Återbetalningstid på solceller 2024 - När blir det lönsamt?
Hoppa till innehåll
Elfons » Återbetalningstid på solceller

Återbetalningstid på solceller

hur lång återbetalningstid har solceller

Det är populärt att skaffa solceller till sin bostad. Men hur lång återbetalningstid har egentligen solceller tills du tjänat in investeringen som krävs. I denna artikeln tar vi reda på hur lång återbetalningstid solceller har normalt sett och hur du kan sänka den ännu lägre.

Hur lång återbetalningstid har solceller?

I snitt så är återbetalningstiden för att skaffa solceller mellan 10 – 15 år. Men beroende på bland annat storleken på anläggningen och vilka tillval du väljer så kan det skilja sig. Ett riktigt räkneexempel från Erik som skaffat solceller via oss på Elfons hittar du längre ner i artikeln.

Räkna på återbetalningstid

Att räkna på återbetalningstid för en investering i solceller är ofta något du inte behöver göra själv, utan företaget som skickar en offert till dig brukar även medföra en kalkyl för detta. Skulle du vilja räkna på det själv är det dock inte svårt. Det enklaste sättet är att dividera dina totala kostnader för investeringen med pengarna du förväntas tjäna in per år.

Många glömmer en viktig del när de kollar på återbetalningstiden och det är hur solcellerna ska finansieras. Ska du ta ett lån till solceller för att finansiera investeringen så behöver du även räkna med räntekostnaderna i din kalkyl.

Men ska en kalkyl på återbetalningstiden bli helt rätt så krävs det att du beaktar många olika faktorer och det är inte möjligt att göra en exakt prognos. Nedan är saker som är viktiga att tänka på om du vill ha en mer säker kalkyl:

  • Årlig produktion av el (en prognos)
  • Hur stor andel som förbrukas och vad som säljs
  • Spotpriset på el (hur mycket sparar du på att inte köpa el)
  • Priset på solel du säljer (påverkas av spotpriset)
  • Totala kostnaden för solcellsanläggningen (även räntekostnader)
  • Avkastningskrav (avkastning för alternativ investering om du finansierar solcellerna själv)
  • Tillval: Lägger du till ett solcellsbatteri eller liknande tillval så kan återbetalningstiden öka. Speciellt just nu med batterier då de har en mycket lång återbetalningstid.

Eriks räkneexempel

Erik är en av många som har hämtat offerter på solcellsanläggningar genom Elfons och vi har kollat närmare på hans process med honom.

Han investerade i en solcellsanläggning som kostat honom runt 100 000 kr. Samtidigt så sparar han in runt 10 000 kr/år från solcellerna. Dels för att han slipper köpa in lika mycket el och dels för att han kan sälja överskottsel när produktionen är hög.

En enkel kalkyl på återbetalningstiden kan här vara 100 000 / 10 000 = 10 år. Återbetalningstiden för Eriks solcellsanläggning på 100 000 kr var alltså 10 år, vilket är en kort återbetalningstid. Anledningen till att hans återbetalningstid är såpass kort är att han fått ett bra pris av installatören och att han inte lånar till solcellerna.

Vad påverkar solcellers återbetalningstid?

Olika faktorer påverkar återbetalningstiden olika mycket beroende på hur du skaffar solceller och när du gör det. Men vi har säkerställt att snittet är runt 10 – 15 år och livslängden är uppemot 30 år på många solceller. Det gör att solceller inte är en bluff, utan en bra investering.

I listan nedan har vi samlat de allra viktigaste faktorerna som påverkar återbetalningstiden mest.

  • Priset på solcellsanläggningen: Priset på solcellerna är den viktigaste faktorn och två bra mått är hur mycket du betalar på kW och kvadratmeter. För att komma undan så billigt som möjligt rekommenderar vi att du jämför offerter från olika företag.
  • Elproduktionen: Desto mer el anläggningen producerar desto snabbare betalar den tillbaka sig. Faktorer som påverkar elproduktionen är lutningen på taket, om du har mycket skugga och klimatet i allmänheten.
  • Om du har avkastningskrav: Finansierar du solcellerna själv så är det bra att ha med avkastningskrav i kalkylen. Hur högt det är påverkar återbetalningstiden mycket.
  • Spotpris på elen: Om elpriset är högt så sparar du mycket på att producera din egna el och därför blir återbetalningstiden lägre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *