Jämtkraft - Omdöme & Recension uppdaterad 2024
Hoppa till innehåll
Jämtkraft logo

Jämtkraft

Jämtkraft är ett relativt stort elbolag med många kunder runtom Sverige. De erbjuder endast 100 % förnybar el och flera olika elavtal där det kändaste är Jämtpriset vilket är när experter stabiliserar elpriset åt dig. Företaget ägs av kommunerna Åre, Östersund eller Krokom och det ges extra bra pris för befolkningen i dessa kommuner därför.

Uppdaterad av: Torbjörn Andersson den 31 december 2023

TrustPilot betyg: 2,2/5
Elfons betyg: 3,7/5
Teckna online: Tryggt och enkelt
Antal elavtal: 2 st

Vilka elavtal erbjuder Jämtkraft?

Det går att teckna de vanliga elavtalen som rörligt, fast och timpris men även Jämtpriset.

Rörligt elavtal och timprisavtal

Det rörliga elpriset är beroende av Nord Pools pris på el och priset justeras varje månad. Skillnaden med timpriset är att det justeras varje timme beroende på Nord Pool priset.

Månadsavgiften för det rörliga elavtalet och timpriset är 50 kr inklusive moms och påslaget är 3,40 öre/kWh du förbrukar. Påslaget är relativt lågt jämfört med andra avtal och månadsavgiften är normal. Det finns dock alternativ som Greenely som endast har en liknande månadsavgift och inget påslag.

Jämtpris

Deras egna speciella elavtal som gör att de sticker ut lite. Väljer du detta så har du experter som förvaltar ditt elavtal åt dig och stabiliserar elpriset. Syftet är att undvika alltför höga toppar och stabilisera elpriset så att det blir mindre utav en chock när du får hem elräkningen.

Det går även att välja Jämtpriset med timpris vilket innebär att elpriset är beroende av vilken timme du förbrukar elen på. Men samtidigt kommer timpriset att vara mer stabilare än Nord Pools pris då det är ett förvaltat elavtal.

Lokalrabatt

Att välja ett elavtal hos Jämtkraft är extra förmånligt för dig som bor i antingen Åre, Östersund eller Krokom. Detta är ägarkommunerna för Jämtkraft och bor du där får du ett extra bra pris på avtalen. Du får både rabatt på månadsavgiften och förbrukningen genom lokalrabatten. Detta gäller oavsett vilket elavtal du tecknar hos Jämtkraft.

 

100 % förnybar el

Oavsett vilket elavtal du väljer hos Jämtkraft så ingår det alltid 100 % förnybar el utan någon extra kostnad. Detta är en fördel då många elbolag endast erbjuder fossilfri el gratis och sedan tar ut en extra avgift för förnybar el.

Miljövänliga tillägg

Det går dock att välja till även el som är märkt med bra miljöval och för detta tillkommer det en avgift på 9,50 öre/kWh. Du kan också välja att all el ska komma från endast vindkraft och för det tillkommer en avgift på 9,25 öre/kWh. För de allra flesta kommer detta dock inte vara något man vill välja till då det är ganska dyrt. Självklart gör du något bra för miljön men samtidigt krävs det att din ekonomi tillåter det.

 

Vad säger kunderna om Jämtkraft?

Jämtkraft har en hel del kunder men tyvärr inte så många recensioner och omdömen på Trustpilot. Enligt det vi hittar har de endast 6 omdömen och det sammanlagda betyget av dessa är 3,2/5. Generellt sett har elbolag mycket dåliga omdömen och därför kan man inte säga att detta är ett dåligt omdöme jämfört med alternativen som finns. Nackdelarna som lyfts fram har att göra med Jämtpriset och att de inte levererat ett elpris som är lägre än spotpriset. Istället har kunder fått betala mer än om de hade haft ett rörligt elpris. Det är dock vanligt att förvaltade elpris har en motsatta effekt, något vi på Elfons tycker är mycket synd och något som fått oss att tappa förtroendet för de flesta av dessa elavtal.

 

Vem passar Jämtkraft till?

Det som gör att Jämtkraft sticker ut gentemot andra elbolag är deras speciella Jämtpris elavtal. Detta är något som kan göra att det passar bra till vissa personer och en fördel. Så därför skulle man kunna säga att det passar dig som vill ha ett rörligt elpris men samtidigt försäkra dig mot höga toppar. Dock så har det inte fungerat så bra enligt omdömena från tidigare kunder och det har endast blivit dyrt med ett försäkrat elpris. Därför drar vi slutsatsen att det inte alls passar så bra till dig som vill ha ett försäkrat elpris.

Däremot finns det en klar fördel med Jämtkraft och det är lokalrabatten som erbjuds till dig som bor i Åre, Östersund eller Krokom. Det ger dig rabatt på både förbrukning och den fasta avgiften och därför passar Jämtkraft bra för dig som bor i någon av dessa kommuner.