Kraftringen - Omdöme & Recension uppdaterad 2024
Hoppa till innehåll
Kraftringen logo

Kraftringen

Kraftringen är ett elbolag som är kommunägt av kommunerna Lund, Eslöv, Hörby och Lomma. De har runt 125 000 kunder runtom Sverige och erbjuder elavtal som är antingen rörliga eller timbaserade.

Uppdaterad av: Torbjörn Andersson den 31 december 2023

TrustPilot betyg: 2,1/5
Elfons betyg: 3,8/5
Teckna online: Enkelt att teckna
Antal elavtal: 3 st

Kraftringens elavtal

Kraftringen erbjuder antingen ett rörligt elpris eller timpris men du kan även få lokal el på timpriset. Dessa avtal har samma avgifter och liknar varandra mycket då båda är rörliga avtal. Skillnaden är att det rörliga elpris justeras en gång i månaden och timpris följer timpriset på Nord Pool börsen. Du kan läsa mer om elavtalen nedan:

 

Avgifterna

Först har vi en månadsavgift på 45 kr vilket innebär att årsavgiften är 540 kr. Detta är en relativt vanlig månadsavgift men det finns helt klart alternativ med lägre månadsavgift. Påslaget är 3,9 öre/kWh vilket också är relativt normalt om inte något lägre än snittet. Dock finns det även här de som erbjuder lägre påslag. Kraftringen sticker därför inte ut särskilt mycket när det kommer till avgifterna, men är inte dåliga.

  • Månadsavgift på 45 kr
  • Påslag på 3,9 öre/kWh

 

El från trakten

Känner du för att göra en extra insats till klimatet så kan du välja lokalproducerad el på timprisavtalet. Elavtalet heter ”El från trakten” och har samma avgifter som det vanliga timpriset, alltså 45 kr i månadsavgift och 3,90 öre/kWh i påslag.

För att säkerställa att elen kommer från lokala kraftverk får du ursprungsgarantier som visar detta. Men samtidigt så bidrar du till lokala miljöinitiativ genom att välja El från trakten.

 

Bindning och uppsägningstiden

Det finns ingen bindningstid men en uppsägningstid på 1 månad finns. Detta innebär att elavtalet fortsätter att gälla 1 månad efter att du sagt upp det. Att det fortlöper en månad efter uppsägning är dock vanligt. Vissa elavtal har även ännu längre uppsägningstid och det finns de med lägre eller ingen alls.

 

Kraftringen har schysst elhandel

En trygghetssymbol när du letar bland elhandelsföretag är certifieringen Schysst Elhandel. Kraftringen har fått denna certifieringen från Energiföretagen Sverige vilket är ett starkt tecken på att de är seriösa aktörer. För att bli godkända behöver de genomgå tuffa tester kring transparens och att de är trygga att använda för kunder.

 

Förnybar el från sol, vind och vattenkraft

I alla elavtal från Kraftringen så är det endast förnybar el som gäller. Denna kommer blandat från sol, vind och vattenkraft och ända sedan 2015 har detta ingått. För dig som letar efter förnybar el så är det en stor fördel att det ingår kostnadsfritt. Hos andra elbolag kan det nämligen kosta runt 3 öre/kWh extra för att få förnybar el, som du slipper nu.

Vill du göra något extra för miljön finns det även tillägg som du kan läsa om nedan:

Endast solkraft

Solkraft är en mycket omtyckt och miljövänlig energikälla. Om du vill kan du köpa till ett tillägg som gör att du endast får solkraft. Detta kostar dock hela 14,25 öre/kWh vilket är över 3 gånger påslaget för elavtalet. Väljer du detta blir det därför betydligt dyrare och därför väljer många att nöja sig med förnyar el. För en villa som köper till detta tillägget så kommer det i genomsnitt kosta 2850 kr (20 000 kWh i förbrukning).

Bra Miljöval

Det går även att köpa till att elen har märkningen ”Bra Miljöval”. Detta innebär att den gått igenom kvalitetstester som säkerställer att den är framställd på ett hållbart sätt. Här räcker det inte med att ha hållbara energikällor utan de ska även ha producerats hållbart. Ofta inkluderar det att ingen skada har skett på miljön i närheten av kraftverken.

 

Kraftringens omdömen från kunder

Precis som de flesta elbolag har Kraftringen ganska uselt betyg hos Trustpilot. Baserat på 8 omdömen (mycket få) så har de fått betyget 2,2/5. Det som lyfts fram som nackdelar är att det först är mycket svårt att komma i kontakt med kundservice. Sen är det även svårt att få någon kunnig att förklara varför fakturorna ser ut som de gör. Att de endast har 8 omdömen är dock viktigt att tänka på och de flesta som är missnöjda lägger ett omdöme. Det är dock inte lika säkert att nöjda kunder går in och gör ett omdöme. Men utifrån enigheten från de omdömen som finns kan vi säkerställa att kundservicen troligen är mycket dålig.