Billigaste elbolaget 2023 - Hitta det billigaste för just dig
Hoppa till innehåll

Billigaste elbolaget

För att hitta det billigaste elbolaget, finns det en rad faktorer som spelar roll. I Sverige finns omkring 150 bolag som tillsammans kan erbjuda nära 6000 olika avtal beroende på var i landet du bor.

Det är nästintill omöjligt att manuellt försöka jämföra alla dessa elbolagspriser, som tur är så har vi gjort jobbet åt dig och framför resultaten på denna sidan.


Elfons » Billigaste elbolaget
billigaste elbolaget illustration

Topplista – Billigaste elbolagen 2023

 1. Fortum logo

  Fortum

  • Fri månadsavgift 1 år
  • Ny smart app (med timpris)
  • 100% fossilfri
  Månadsavgift: 39 kr
  Uppsägningstid: 2 mån
 2. Skellefteå Kraft logo

  Skellefteå Kraft

  • Sveriges bästa kundtjänst
  • Alltid 100% förnybar el
  • Beställ online snabbt
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 3. Cheap Energy logo

  Cheap Energy

  • Ingen fast avgift
  • Billig el
  • Timpris
  Månadsavgift: 0 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
  500 – 2000
  Nyttja nu
 4. Telge Energi logo

  Telge Energi

  • Fri avgift i 1 år (!!)
  • Hjälper dig byta bolag
  • Enkelt igång
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 5. Greenely logo

  Greenely

  • Inga dolda avgifter
  • 1000+ goda omdömen
  • Sparar i snitt 1870 kr/år
  Månadsavgift: 49 kr
  Uppsägningstid: 14 dagar
 6. Kärnfull Energi logo

  Kärnfull Energi

  • 100 % fossilfri el
  • Välj timpris
  • Stödjer forskning
  Månadsavgift: 39 kr
  Uppsägningstid: 1 mån
 7. Dogood El logo

  Dogood El

  • Förnybar eller fossilfri el
  • Timpris finns
  • Smarta produkter
  Månadsavgift: 25 kr
  Uppsägningstid: 1 månad
 8. Energi2 logo

  Energi2

  • Prisgaranti
  • Billigt
  • För företag
  Månadsavgift: 0 kr
  Uppsägningstid: 6 månader
 9. Svealands Elbolag logo

  Svealands Elbolag

  • Timpris
  • Bra kampanj
  • Prisgaranti på fast elpris
  Månadsavgift: 75 kr
  Uppsägningstid: 1 månad

Vilket är det billigaste elbolaget 2023?

Vi på Elfons anser att det billigaste elbolaget är Fortum. De erbjuder ett riktigt billigt rörligt elpris med lågt påslag på 4,70 öre/kWh och månadsavgift på 49 kr, samt en riktigt bra pågående kampanj med värde på 1200 kr. Priset för dig som har en förbrukning på 2000 kWh/år i elområde 3 är 120 öre/kWh inkluderat allt (hämtat 11 Mars 2023).

Dock varierar det mycket från person till person vilket som är det billigaste alternativet då förbrukningen skiljer sig. Men nedan har vi samlat 5 exempel på de billigaste alternativen, tänk på att de kommer passa dig olika bra beroende på hur hög förbrukning du har. Därför behöver du jämföra de olika och deras pris för just dig och din elförbrukning.

 • Fortum – Billigast generellt
 • Kärnfull Energi – Lägst pris för kärnkraft
 • Greenely – Billigaste smarta elavtalet
 • Telge energi – Billigt och bra kampanj
 • Tibber – Omtyckt och billigt elbolag
Fortum är det billigaste elbolaget enligt Elfons

Hitta billigaste elbolaget

Det är naturligtvis elförbrukningen som påverkar vilket elbolag som blir billigast. Däremot kan vi rekommendera att du som vet med dig att du har en låg elförbrukning bör välja ett elbolag som erbjuder rörligt pris. Du bör också se till att det rörliga priset är kombinerat med ett lågt påslag, låga fasta avgifter och en nytecknings-rabatt. Beroende på elförbrukningen finns det ett par elbolag som tillhör de billigaste alternativen – bland annat Fortum och Telge Energi.

Om du har en hög elförbrukning kommer du givetvis också att kunna hitta billiga elbolag. Här rekommenderar vi att du väljer ett bolag som erbjuder timprisavtal med låga påslag och förmånliga villkor, där du kan få statistik över din elförbrukning under dygnets gång. På så sätt möjliggörs du metoder för att komma så billigt undan som möjligt. Greenely är ett exempel på elbolag som erbjuder dessa möjligheter. Speciellt nu när elen är mycket dyr och rör sig uppåt och neråt ofta kan du spara rejält genom att anpassa din förbrukning på detta sätt.

Jämför för att hitta ett billigt elbolag

Så hur hittar man det billigaste elbolagen? Det finns som tur är vissa saker som du enkelt kan kolla på när du jämför olika elbolag och försöker hitta det billigaste. Vi på Elfons har samlat det viktigaste att kolla på nedan:

Låga avgifter

Ett billigt elbolag har självklart låga avgifter. Se till att kolla på påslag, månadsavgift och övriga avgifter som kan tillkomma. Dock är påslaget och månadsavgiften de allra vanligaste avgifter men vissa elbolag har speciella avgifter som till exempel forskningsstöd.

Antal kunder

Alla vill ha det billigaste alternativet och därav kan man även anta att det är det som får flest kunder. Därför kan det vara en bra ide att kolla upp hur många som använder elbolaget.

Bra omdömen

Något som kännetecknar ett billigt elbolag är att de har mycket bra omdömen. Mer specifikt kännetecknar det ett billigt elbolag som samtidigt erbjuder en bra tjänst. Det är nämligen inte värt att gå på det allra lägsta alternativet om övrigt som kundservice är dåligt. Istället är det i så fall värt att ta ett alternativ med något högre pris men högre omdömen. Detta kommer spara dig både tid och resurser.

Jämförelse mellan billiga elbolag

I tabellen nedan har vi sammanställt en jämförelse mellan olika elbolag, så att du kan ta fram det som är billigast för dig.

Elbolag:MånadsavgiftPåslag
Fortum39 kr5.90 öre/kWh
Skellefteå Kraft45 kr7.90 öre/kWh
Telge Energi49 kr5 öre/kWh
Göta Energi49 kr1 öre/kWh
Greenely49 kr2,2 öre/kWh
Kärnfull Energi39 kr3,2 öre/kWh
Svealands Elbolag25 kr2 öre/kWh
Cheap Energy0 kr15.90 öre/kWh
DoGood EL25 kr3 öre/kWh
Stockholms Elbolag15 kr9,90 öre/kWh
Energi2 (för företag)0 kr10,90 öre/kWh
Jämförelse mellan billigast elbolagen – avgifter

Rörligt, timpris eller fast pris – vilket är billigast?

Det vanligaste elavtalet i Sverige är det rörliga, som hela 40% av befolkningen använder sig av. 38% har fast elpris och 15% är vad man kallar avtalslösa och betalar anvisningspris. Nedan kommer vi att ge dig information om skillnaden mellan rörligt och fast elavtal, då dessa är mest förekommande.

Rörligt pris

När du väljer rörligt elpris innebär det att du betalar det snittpriset som ges på elbörsen under en månad. Det aktuella priset bestäms av Nordpool, och priserna kan under året variera kraftigt. Detta eftersom det påverkas av tillgång och efterfrågan. Ett rörligt månadspris kan alltså variera mellan 1-50 öre/kWh exklusive moms.

För att enklare förstå vad som menas med rörligt elpris kan du jämföra det med rörlig ränta på lån. Precis som rörlig ränta på bostadslån eller billån ändrar sig, så ändrar sig också kostnaden på det rörliga elpriset över året. En viktig detalj att känna till är att det har historiskt sett visat sig att ett rörligt elavtal lönar sig över en längre tid.

Elpriserna går oftast ned under sommaren och stiger på vintern. Det säger sig självt eftersom elförbrukningen går åt mer under det kalla vinterhalvåret. Om du noterar att priset stiger högt så kan du oftast binda ditt elpris när du vill. Då ska du samtidigt komma ihåg att eftersom elpriset är rörligt så kommer det att sjunka igen efter en kanske något tuffare månad rent ekonomiskt. Månadskostnaderna kommer att variera mycket när du väljer ett rörligt elavtal, därför är det viktigt att du funderar en extra gång innan du binder dig till ett rörligt pris.

Fördelar med rörligt elpris:

 • Priset följer svängningar på elmarknaden
 • Du betalar priset som har varit på elmarknaden
 • Kostnadsfritt att byta när som helst till ett fastpris

Fast pris

Genom att binda elavtalet kommer ditt pris att vara detsamma under hela den tid som ditt avtal pågår. Du betalar alltså samma summa återkommande. Priset är per kilowattimme och du binder ditt kilowattimme-pris oftast i 1 år eller 3 år. Detta är en stor trygghet eftersom du slipper oväntat höga elräkningar. Å andra sidan måste du komma ihåg att priset inte sällan är högre än marknadspriset.

Fördelar med fast elpris:

 • Du vet vad du kommer att betala
 • Du slipper oväntat höga kostnader
 • Oftast anpassningsbara bindningstider

Timpris

Det senaste alternativet som har blivit alltmer populärt är timpris. Detta innebär att du betalar det priset som är på elbörsen när du förbrukar elen och är därför också ett typ av rörligt elpris. Skillnaden mot ett vanligt rörligt elpris är att du inte betalar snittet under månaden utan det som gäller när du förbrukar elen.

Timpriset är billigast för dig som vill optimera elförbrukningen så mycket som möjligt. Då går det att förbrukar elen när den är som billigast under dagen, men detta kräver en del ansträngning. På senare tid har det dock blivit alltmer automatiserat och nu kan de flesta elbolagen sköta optimeringen av uppvärmning för huset och laddning av elbilen åt dig.

Välj mellan rörligt och fast elpris

Ett rörligt pris har visat sig vara mest lönsamt över tid, men det betyder inte att det passar alla, inte heller för att det är det vanligaste elavtalet. Om du till exempel är en person som vill veta vad du får för kostnad varje månad så ska du välja ett fast elavtal framför ett rörligt. Då behöver du inte bekymra dig för att vissa månader få en särskilt dyr kostnad. Detta passar helt enkelt bättre för den som inte har så mycket marginal i sin ekonomi. Har du däremot råd med svängningar och oväntade kostnader är historiskt sett det rörliga priset mer förmånligt att välja.

Billigast elbolag har nöjda kunder och låga avgifter

Billigaste elbolaget för olika slags elavtal

Olika elbolag specialiserar sig på olika slags elavtal och därför finns det inget som är det billigaste elbolaget för alla elavtal. Utan det finns vissa som är billigast när det kommer till rörligt elpris och vissa som är billiga för fast eller timpris. Därför gäller det att du först tar reda på vilket slags elavtal du vill ha och sedan letar du efter alternativ utifrån det.

Skellefteå Kraft – billigaste elbolaget för rörligt elpris

Skellefteå Kraft har billigast rörligt elpris med en månadsavgift på 45 kr och ett påslag på 7,90 öre/kWh. Anledningen till att det blir billigast är att de har ett erbjudanden just nu. Erbjudandet ger dig de första 9 månadsavgifterna gratis och rabatt på förbrukningen i 9 månader (värde runt 1530 kr).

Fördelar:

 • Bra kampanj
 • Populärt elbolag

Fortum är billigast för timpris

När det kommer till timpris så anser vi att Fortum är det billigaste alternativet. De erbjuder ett timpris med en månadsavgift på 39 kr och ett påslag på 5,90 öre/kWh. Detta är lågt men det som gör det billigast är erbjudandet som ger dig som ny kund med villa 1200 kr i rabatt.

Fördelar:

 • Största elbolaget i Sverige
 • Förmånligt erbjudande
 • Låg månadsavgift

Svealands Elbolag är billigast för fast elpris

Vill du ha ett fast elpris istället rekommenderar vi Svealands Elbolag då vi anser det vara billigast. De har nämligen prisgaranti på fast elpris, något de kallar för fastprisgaranti. Detta innebär att de matchar priset som något annat elbolag ger dig och lägger till 1 öre/kWh billigare. Svealands Elbolag kommer därför alltid kunna vara det billigaste elbolaget för fast pris.

Fördelar:

 • Prisgaranti
 • 1 öre/kWh billigare än konkurrenterna

Elbolag med rabatt är billigast

Något du verkligen ska se över är att det elbolag du väljer har ett riktigt bra erbjudande. Eftersom konkurrensen är så hög på grund av det antal elbolag som finns i Sverige så erbjuder många av dessa bolag förmånliga rabatter till nya kunder. Antingen är det månadsavgiften som är borttagen under x antal månader eller så får du rabatt på förbrukningen.

En rabatt på exempelvis 500:- kan täcka en tredjedel av din årskostnad om du låt säga bor i en lägenhet med en elförbrukning på 2000 kWh per år. Om du har en högre elförbrukning kan även rabatten öka om den är beroende på förbrukningen. Därför bör du som har en högre elförbrukning satsa på en sådan rabatt medan du som har en lägre förbrukning bör välja ett elbolag med fast rabatt.

Du kan också komma billigare undan om du väljer ett elbolag som bjuder på alla fasta avgifter under ditt första år som kund. Det i sig brukar innebära en rabatt på ett par hundra kronor.

Exempel på elbolag med rabatter

 • Fortum – värde 1200 kr
 • Skellefteå Kraft – värde 1530 kr
 • Göta Energi – värde 500 kr
 • Cheap Energy – värde 400 kr
 • Telge Energi – värde 294 kr

Vanliga frågor

Vilket elbolag är billigast?

Beroende på vilket slags elavtal du vill ha och hur din förbrukning ser ut så skiljer det sig mellan vilket som är det billigaste elbolaget. Tänk därför alltid på att bestämma vilket elavtal som passar dig och ta reda på din årliga förbrukning av el innan du börjar jämföra elbolag.

Vilket elbolag har billigast påslag?

Enligt vår jämförelse över de populäraste elbolagen så har Göta Energi lägst påslag på 1 öre/kWh. Detta gör att elbolaget är särskilt billigt för dig som förbrukar mycket el.

Vad klassas som ett dyrt elbolag?

Dyra elbolag ska du undvika och det är ofta enkelt att göra. Först och främst kan du kolla på omdömena genom Trustpilot, har elbolaget dåliga omdömen beror detta ofta på grund av höga avgifter. Sedan kan du även kolla upp påslaget och månadsavgiften på deras elavtal, då märker du tydligt om elbolaget är dyrt.