Topplista – Billigaste elbolagen 2023
- Fortum
- 100% fossilfritt
- Prisgaranti
- Online-rabatt
Månadsavgift: |
35 kr
|
Uppsägningstid: |
2 mån
|
- Skellefteå Kraft
- Sveriges bästa kundtjänst
- Alltid 100% förnybar el
- Beställ online snabbt
Månadsavgift: |
45 kr
|
Uppsägningstid: |
1 mån
|
- Telge Energi
- Fri avgift i 2 år (!!)
- Hjälper dig byta bolag
- Enkelt igång
Månadsavgift: |
49 kr
|
Uppsägningstid: |
1 mån
|
- Göta Energi
- 500 kr rabatt
- Bra omdömen
- Snabbt klart
Månadsavgift: |
49 kr
|
Uppsägningstid: |
90 dagar
|
- Greenely
- Inga dolda avgifter
- 1000+ goda omdömen
- Sparar i snitt 1870 kr/år
Månadsavgift: |
49 kr
|
Uppsägningstid: |
14 dagar
|
- Kärnfull Energi
- 100 % fossilfri el
- Välj timpris
- Stödjer forskning
Månadsavgift: |
39 kr
|
Uppsägningstid: |
1 mån
|
Vilket är det billigaste elbolaget?
Vi på Elfons anser att det billigaste elbolaget är Fortum. De erbjuder ett riktigt billigt rörligt elpris med lågt påslag på 4,70 öre/kWh och månadsavgift på 49 kr, samt en riktigt bra pågående kampanj med värde på 1200 kr. Priset för dig som har en förbrukning på 2000 kWh/år i elområde 3 är 120 öre/kWh inkluderat allt (hämtat 11 Mars 2023).
Dock varierar det mycket från person till person vilket som är det billigaste alternativet då förbrukningen skiljer sig. Men nedan har vi samlat 5 exempel på de billigaste alternativen, tänk på att de kommer passa dig olika bra beroende på hur hög förbrukning du har. Därför behöver du jämföra de olika och deras pris för just dig och din elförbrukning.
- Fortum – Billigast generellt
- Kärnfull Energi – Lägst pris för kärnkraft
- Greenely – Billigaste smarta elavtalet
- Telge energi – Billigt och bra kampanj
- Göta Energi – Omtyckt och billigt elbolag
Hitta det billigaste elbolaget
Det är naturligtvis elförbrukningen som påverkar vilket elbolag som blir billigast. Däremot kan vi rekommendera att du som vet med dig att du har en låg elförbrukning bör välja ett elbolag som erbjuder rörligt pris. Du bör också se till att det rörliga priset är kombinerat med ett lågt påslag, låga fasta avgifter och en nytecknings-rabatt. Beroende på elförbrukningen finns det ett par elbolag som tillhör de billigaste alternativen – bland annat Fortum och Telge Energi.
Om du har en hög elförbrukning kommer du givetvis också att kunna hitta billiga elbolag. Här rekommenderar vi att du väljer ett bolag som erbjuder timprisavtal med låga påslag och förmånliga villkor, där du kan få statistik över din elförbrukning under dygnets gång. På så sätt möjliggörs du metoder för att komma så billigt undan som möjligt. Greenely är ett exempel på elbolag som erbjuder dessa möjligheter. Speciellt nu när elen är mycket dyr och rör sig uppåt och neråt ofta kan du spara rejält genom att anpassa din förbrukning på detta sätt.
Jämför billiga elbolag
Så hur hittar man det billigaste elbolagen? Det finns som tur är vissa saker som du enkelt kan kolla på när du jämför olika elbolag och försöker hitta det billigaste. Vi på Elfons har samlat det viktigaste att kolla på nedan:
Låga avgifter
Ett billigt elbolag har självklart låga avgifter. Se till att kolla på påslag, månadsavgift och övriga avgifter som kan tillkomma. Dock är påslaget och månadsavgiften de allra vanligaste avgifter men vissa elbolag har speciella avgifter som till exempel forskningsstöd.
Antal kunder
Alla vill ha det billigaste alternativet och därav kan man även anta att det är det som får flest kunder. Därför kan det vara en bra ide att kolla upp hur många som använder elbolaget.
Bra omdömen
Något som kännetecknar ett billigt elbolag är att de har mycket bra omdömen. Mer specifikt kännetecknar det ett billigt elbolag som samtidigt erbjuder en bra tjänst. Det är nämligen inte värt att gå på det allra lägsta alternativet om övrigt som kundservice är dåligt. Istället är det isåfall värt att ta ett alternativ med något högre pris men högre omdömen. Detta kommer spara dig både tid och resurser.
Rörligt eller fast pris – vilket är billigast?
Det vanligaste elavtalet i Sverige är det rörliga, som hela 40% av befolkningen använder sig av. 38% har fast elpris och 15% är vad man kallar avtalslösa och betalar anvisningspris. Nedan kommer vi att ge dig information om skillnaden mellan rörligt och fast elavtal, då dessa är mest förekommande.
Rörligt pris
När du väljer rörligt elpris innebär det att du betalar det pris som ges på elbörsen. Det aktuella priset bestäms av Nordpool, och priserna kan under året variera kraftigt. Detta eftersom det påverkas av tillgång och efterfrågan. Ett rörligt månadspris kan alltså variera mellan 1-50 öre/kWh exkl. moms.
För att enklare förstå vad som menas med rörligt elpris kan du jämföra det med rörlig ränta på lån. Precis som rörlig ränta på bostadslån eller billån ändrar sig, så ändrar sig också kostnaden på det rörliga elpriset över året. En viktig detalj att känna till är att det har historiskt sett visat sig att ett rörligt elavtal lönar sig över en längre tid.
Elpriserna går oftast ned under sommaren och stiger på vintern. Det säger sig självt eftersom elförbrukningen går åt mer under det kalla vinterhalvåret. Om du noterar att priset stiger högt så kan du oftast binda ditt elpris när du vill. Då ska du samtidigt komma ihåg att eftersom elpriset är rörligt så kommer det att sjunka igen efter en kanske något tuffare månad rent ekonomiskt. Månadskostnaderna kommer att variera mycket när du väljer ett rörligt elavtal, därför är det viktigt att du funderar en extra gång innan du binder dig till ett rörligt pris.
Fördelar med rörligt elpris:
- Priset följer svängningar på elmarknaden
- Du betalar alltid det pris som gäller här och nu
- Kostnadsfritt att när som helst byta till fast elpris
Fast pris
Med ett fast elpris kommer ditt pris att vara detsamma under hela den tid som ditt avtal pågår. Du betalar alltså samma summa återkommande. Priset är per kilowat-timme och du binder ditt kilowat-timmepris oftast i 1 år eller 3 år. Detta är en stor trygghet eftersom du slipper oväntat höga elräkningar. Å andra sidan måste du komma ihåg att priset inte sällan är högre än marknadspriset.
Fördelar med fast elpris:
- Du vet vad du kommer att betala
- Du slipper oväntat höga kostnader
- Oftast anpassningsbara bindningstider
Välj mellan rörligt och fast elpris
Ett rörligt pris har visat sig vara mest lönsamt över tid, men det betyder inte att det passar alla, inte heller för att det är det vanligaste elavtalet. Om du t.ex. är en person som vill veta vad du får för kostnad varje månad så ska du välja ett fast elavtal framför ett rörligt. Då behöver du inte bekymra dig för att vissa månader få en särskilt dyr kostnad. Detta passar helt enkelt bättre för den som inte har så mycket marginal i sin ekonomi. Har du däremot råd med svängningar och oväntade kostnader är historiskt sett det rörliga priset mer förmånligt att välja.
Elbolag med rabatt är billigast
Något du verkligen ska se över är att det elbolag du väljer har ett riktigt bra erbjudande. Eftersom konkurrensen är så hög på grund av det antal elbolag som finns i Sverige så erbjuder många av dessa bolag förmånliga rabatter till nya kunder. Antingen är det månadsavgiften som är borttagen under x antal månader eller så får du rabatt på förbrukningen.
En rabatt på exempelvis 500:- kan täcka en tredjedel av din årskostnad om du låt säga bor i en lägenhet med en elförbrukning på 2000 kWh per år. Om du har en högre elförbrukning kan även rabatten öka om den är beroende på förbrukningen. Därför bör du som har en högre elförbrukning satsa på en sådan rabatt medan du som har en lägre förbrukning bör välja ett elbolag med fast rabatt.
Du kan också komma billigare undan om du väljer ett elbolag som bjuder på alla fasta avgifter under ditt första år som kund. Det i sig brukar innebära en rabatt på ett par hundra kronor.