Att byta elavtal går ofta mycket smidigt och kan spara en stor del av elräkningen åt dig. Men de flesta har inte koll på hur man går tillväga för att byta elavtal och vad man ska tänka på. Vi går därför nedan igenom just detta!
Hur byter jag elavtal?
Själva processen är mycket smidig och ofta erbjuder det nya elbolaget att säga upp ditt gamla elavtal genom en fullmakt. Byter du elavtal inom ett och samma företag så kommer du dock behöva meddela företaget själv för att få hjälp. Det kan även vara bra att meddela elbolaget att du vill säga upp ditt elavtal trots att det nya bolaget erbjuder sig att göra det. Skicka då ett skriftligt email för att kunna bevisa att du sagt upp avtalet.
Hur lång uppsägningstid du har är en viktig faktor sedan. Uppsägningstiden avser den tid mellan att du säger upp avtalet till att det slutar att gälla. Hur lång den är varierar mellan elbolag men vanligtvis är den någon enstaka månad som max. Du kan inte teckna ett nytt elavtal som börjar gälla inom denna perioden och bryter du mot avtalet kan det tillkomma avgifter.
Vad bör jag tänka på?
När du har sagt upp ditt gamla elavtal finns det en del saker du bör tänka på när du ska hitta alternativet att byta till. Vi har samlat de viktigaste nedan:
Uppsägningstid
Som sagt när uppsägningstiden viktig och skulle du inte heller bli nöjd med det nästa avtalet vill du kunna byta smidigt. Se därför över bindning och uppsägningstiden för avtalet. Du vill helst att den ska vara under en månad.
Pris
Kostnaden för elen är en stor faktor när det kommer till att välja ett nytt elavtal att byta till. Kolla noggrant över hur hög månadsavgiften och påslaget men även om det tillkommer extra avgifter. Ibland tas det ut x antal öre/kWh för att elen är grön eller för forskningsstöd.
Elens ursprung
Är du en person som värnar om miljön kommer elens ursprung vara en viktig aspekt. Det vanligaste är att det antingen ingår förnybar eller fossilfri el.
Vem bör byta elavtal?
Så vem bör egentligen byta sitt elavtal? Det kan vara en bra ide för nästan alla att se över sin elkostnader och sitt elavtal. Har avgifterna stuckit iväg kan du ofta få ett bättre avtal hos ett annat elbolag och även nyttja en nykundsrabatt samtidigt. Därför passar det de allra flesta att byta elavtal ibland och hålla villkoren riktigt bra.
Men du som har skaffat ett avtal som inte passar dig och din förbrukning bör absolut byta omgående. Generellt sett är det om du med låg förbrukning skaffat ett avtal som har hög månadsavgift och du med hög förbrukning skaffat ett avtal med högt påslag. Då finns det en hel del pengar att spara på elräkningen genom att byta.