Billigast Elavtal

Letar du efter ett Sveriges billigaste elavtal? Då har du kommit rätt. Hos Elfons.se har vi komplett information om allt du behöver veta om dina framtida elavtal.

Vi har samlat in genomsnittliga elpriser i en tabell baserat på din förbrukning. På så sätt får vi ett genomsnittspris som kan användas i ditt beslut av att teckna ett billigt elavtal. Undersökningen tar med de billigaste elavtalen 2023 och uppdateras månatligen.

Börja din undersökning i listan nedan!

Text granskad av: Torbjörn Andersson den 4 mars 2023

billigast elavtal 2023

Billigast Elavtal 2023

Elavtal i ditt område anpassat efter vald förbrukning.

 1. Fortum
  Fortum logo
  • 100% fossilfritt
  • Prisgaranti
  • Online-rabatt
  Månadsavgift: 35 kr
  Uppsägningstid: 2 mån
 2. Kärnfull Energi
  Kärnfull Energi logo
  • 100 % fossilfri el
  • Välj timpris
  • Stödjer forskning
  Månadsavgift: 39 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 3. Greenely
  Greenely logo
  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 14 dagar
 4. Göta Energi
  Göta Energi logo
  • 500 kr rabatt
  • Bra omdömen
  • Snabbt klart
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 90 dagar
 5. Dogood El
  Dogood El logo
  • Förnybar eller fossilfri el
  • Timpris finns
  • Smarta produkter
  Månadsavgift: 25 kr
  Uppsägningstid: 1 månad

Hitta ett billigt elavtal (guide från elfons)

Förutom att vara din bästa kompis Elfons och en expert på elavtal. I denna guide kommer vi att hjälpa dig hitta ett bra och billigt elvtal inom loppet av några minuter. Elens pris varierar och ett hems behov behöver inte vara identiskt med ett annats.

1. Förstå din förbrukning

Varje hem förbrukar olika mycket el. På det stora hela skiljer det inte jättemycket på individuell nivå utan snarare vilket typ av hem du har. En villa förbrukar betydligt mycket mer än en genomsnittlig lägenhet.

2. Elpris och avgift

En faktura från ett elbolag består av både priset på din förbrukning men också en del avgifter. Avgifterna kan vara satta per år, per månad eller år.

Eftersom detta skiljer sig åt kan det bästa och billigaste elavtalet för en lägenhet inte vara detsamma som en villa.

3. Tillfälliga erbjudanden

Majoriteten av Sveriges hemägare väljer ett elavtal direkt när man flyttar in och sedan är det klart. Däremot kan den aktive välja tillfälliga elavtal erbjudanden och hoppa mellan elbolagen. På så sätt kan man se till att alltid ha ett erbjudande som reglerar ens elpris.

4. Påslag

Påslaget är den avgift som anges i öre/kWh som elbolaget tar ut för sin tjänst. Hur stort påslag ett elbolag har skiljer sig mycket ofta beroende på hur stora andra avgifter som tas ut. Att skaffa ett avtal med lågt påslag är avgörande för att få billig el.

Anpassa efter förbrukning

För att hitta det billigaste elavtalet behöver du först ta reda på din förbrukning. Utefter detta kan du sedan förstå vad du behöver leta efter.

Ett tips är att du som har en hög förbrukning bör satsa på ett avtal med lågt påslag. Medan du som har en låg förbrukning bör leta efter ett elavtal med låg eller ingen månads/års avgift.

Anledningen är att påslaget beror på förbrukningen och därmed tjänar du med hög förbrukning mycket på lågt påslag. Månads eller årsavgiften är däremot fast och utgör en större del av den totala månadskostnaden för dig med låg förbrukning.

 • Du med hög förbrukning – leta efter elavtal med lågt eller inget påslag
 • Har du låg förbrukning – skaffa ett avtal med låg/ingen månadsavgift

Billigast elavtal utefter förbrukning

Det skiljer sig alltså mellan vilket elavtal du bör välja beroende på hur hög förbrukning du har. Vi har 2023-01-01 genomfört en undersökning över vilket som är det billigaste elavtalet på förbrukning av 2000, 5000 och 20 000 kWh/år. Nedan kan du se resulatatet av undersökningen:

Resultat: Utifrån undersökningen vet vi att Greenely är det billigaste elavtalet om du förbrukar 2000 kWh/ år eller 5000 kWh/år, när du förbrukar 20 000 kWh per år är Skellefteå Kraft billigast.

billigast elavtal efter förbrukning
Undersökning – Vilket är det billigaste elavtalet beroende på förbrukning? (Uppdaterad 2023-01-01)

Frågor

Vilket är det billigaste elavtalet 2023?

Enligt vår undersökning har Fortum det billigaste elavtalet.

Hur förhandlar jag till mig ett billigt avtal?

Det första du kan göra är att nyttja ett bra erbjudande utan längre bindingstid.

Hur kommer jag vidare?

Börja med att läsa hela vår guide och kolla sedan på listan av billiga val.

Vad är billigast – fast eller rörligt elavtal?

Den som visste det kan troligtvis se in i framtiden! Att sia om hur priser kommer röra på sig framöver är svårt och beror på en rad olika faktorer. Däremot finns det ett historiskt talesätt som är att rörligt alltid är billigast, över tid. Att då veta över hur lång tid och tajma det till sin egen vinning kan vara svårare.

Vår rekommendation är att du ser över hur bra din ekonomi klarar rörliga priser. Om det inte är så viktigt och du har råd 10-20% dyrare elräkning en månad kan det vara smart att ta rörligt. Vill du på andra hållet veta exakt vad din el kommer att kosta varje månad är fast pris en bra lösning.

På senaste tiden har det även blivit allt vanligare med timbaserat rörligt elpris. Detta innebär att du kan anpassa din elförbrukning efter de billigaste timmarna under dagen och på detta sättet spara en hel del pengar. Om du är en person som kan tänka dig engagera dig lite extra för att sänka elkostnaderna är detta högst troligen något för dig.

Billigast elavtal (undersökning)

Vi på Elfons har genomfört en undersökning och tagit fram de billigast elavtalen 2023. Vi har utgått ifrån 2000, 5000 och 20 000 kWh i förbrukning.

Ta del av resultaten i tabellen nedan:

Elavtal (bolag)Snittpris vid förbrukning 2000 kWh/årSnittpris vid förbrukning 5000 kWh/årSnittpris vid förbrukning 20 000 kWh/år
Fortum204 kr/mån510 kr/mån1964 kr/mån
Greenely170 kr/mån426 kr/mån1991 kr/mån
Skellefteå Kraft187 kr/mån467 kr/mån1870 kr/mån
Göta Energi229 kr/mån514 kr/mån1941 kr/mån
Billigaste elavtalen undersökning från Elfons. (Uppdaterad senast 2023-01-01)

Annat att tänka på

Förutom att hjälpa dig hitta ett billigt elavtal vill vi på Elfons även få dig att hitta ett med bra villkor och schyssta förmåner. Vi har därför samlat även en lista med övriga saker förutom priset du ska kolla in:

 • Förnybar el – Gör din del och bidra till klimatet så mycket du kan.
 • Schysst elhandel – certifiering som tyder på att det är ett seriöst elbolag
 • Omdömen – Kolla in vad tidigare kunder säger
 • Bra miljöval – en extra fördel kan vara att elen är märkt med bra miljöval, vilket säkerställer att den produceras hållbart