få en offert på solceller från Sunpower, inte just denna modellen, men riktigt bra alternativ från samma varumärke. Beroende på om du väljer standard, premium eller performance modellen på dina solceller får du olika modeller. Priset skiljer sig självklart lite här, men om du väljer premium som är den vanligaste modellen kostar det i snitt mellan 100 000 – 150 000 kr för en normalstor villa att installera dessa solceller. Då tar solcellsföretaget hand om hela processen från att köpa in solcellerna tills de är färdiginstallerade hos dig.
Väljer du standard är det en modell med en toppeffekt på 360 Watt och premium har en högre toppeffekt på 390 Watt. Men väljer du performance som är det mest exklusiva, så får du Sunpower Maxeon 3 solceller med en toppeffekt på hela 400 Watt. Det är en modell som har mycket likheter med Sunpower M-series AC och den allra bästa modellen som du kan få tag på via installatör i Sverige.
Fördelar:
- Hög verkningsgrad: 22,8 % jämfört med snitt på 15-20 %.
- Högst toppeffekt: 440 Watt jämfört med snitt på 350-400 Watt.
- Bra alternativ finns hos solcellsinstallatörer i Sverige (just den modellen finns ej)
2. LG Solar Neon R
LG Solar Neon R beskriv som den främsta solcellsmodulen på LGs hemsidan och det beror på att den är utrustad med den senaste teknologin och är effektivast av deras solceller. Det märker vi även snabbt när vi kollar på effekten, toppeffekten är 400 Watt och verkningsgraden 22 %. Speciellt är det verkningsgraden som sticker ut här, men toppeffekten är också högre är snittet.
En stor fördel är garantierna som LG har på denna modell. Till att börja med så har du en produktgaranti i 25 år, vilket är ett bevis på att de är gjorda för att hålla länge. Sedan ingår också en effektgaranti som säkerställer att solcellerna är minst 92,5 % så effektiva efter 25 år som de var när du köpte dem. Effektgarantin garanterar också linjär prestanda, vilket innebär att effektiviteten sjunker något varje år och inte hastigt. Köper du LG Solar Neon R solceller till ditt hus behöver du alltså inte oroa dig om att de ska gå sönder, för skulle de göra det så har du bra garantier.
Något unikt med LG Solar Neon R som gör att de kan bibehålla en såpass hög effektivitet är temperaturstabiliteten. De flesta tänker sig att starkt ljus endast är positivt för elproduktionen, men så behöver det faktiskt inte vara i alla fall. Ljuset kan nämligen värma upp solcellernas system och på så sätt försämra prestandan delvis. Men LG Solar Neon R har ett system för att bibehålla en stabil temperatur även under de ljusaste dagarna av året. På så sätt kan de hålla effektiviteten uppe när möjligheten för elproduktion är som bäst.
Det finns dock inget företag i Sverige som erbjuder installation och köp av LG Solar Neon R. Istället rekommenderar vi att du hämtar offerter från olika företag för att hitta det bästa erbjudandet för dig som sparar dig mest.
Fördelar
- Verkningsgrad på 22,1%
- Produktgaranti på 25 år
- Toppeffekt på 400 Watt
- Effektgaranti på 92,5 % efter 25 år
- Presterar bra under höga temperaturer
3. Luxor Eco Line N-TYPE GG Bifacial
Eco Line N-TYPE Glas Glas Bifacial från Luxor är en speciell typ av solcell som kallas för bifacial och det betyder att den producerar energi på båda sidorna. Det är exklusiva modell som får en extra hög effektivitet på grund av uppbyggnaden. Men den har även extremt lågt energibortfall på grund av uppbyggnaden, vilket gör att du får mer avkastning på din investering.
En annan säkerhet för att det kommer att vara en bra investeringen är den långa produktgarantin på 30 år, jämfört med många andra solceller som har 25 års garanti som högst. Här sticker Luxor Eco Line N-TYPE GG Bifacial ut rejält och har helt klart bästa produktgarantin bland solcellerna i testet.
Kollar vi närmare på effekten så är verkningsgraden på 22,61 % och toppeffekten på 405 Watt. Jämfört med liknande solceller så är det en betydligt högre effekt och speciellt med tanke på den långa garantin. Köper du solcellerna till en vanlig villa så har du en effektgaranti som säkerställer att minst 92 % av effekten kvarstår efter 30 år när produktgarantin går ut. Även här så garanteras du en linjär utveckling av effektiviteten.
Det finns tyvärr inga solcellsföretag i Sverige som du kan beställa dessa solceller hos. Däremot går de ibland att köpa online, men det är en ganska komplicerad och tidskrävande process att importera solceller och sedan installera dem. Därför väljer nästintill alla att köpa solceller och installation av ett och samma företag och helst ett som är beläget i närheten i Sverige. Som tur är så finns det liknande solceller att välja mellan om du bestämmer dig att låta ett solcellsföretag nära dig sköta hela processen åt dig.
Fördelar:
- Toppeffekt på 405 Watt
- Bifacial (producerar el på båda sidor)
- Verkningsgrad på 22,6 %
- 30 år produktgaranti
- 30 år effektgaranti (92 % kvarstår)
4. Zebra Pro BC 132
Prioriterar du att solcellerna håller sin effekt länge? Då är Zebra Pro BC 132 möjligtvis modellen för dig, eftersom de har marknadens högsta effektgaranti. De garanterar att solcellerna bibehåller hela 93 % av sin effekt efter 25 år. Jämför du det med snittet för solceller som är runt 90 % efter 25 år så ser det inte ut att vara särskilt mycket. Men med tanke på att solceller inte tappar så mycket i effektivitet med åren så gör några procentenheter en stor skillnad.
Men hur hög effekt har solcellerna från början? Verkningsgraden är 21,84 % och toppeffekten upp till 430 Watt, vilket båda är förvånansvärt höga nivåer. Du får alltså inte endast solceller som bibehåller energin länge, utan effekten är också riktigt hög från början. Produktgarantin på solcellerna är också 25 år.
Troligen har du hört att skugga är ett stort problem när du ska installera solceller. Det är inte heller endast skuggan från träd eller tak som kan påverka ljusupptaget. Utan solpanelerna kan skugga sig själva med sina kontakter. För att undvika detta så har Zebra Pro BC 132 alla kontakter på baksidan, vilket säkerställer att ingen skugga orsakas och därmed maximeras ljusupptagningen.
Förutom att ha den bästa effektgarantin så är Zebra Pro BC 132 även de bästa solcellerna för större markområden eller tak. Med den senaste teknologin får du högst avkastning med dessa solceller om du bygger ut en större solcellsanläggning och har som primärt syfte med solcellerna att tjäna pengar. Men de passar även bra till vanliga bostadshus och kommersiella byggnader.
Fördelar:
- Bästa effektgarantin (93 % på 25 år)
- 21,84 % verkningsgrad (högre än snittet)
- Toppeffekt på 430 Watt (näst bäst i jämförelsen)
- IBC teknologi säkerställer att solpanelerna inte orsakar någon skugga
- Passar större markområden (stora solcellsanläggningar)
5. Q-cells Q.tron BLK
Q-cells modell Q.tron BLK är de bästa svarta solcellerna som även klarar av extremt väder bäst av solcellerna i vårt test. De har en verkningsgrad på 22 %, vilket är runt 2 procentenheter högre än snittet och en toppeffekt på 395 Watt, vilket också är över genomsnitt. Du får en produktgaranti på 25 år och under perioden har du också en linjär effektgaranti på 90,5 %.
Bor du högt upp i Sverige och får mycket snö på vintern så passar dessa solceller utmärkt. Till skillnad från många andra solceller tål de stor tyng från snö eller vind.
Fördelar:
- Klarar av extremt väder
- Hög verkningsgrad och toppeffekt (22 % och 395 Watt)
- Helsvarta solpaneler
- 25 års produkt- och effektgaranti
6. SolarWatt Panel Vision H 3.0 pure
Bäst i test när det kommer till snörika områden är SolarWatt Panel Vision H 3.0 pure. För att utse detta kollade vi på hur mycket snölast som solpanelerna tål, vilket anges i Pascal. Dessa tålde upp till 12 150 Pascal tyngd från snö och det är det högsta bland solcellerna i detta test. Många av de andra tål upp till 5000 Pascal, vilket fortfarande är mycket bra och en hel del snö. Men dessa utklassar alla andra alternativ och passar därför dig som bor högst upp i Sverige, där det kan komma större mängder snö.
Fördelar:
- Tål mest snö
- Verkningsgrad på 20,2 %
- Toppeffekt på 375 Watt
Jämför de bästa solpanelerna just nu
Kan du inte bestämma dig kring vilka solceller som är bäst för dig? Det är du inte ensam om, men förhoppningsvis kan vi göra det lite enklare med vår jämförelse av de allra bästa solcellerna nedan som du kan ta hjälp av.
Solcell: | Verkningsgrad | Toppeffekt | Effektgaranti | Produktgaranti |
---|---|---|---|---|
Sunpower M Series AC | 22,8 % | 440 Watt | 92 % efter 25 år | 25 år |
LG Solar Neon R | 22 % | 400 Watt | 92,5 % efter 25 år | 25 år |
Luxor Eco Line Glass-Glass Bifacial | 22,61 % | 405 Watt | er 30 år | 30 år |
Zebra Pro BC 132 | 21,8 % | 430 Watt | 93 % efter 25 år | 25 år |
Q-cells Q.tron | 22 % | 395 Watt | 25 års produktgaranti | 25 år |
SolarWatt Panel Vision H 3.0 Pure | 20,2 % | 375 Watt | 87 % efter 30 år | 30 år |
Bästa företagen på solceller
Tidigare har vi tagit fram de bästa solcellerna. Det som kvarstår är att hitta en bra installatör som sköter processen åt dig. Allt från att köpa in solpaneler, till att de står installerade och klara på ditt tak. För att underlätta valet så har vi sammanställt lite olika alternativ i listan nedan. Välj om du vill ta kontakta med ett företag direkt eller få flera offerter samtidigt!
- Hemsol – Jämför 4 installatörer och tar fram offerter åt dig kostnadsfritt
- Otovo – Välkänd installatör med bra garanti
- HelpHero – Få 6 offerter och ansök på 1 minut
- Solcellskollen – Populär jämförelsesajt
- Sveasolar – Största solcellsföretaget i Sverige
Jämför solceller
För att spara pengar och göra det bästa valet måste du alltid jämföra olika alternativ och samma gäller för solceller. Därför har vi tagit fram de viktigaste faktorerna att tänka på vid en jämförelse av olika solceller nedan. Ska du ta ett solcellslån för att finansiera solcellerna är det även viktigt att du även jämför alternativ där.
Ta hjälp av aspekterna nedan för att veta vad du ska kolla på:
Pris
Priset på solceller har sjunkit betydligt sedan början av 2000 talet och därför har allt fler personer fått råd att göra investeringen. Det har nyligen lett till en mycket hög efterfrågan på solceller och därför har priserna stigit lite under senaste tiden.
För att jämföra pris på solcellerna kan du antingen kolla på priset per kWh eller kvadratmeter. Men att jämföra med kWh priset är vanligare då det ger en mer korrekt bild av vilket alternativ som är mest prisvärt. Det är viktigt att du kollar på priset för hela projektet och inte endast solcellerna själva. Ofta är det dock ett totalt pris för hela projektet du får om du begär en offert hos ett solcellsföretag i Sverige.
Garantier
Det är dyrt att skaffa solceller och det krävs därför en stor investering. Återbetalningstiden är minst 10 år i de flesta fall och det förutsätter att solcellerna håller bra. Men det gör de ofta och skulle det vara något problem så tar ofta tillverkaren hand om det. Detta eftersom nästan alla solceller har både produkt och effektgaranti.
Produktgarantin skyddar dig om solcellerna skulle gå sönder och brukar vara i runt 10 – 20 år från inköpet. Effektgarantin gäller nästan alltid i 25 år och säkerställer att en viss procent av effektiviteten ska bibehållas efter dessa år, ofta runt 90 % av effekten.
Effektivitet
Effektiviteten på solceller utgörs av två olika mått, verkningsgraden och toppeffekten. Verkningsgraden avser hur mycket av det upptagna ljuset som omvandlas till el. Medan toppeffekten är då solcellerna producerar som mest el.
För att du ska få hög avkastning på din investering i en solcellsanläggning är det A och O att den har en hög effektivitet.
Design
Hur viktig designen är i en jämförelse mellan solceller skiljer sig mycket från person till person. Vissa tycker det är en självklarhet att prisvärdheten är det som ska prioriteras. Medan andra har som krav att solpanelerna passar in med huset.
Ett tips gällande designen är att välja svarta solceller om du har ett mörkt hus. Utöver det skiljer sig inte designen på solpanelerna särskilt mycket mellan olika modeller och varumärken.
Certifieringar
De flesta behöver inte räkna med certifieringar i sin jämförelse. Men om du bor väldigt nära havet kan du behöva se till att det finns en certifiering för höga salthalter på solcellerna. Eller om du bor högt upp i landet så är det bra att skaffa solceller som tål snö och belastningen som den medför. Det finns specifika certifieringar här som säkerställer att panelerna tål olika mycket belastning.
Välj den bästa typen av solceller
Är det viktigt med vilken typ av solceller som du väljer? Ja, självklart är det viktigt och det finns tre vanliga typer av solceller, monokristallina, polykristallina och tunnfilmssolceller. De olika typerna har sina egna för och nackdelar och därför gäller det att lista ut vilken typ som passar dig bäst. Allra vanligast är monokristallina solceller som har högst verkningsgrad och passar bra för det nordiska klimatet. Monokristallina solceller brukar därför anses vara den bästa typen av solceller.
- Monokristallina solceller: Bästa typen, hög verkningsgrad och passar nordisk klimat
- Polykristallina solceller: Lägre pris men sämre kvalitet än monokristallina
- Tunnfilmssolceller: Flexibla och används därför i solcellstak
Hur utsåg vi solceller bäst i test?
För att utse solcellerna som är bäst i test 2024 så har vi använt oss av mycket erfarenhet och många olika faktorer. Det finns dock vissa särskilda faktorer som vi alltid har testat samtliga solceller på och de är även de vi anser vara viktigaste. De har vi sparat i listan nedan:
- Pris/Watt
- Effektgaranti
- Produktgaranti
- Design
- Certifieringar
- Snölast
- Verkningsgrad
- Oberoende tester
Vanliga frågor
Beroende på hur stor solcellsanläggning du vill ha och vilka förutsättningar du har så skiljer det sig. Men det bästa du kan göra är att ta in olika offerter genom oss på Elfons. Sedan kan du välja alternativet som du anser är bäst.
Du kan jämföra olika solceller enkelt i vår tabell ovan eller själv jämföra olika alternativ utifrån faktorer som pris, garantier, omdömen och design.