Byta elavtal 2024 - Byt elbolag enkelt & smidigt
Hoppa till innehåll

Byta elavtal

Att byta elavtal går ofta mycket smidigt och kan spara en stor del av elräkningen åt dig. Men de flesta har inte koll på hur man går tillväga för att byta elavtalet och vad man ska tänka på. Vi går därför nedan igenom vad du bör tänka på och hur du gör!


Elfons » Byta elavtal

Byt elavtal – steg för steg

Själva processen är mycket smidig och ofta erbjuder det nya elbolaget att säga upp ditt gamla elavtal genom en fullmakt. Byter du elavtal inom ett och samma företag så kontaktar du själv ditt elbolag för att säga upp det gamla och väljer samtidigt ett nytt. Nedan går vi in steg för steg hur du byter elavtal.

Sammanfattning:

  • Kolla upp ditt anläggnings- och områdes-ID
  • Kontakta elbolaget du vill byta till
  • Låt de ta hand om flytten och säga upp ditt gamla elavtal
  • När uppsägningstiden gått ut så börjar ditt nya elavtal gälla

1. Kolla upp anläggnings-ID och områdes-ID

För att du ska kunna byta ditt elavtal så måste det nya elbolaget veta vilken elanläggning som du har. Som tur är så finns det två enkla koder som berättar detta tillsammans för elbolaget och det är anläggnings-ID och områdes-ID. Du hittar dessa på antingen din elräkning eller så kan du kolla på elmätaren, alternativ kontakta ditt elnätsbolag. Områdes-ID är den övergripande koden för att identifiera vilket område du befinner dig i och anläggnings-ID är en unik kod för just din elanläggning.

2. Kontakta det nya elbolaget

Det andra steget är att kontakta ditt nya elbolag och säga att du vill byta till ett elavtal hos dem. Då kommer de att erbjuda sig säga upp ditt gamla elavtal och sköta processen åt dig. Trots att det nya elbolaget ska säga upp elavtalet kan det vara bra att skicka in en skriftlig uppsägning av elavtalet själv. Som en försäkring för att du ska kunna bevisa att elavtalet är uppsagt och då kommer elbolaget inte kunna argumentera för något annat.

3. Låt uppsägningstiden gå ut

Hur lång uppsägningstid du har är en viktig faktor. Uppsägningstiden är den tid mellan att du säger upp avtalet till att det slutar att gälla. Hur lång den är varierar mellan elbolag men vanligtvis är den någon enstaka månad som högst. Du kan inte teckna ett nytt elavtal innan det tidigare elavtalet har slutat gälla. Skulle du göra det så bryter du mot avtalets villkor och då tillkommer det ofta en avgift som straff.

5 saker att tänka på när du byter elavtal

När du har sagt upp ditt gamla elavtal finns det en del saker du bör tänka på när du ska hitta alternativet att byta till. Vi har samlat de viktigaste nedan:

1. Uppsägningstid

Uppsägningstiden är det viktigaste att tänka på när du byter elavtal, då du inte kan byta innan den har gått ut. Det är alltså tiden mellan att du har sagt upp ett elavtal och att elavtalet slutar gälla och du kan inte teckna ett nytt innan det tidigare gått ut. Generellt sett så brukar elavtal ha 1 månads uppsägningstid men det finns de som har högre och även lägre. Det är även viktigt att du kollar upp bindningstiden på det nya elavtalet, eftersom du vill kunna byta snabbt om du inte heller blir nöjd med detta. Uppsägningstid finns på rörliga och timpris elavtal.

2. Bindningstid

Har du ett bundet elpris istället så är det bindningstiden som reglerar hur snabbt du kan bli av med ditt elavtal. Det är perioden som du har kommer överens om med elbolaget kring att ha det fasta elpriset. Därför kan du inte säga upp ett fast elavtal tills bindningstiden går ut och det kan ofta vara mellan 1 – 3 år från att du tecknade avtalet. Fördelen med bindningstid kontra uppsägningstid är att du själv väljer din bindningstid när du tecknar ett fast elavtal och därför bör du inte välja säga upp elavtalet innan den går ut.

3. Pris och avgifter

Kostnaden för elen är en stor faktor när det kommer till att välja ett nytt elavtal att byta till. För att se till att det nya elavtalet är billigare så bör du kolla så att månadsavgiften och påslaget är lägre, men även så att det inte tillkommer andra avgifter. Det tas ibland ut ett visst antal öre/kWh för att elen ska vara grön eller för forskningsstöd.

4. Jämför olika alternativ

Innan du väljer vilket elavtal du ska byta till så bör du jämföra många olika alternativ. Då kan du få fram en ungefärlig kostnad per månad beroende på hur mycket du förbrukar per år och jämföra detta pris mellan olika alternativ.

Kom ihåg att inte endast kolla på avgifter och pris när du jämför olika elavtal då billigast inte alltid är bäst. Håll även koll på kundomdömen och det görs enklaste genom Trustpilot och SKI:s branschundersökning över kundnöjdhet bland elbolagens kunder.

5. Säg upp ditt gamla elavtal i tid

Det tidigare elavtalet har som sagt antingen uppsägningstid eller bindningstid så därför gäller det att säga upp det i tid. Ta först reda på hur mycket uppsägningstid du har och säg sedan upp det i tid så det tajmar med när du planerar att byta elavtal. Tänk samtidigt på att inte säga upp elavtalet alltför tidigt så att du tvingas skynda dig i jakten på ett nytt elavtal. Då kan det bli att du väljer ett sämre alternativ och behöver betala dyrare än du måste varje månad.

Byt elavtalet om du inte är nöjd

Så vem bör egentligen byta sitt elavtal? Det kan vara en bra ide för nästan alla att se över sin elkostnader och sitt elavtal. Har avgifterna stuckit iväg kan du ofta få ett bättre avtal hos ett annat elbolag och även nyttja en nykundsrabatt samtidigt. Därför passar det de allra flesta att byta elavtal ibland och hålla villkoren riktigt bra. Du kan även få ibland få rabatter på dina nuvarande elavtal om du försöker säga upp ditt elavtal som ett knep för att hålla kvar dig. Är du hyfsat nöjd men kanske känner att du vill byta så kan det vara bra att testa på denna strategin.

Men det passar speciellt bra till dig som skaffar ett elavtal som du känner inte passar dig och din förbrukning, då bör du byta omgående. Det är oftast om du med låg förbrukning valt ett elavtal med hög månadsavgift eller du med hög förbrukning valt ett högt påslag på elavtalet. Då kan du spara en hel del pengar på att välja tvärtom och anpassa utefter din förbrukning bättre.

Vanliga frågor

Hur byter du elavtal inom samma elbolag?

Processen är lite enklare då du inte behöver byta elbolag utan endast kontakta ditt nuvarande elbolag. Dock så gäller fortfarande villkoren på elavtalet och du kan inte byta elavtal hur som helst bara för att det är inom samma elbolag. Elbolagen brukar däremot vara mer snälla kring villkoren om du byter till ett annat elavtal hos dem. Därför kan du ibland få byta innan uppsägningstiden har gått ut, men det är inte säkert.

Kan du byta elavtal innan bindningstiden är slut?

Ja, det är i många fall möjligt men inte lönsamt. Du behöver ofta betala en straffavgift som motsvarar vad elbolaget tappar på att du avslutar elavtalet. I många fall vill du avsluta ett fast elavtal när elen är billigare än det fasta elpriset du har, vilket innebär att straffavgiften kommer bli hög. Kolla därför upp den innan och besluta om du tycker att det är värt att betala den för att få byta.

Kan du byta elavtal när som helst?

Nej, du måste kontrollera uppsägnings och bindningstiden så att inget av dessa förhindrar bytet. Uppsägningstiden på ett elavtal brukar vara 1 månad och därför kan du oftast först byta elavtalet 1 månad efter att du sagt upp det.