Solceller i Sverige - Jämför pris & Komplett guide (2024)
Hoppa till innehåll

Solceller i Sverige: Komplett guide inför ditt köp

Önskar du installera solceller? Jämför offert från flera olika solcellsinstallatörer – på ett och samma ställe. Vi på Elfons.se har på denna sida skapat en komplett guide med vad en solcell är, hur du nyttjar det och hur man kommer igång.

Solceller är en investering som allt fler gör genom att installera paneler på taket. På så sätt så kan de producera egen el och på längre sikt är det en lönsam investering. Vi har sammanställt 4 steg att följa i vår guide – förberedelser, installation, kostnaden och till sist lite generell information kring överskottsel och vilka garantier du har!


Elfons » Solceller
solceller illustration

Som sagt har vi tagit fram en fullskalig guide med allt du behöver veta inför att skaffa en solcellsanläggning. Följ stegen i listan nedan i ordning eller hoppa dit du behöver hjälp med!

1. Förberedelser inför solceller

Först gäller det att förbereda sig inför att skaffa en solcellsanlägg. Då rekommenderar vi att du går igenom samtliga punkter nedan!

1. Se det som ett projekt

Att köpa och installera solceller är inte helt enkelt och är faktiskt lite av ett byggprojekt. Ta tid att planera, installera och fullfölj det hela från start till slut – även fast det finns bra hjälp att få.

2. Kontrollera eventuella bygglov

Installera solceller kan innebära att man ska ansöka om bygglov. Kontrollera vad som gäller i ditt område och om du behöver ansöka eller inte.

Om du behöver ansöka, se till att göra det innan du beställer.

3. Undersök taket

Installerar du solpanelerna på taket så kommer det behöva vara ett tak som är i bra skick. Se därför över om du behöver byta eller renovera taket innan och ha i åtanke att solcellerna ska kunna sitta där i över 20 år.

4. Fokusera på intjäning

Även fast det kan vara roligt att bygga till solceller på din villa eller fastighet bör du fokusera på förtjänsten. Ett projekt att bygga solceller bör kunna räknas hem på ett par år och du ska ha hela tiden ha i åtanke på det när du gör din investering.

5. Placera solcellerna rätt

För att du ska få ut så mycket som möjligt från solcellerna är det viktigt att de placeras rätt. Först och främst så är det att föredra att placera solcellsanläggningen på ett tak som är vinklat mot söder. Men viktigast är att taket inte får skugga av träd, byggnader eller något annat.

2. Jämför solceller och solcellsföretag

När du har koll på hur dina utsikter ser ut och bestämt dig för att gå vidare är det dags att undersöka alternativen.

Tak eller mark

Vanligast är att du installerar solceller på taket, men alla har inte bra möjligheter till detta. Du kan till exempel ha mycket skugga på taket, men det kan även vara en dålig lutning på taket eller ett gammalt tak som behöver renoveras. Då finns det en annan möjlighet som är att du installerar solcellerna på marken. Men detta passar inte heller alla då det kräver att du har både plats på tomten och inte har någon skugga där.

Växelriktare

Du måste ha en växelriktare till dina solceller för att likströmmen ska kunna omvandlas till växelström som kan användas. Men den optimerar även solcellerna så att de producera så mycket energi som möjligt, genom att kontrollera belastningen.

Troligen kommer du själv inte behöva välja en växelriktare till dina solceller, utan det sköter installatören åt dig. Men trots detta kan det vara bra att veta att växelriktaren måste passa din anläggning och klara av den mängden elektricitet den producerar. Därför finns växelriktare som är antingen enfas eller trefas. Det går dock inte att skaffa en så mycket mer effektiv växelriktare, utan du kommer alltid tappa runt 5 % av strömmen som går igenom den.

Lagra elektriciteten

En annan viktig del i att välja solcellsanläggning är vare sig du ska inkludera ett solcellsbatteri som lagrar solelen. Producerar du mer el än du förbrukar så används den då till att ladda upp batteriet istället för att inte användas. Sedan kan batteriet användas när produktionen är sämre och du behöver mer el, så att du slipper köpa el från marknaden.

Däremot så är batterierna i dagsläget inte lönsamma och därför rekommenderar vi på Elfons inte dig att lägga till detta på din solcellsanläggning. Om du inte har särskilda behov som gör att ett batteri är något du behöver. Till exempel att du vill vara mindre beroende av ett elbolag som levererar elen åt dig. Eller att du inte vill råka ut för ett strömavbrott på grund av stoppad produktion eller liknande.

Optimera solcellerna

Om du har solcellsanläggningen delvis i skugga som gör att den inte producerar el så effektivt som möjligt kan du ha hjälp av en optimerare. Det kan dock ingå ibland i växelriktaren men gör det inte det så kostar det en del extra att lägga till. Därför är det endast värt att lägga till om du inte redan uppnår full effektivitet, på grund av att en viss del av anläggningen inte alltid får solljus.

Välj installatör för solcellerna

När du klargjort det andra ovan så är det dags att välja solcellsoperatör som hjälper dig att installera och köpa in solcellerna. Men du behöver också välja vilka slags solceller som du vill skaffa. För att underlätta detta valet så har vi tagit fram solcellerna som är bäst i test just nu.

För att hitta solcellsinstallatören så rekommenderar vi att du kollar in:

  • Omdömen och referenser
  • Vilka offertförslag finns?
  • Garantier på effekt, produkten och installationen

Olika typer av solceller

Det finns 3 typer av solceller att välja mellan vilket är monokristallina solceller, polykristallina solceller och tunnfilmssolceller. De olika solcellerna passar olika bra beroende på ditt hushåll och vad du vill få ut av solcellerna. Vi går nedan igenom lite kring varje sort så att du kan ta reda på vilken som passar dig bäst.

Monokristallina solceller

Dessa har funnits längst och används oftast till privatpersoner som vill installera solceller. Monokristallina solceller är något dyrare än polykristallina men anses vara de mest effektiva och passar bra för kallare klimat med mindre sol.

Tunnfilmssolceller

Denna typ av solceller skiljer sig mer ifrån de andra 2. Den största skillnaden är att tillverkningsprocessen är annorlunda vilket även gör att det är billigare och böjbara. Nackdelen är att de är mindre energieffektiva vilket innebär att du behöver en större yta för att framställa energin än om du valt någon av de andra solcellerna.

Polykristallina solceller

Polykristallina solceller är lite mindre effektiva än monokristallina solceller men är samtidigt billigare. De används mycket hos privatpersoner och är de vanligaste solcellerna att skaffa. Anledningen är just att de är billigare men de är även mindre känsliga mot värme.

Olika slags solceller

Välj mellan solcellstak eller paneler

Solcellstak innebär att solcellerna är inbyggda i materialet som taket består av och är därför en del av taket. Fördelen med solcellstak är att de smälter in i taket och därför inte sticker ut, vilket många tycker ser snyggt ut. Paneler är istället ofta runt 1 x 1,6 meter stora och installeras ovanpå taket och är det vanligaste alternativet.

För de flesta så rekommenderar vi på Elfons vanliga solpaneler och inte solcellstak. Bygger du nytt hus eller ska ändå byta ut taket så kan det dock vara ett bra alternativ att välja ett solcellstak. Annars är det paneler vi rekommenderar och du kan läsa mer om solpaneler här.

Elfons hjälper dig hitta rätt solceller

3. Kostnad för en solcellsanläggning

Så vad kostar det att skaffa solceller? Det kostar i genomsnitt 150 000 kr för en normalstor villa att installera solceller. Men beroende på eran förbrukning och därmed hur många solpaneler ni vill ha skiljer det sig självklart. Sedan beror det även på valet av paneler och kvaliteten.

I tabellen nedan kan du hitta ungefärliga priser för solceller beroende på boendetyp och elförbrukning per år:

Solcellsanläggning antal kWKostnad
Stuga (3 kW)67 500 kr
Mindre hus (5 kW)87 500 kr
Normalstor villa (10 kW)150 000 kr
Större villa (15 kW)225 000 kr
Jämför pris för solceller.

Priserna i tabellen är beräknade med det gröna avdraget som ger dig 20 % av kostnaden tillbaka i skatteavdrag.

Kollar du noggrannare på tabellen ser du förmodligen att kW priset minskar ganska kraftigt för en större solcellsanläggning. Det beror på att startkostnaden är ganska hög för en solcellsanläggning och att installera en lite större anläggning än nödvändigt är därför inte helt dumt.

Återbetalningstid

Precis som med priset per kW så sjunker återbetalningstiden också när du installerar en större anläggning. Köper du solceller för en mindre villa eller stuga brukar återbetalningstiden vara mellan 15 – 20 år. För en normalstor villa är det runt 15 år och för en större villa kan det vara endast 12 år i vissa fall.

Viktigt att nämna är att finansieringen av solcellerna påverkar återbetalningstiden mycket. Köper du hela installationen kontant så tillkommer ingen ränta som måste räknas med. Men de flesta lånar till solcellerna och då tillkommer en hel del ränta under åren som måste räknas med för att du ska gå jämnt upp.

Solcellsanläggning antal kWÅterbetalningstid
Stuga (3 kW)15 – 20 år
Mindre hus (5 kW)15 – 20 år
Normalstor villa (10 kW)Ca 15 år
Större villa (15 kW)Ca 12 – 15 år
Återbetalningstid på en solcellsanläggning.

4. Garantier, livslängd och att sälja överskottsel

Sista steget är att ha koll på garantierna som gäller men även hur du säljer elen som kan bli över från produktionen.

Sälj överskottsel

Om du producerar mer el med din anläggning än du förbrukar under en viss period kan du sälja överskottet, om du inte väljer att lagra det. Att sälja elen kan vara ekonomiskt lönsamt då elbolagen ofta köper elen från dig till marknadspris. Alla elbolag erbjuder dock inte denna tjänsten och det krävs att du ingår ett speciellt avtal eller att det ingår i ditt elavtal.

Det är mer kostnadseffektivt att sälja överskottsel och köpa in el när solelen inte räcker till, kontra att använda ett batteri för lagring. Ofta kan du få betalt ungefär marknadspris för elen och sedan köpa in el för samma pris tillbaka när du är i behov. Alltså tappar du inga pengar nästan på att sälja överskottsel och sedan köpa tillbaka den vid behov. Samtidigt som du slipper investera stort i något som lagrar elen. Det blir därmed både billigare och mer praktiskt att välja bort lagring från din anläggning.

Garanti på solceller

Det finns tre olika garantier som de flesta solcellsanläggningarna har. Däremot skiljer det sig väsentligt mellan hur länge dessa håller beroende på val av panel och solcellsföretag.

  • Produktgaranti: På själva solpanelerna bör det alltid ingå en produktgaranti och det gör det nästintill alltid. Skulle de sluta fungera av någon anledning eller skadas så har du rätt till att få nya paneler utan kostnad.
  • Effektgaranti: Effekten är det som avgör hur effektiva solcellerna kommer vara på att producera el åt dig. En effektgaranti är en garanti som reglerar den minsta effekten som solcellerna ska hålla efter oftast 25 år. Normalt är att de ska hålla minst 85 – 90 % av den ursprungliga effekten efter dessa år.
  • Installationsgaranti: Skulle något gå fel vid din installation är du ofta säker i upp till 10 år för problem som kan uppstå på grund av det med installationsgarantin.

Hur länge håller solceller?

Att köpa solceller är en stor investering och därför förväntas de att hålla länge, vilket syns på garantierna som kan vara upp till 30 år. Som minst brukar man räkna med att de håller i 25 – 30 år och fram tills dess ska de också hålla kvar mycket av sin effektivitet i produktionen.

Troligtvis håller solcellerna ännu längre än detta även om effekten inte är helt perfekt längre. Däremot så har det troligtvis kommit en hel del ny teknik inom dessa år och att skaffa nya solceller kan därför löna sig.

Vilka fördelar har solceller?

Fördelarna med solceller är flera – det som driver utvecklingen mest framåt är lönsamheten efter ett par år när den initiala investeringen är betald. Många kan då täcka stora delar av sin elförbrukning genom sina solceller eller till och med få el över som de kan sälja. Samtidigt är driftkostnaderna mycket låga och det är egentligen bara den första investeringen som är tung.

Du gör också något bra för miljön och klimatet när du väljer att installera solceller. Detta eftersom att solceller är en förnybar energikälla som till skillnad från de fossila bränslena inte påverkar klimatet på ett negativt sätt.

Som tur är ger det också ett ökat värde på din fastighet efter du installerat det. Vilket är en annan fördel och anledning ekonomiskt sett att skaffa solceller. Du kan också få grönt avdrag på 15 % av den totala kostnaden på din solcells installation.

Har du en elbil kan du även välja att ladda elbilen med endast solenergi från solpanelerna. Detta går dock inte att göra med alla elbilsladdare utan den behöver ha en viss funktion, du kan hitta en sådan laddare på vår sida om laddboxar.

Fördelar med solceller:

  • Ansvarsfullt mot klimatet
  • Lönsamt på sikt
  • Ökat värde på fastighet/hus
  • Låga driftkostnader
  • Bidrag och minskade skatter
  • Överskott av el kan säljas

Elfons jämför sollceller åt dig

Hos Elfons.se kan du jämföra flera offerter från företag som installerar solceller i ditt område. Fördelarna med det är flera men framförallt sparar du tid och pengar, gör en tryggare och säkrare affär och i slutändan tar du del av alla fantastiska fördelar solceller faktiskt erbjuder.

Vårt formulär är säkert och du lämnar endast ut så mycket informations som behövs för att en installatörer ska kontakta dig och erbjuda ett konkret prisförslag. Målsättningen är att fler svenska hem ska våga ansluta sig och skaffa solceller. Vill du få en ungefärlig uppfattning över pris kan du också läsa mer om pris på solceller hos oss på Elfons.

Vanliga frågor om solceller

Är det svårt beställa solceller?

Nej, inte alls! De flesta offerter innehåller även montering med samarbetspartners ute i hela landet.

Lönar det sig med solceller?

Ja! På sikt löner det sig med solceller. Man bör se de första kostnaderna som en investering att på sikt betala av.

Varför bör du skaffa solceller?

Det finns många anledningar till att välja solceller. De främsta är att det är både ekonomisk lönsamt på längre sikt och bra för miljön.

Hur väljer du rätt solceller?

Det gäller att jämföra olika alternativ utifrån olika krav. Saker att titta på enligt Elfons är toppeffekt, verkningsgrad och garanti.

Hur säljer du överbliven el från solpanelerna?

Förbrukar dina solpaneler mer el än du förbrukar kan du sälja den och tjäna pengar. Det krävs dock att du har ett smart elavtal som säljer elen åt dig.

Ska man installera själv eller anlita företag för solceller?

För att installera solceller kommer du behöva anlita ett företag om du inte själv är en certifierad elektriker. Glöm inte att kolla upp företaget du anlitar, så att de har certifieringarna som krävs, vilket du kan kolla på ”Kolla Elföretaget” tjänsten.

Hur lång livslängd har solceller?

Vanligtvis brukar solceller hålla i minst 25 år, men de kan hålla mycket längre också. Samtidigt har du oftast en effektgaranti som garanterar att du endast tappar runt 10 % verkningsgrad under de första 25 åren.