På senaste har solcellsföretagen börjat erbjuda leasing, alltså uthyrning av solceller. Det är i linje med att det blir vanligare att leasa bil och liknande stora investeringar, istället för att köpa de. Men är det värt att hyra solceller och hur fungerar det egentligen? Läs vidare och ta reda på det nu!
Hyra solceller – Hur fungerar det?
Det är en enkel process som fungerar som att leasa en bil ungefär. Installationsföretaget äger solcellerna och du hyr dem under en viss period. Under denna perioden så får du ta förbruka och sälja solelen som de producerar. Det allra vanligaste betalningssystemet är att du betalar en leasingavgift varje månad för solcellerna.
Vad kostar det att leasa solceller?
Nu undrar du troligen om det är dyrare att leasa än att köpa solceller. Det är svårt att uppskatta exakt hur mycket dyrare det är men det är självklart en dyrare totalkostnad. Anledningen beror på att företaget står för installation och du slipper göra en stor investering för att få solcellsanläggningen på plats. Samtidigt betalar du en månadsavgift som du aldrig kommer ifrån, vilket du gör med köpta solceller efter återbetalningstiden på solceller gått som vanligtvis är runt 10 – 15 år. Därför är det otroligt viktigt kring hur högt elpriset är om du leasar solceller för att det ska gå ihop sig.
Beroende på hur stor bostad du har och därmed hur mycket energi du vill att anläggningen ska producera skiljer sig priset. Men för en vanlig villa så kostar det mellan 500 – 750 kr/månad i snitt.
Fördelar med att hyra
Vilka är fördelarna med att hyra sin solceller kontra att köpa dom?
Slipp investeringen
Den största anledningen till att hyra solcellerna istället för att köpa dem är att du slipper den stora investeringen i början. Att skaffa solceller kostar nämligen en hel del och det ska betalas före eller när solcellerna är installerade. Har du inte dessa pengar kan du ta ett lån, men då tillkommer en hel del räntekostnader som kan göra det dyrt.
Att du slipper räntekostnaderna om du ska låna till solceller är dock inte helt korrekt. Solcellsföretaget kommer vilja ha avkastningen för att de lägger ner pengarna istället för dig och bakar ofta in det i leasingavgiften.
Slipp underhåll och drift
Sedan så sköter solcellsföretaget hela processen åt dig och har ansvar för att det blir rätt gjort. När solcellerna är på plats behöver du inte heller oroa dig för underhåll och drift då det brukar ingå i leasingavtalet. Däremot så krävs det inte så mycket om ens något underhåll för solceller.
Finns det några nackdelar?
Ja, det finns helt klart även nackdelar med att skaffa solceller. Främst är det att dina solceller endast är en utgift för dig och det är inte din tillgång. Därför så påverkar det inte husets värdering positivt, utan ökar endast driftkostnaden för de nya ägarna om inte solcellerna kan sägas upp. Det kan snarare göra huset mer svårsålt än lättsålt.
Men du får inte heller glömma att du inte äger solcellerna och därför inte har rätt att göra vad du vill med dem.