Laddbox - Jämför & hitta elbilsladdare 2024
Hoppa till innehåll

Laddbox

Elbilar blir alltmer populära och därför ökar även efterfrågan på laddare. En laddbox även kallat elbilsladdare eller laddningsbox är en större laddare som gör det möjligt för elbilsägare att ladda i till exempel hemmet eller på jobbet.

Det finns många olika laddboxar att välja mellan och mycket att tänka på. Vi på Elfons underlättar som tur är och kommer på denna sida gå igenom vad du ska tänka på och hur allt fungerar!

  1. Zaptec Go – Billig och liten
  2. Charge Amps Halo – Modern och snygg
  3. Garo Entity Pro – Exklusiv och kraftfull

En laddbox är en elbilsladdare som du kan installera hemma hos dig. På så sätt så kan du ladda hemma säkert och snabbt så att din elbil alltid har tillräckligt med batteri.


Elfons » Laddbox
laddbox illustration

Vad är en laddbox?

En laddbox är ett annat ord för en elbilsladdare som kan installeras hemma hos dig. Så att du enkelt kan ladda elbilen under natten och slipper lämna den på en laddstation. Därför är det nästan ett måste för alla som antingen har en elbil eller laddhybrid. Skulle du istället laddat bilen genom ett vanligt uttag i hemmet så tar det betydligt längre tid, är mer krävande och är inte så säkert.

Laddboxar skiljer sig åt med olika funktioner, effekt och utseende och beroende på dina preferenser och din elbil passar de olika bra.

Hur fungerar det?

Men hur fungerar egentligen laddningen med en laddbox? Egentligen är det samma princip som en vanlig laddare i hemmet, förutom att den har betydligt högre effekt. En högre effekt gör att du kan ladda elbilen snabbt och hinner därför ladda upp hela batteriet under några timmar i de flesta fall.

Högre effekt låter kanske inte säkert, men det finns inga osäkerheter vid användning av en elbilsladdare. Det finns många olika säkerhetsåtgärder som att laddaren inte kan sättas igång före alla kontakter är i och skulle laddaren bli överhettad känns det av och laddningen upphör. För att du ska förstå ännu mer ingående hur en laddbox fungerar har vi tagit fram termer och saker du ska ha koll på innan du skaffar en.

Kompatibilitet

Att laddaren är kompatibel med din elbil är otroligt viktigt för att laddningen ska fungera. Det finns i dag både typ 1 och typ 2 uttag för elbilar men alla nya elbilar har typ 2.

Innan du köper en laddbox bör du kolla så att den har samma uttag som din elbil. Vissa elbilsladdare är kompatibla med både typ 1 och typ 2 uttag. Dessa passar bra till dig som har en elbil med typ 1 uttag och en med typ 2 uttag.

Lastbalansering

Har du en laddbox med lastbalansering så justerar den effekten beroende på hur mycket övrig elektronik som är igång i hushållet. På detta sättet kommer du aldrig få en propp att gå i huset för att elbilen laddas.

Dock kostar lastbalansering till en laddbox ofta en del extra. För de allra flesta passar det därför bättre att endast välja en elbilsladdare med rätt effekt.

Laddningseffekt

Laddningseffekten på en laddbox mäts i kW och desto högre effekt laddaren har desto snabbare kan du ladda. Du ska alltid utgå ifrån ditt hem när du väljer effekt på en laddare. Beroende på hur hög huvudsäkring du har så klarar ditt hem av olika hög effekt på laddaren. Vanligast för dagens laddaren är att antingen ha 11 eller 22 kW i effekt.

Kom ihåg att det ska finnas lite utrymme mellan säkringen och laddeffekten för övrig elförbrukning i hemmet under tiden. De allra flesta har en huvudsäkring på runt 25 ampere och då räcker det inte hela vägen för att ha en laddare på 22 kW. Utan det för att klara av såpass hög laddeffekt så krävs det en huvudsäkring på närmare 32 ampere.

Enfas eller trefas

Beroende på hur många faser laddboxen installeras med så påverkas laddeffekten. Det är därför förmånligt att installera den med trefas istället för enfas.

Hur väljer du laddbox?

De skiljer sig som sagt en hel del mellan de olika laddboxarna och det är även orsaken till att priset varierar mycket. Det finns också ett stort urval av laddare att välja mellan och för att avgränsa urvalet något har vi tagit fram laddboxarna som är bäst i test utifrån vårt test. Se till att läsa det om du har svårt för att välja en som passar dig. Kom också ihåg att titta på dessa saker innan du installerar en laddbox, så det går rätt till!

Priset

Den största aspekten för de flesta är priset för laddaren. Priset varierar kraftigt mellan de olika alternativen och det beror på faktorer som stil, effekt och speciella funktioner.

Viktigast här är att du håller dig inom din budget och får ut värde för priset.

Maxladdningseffekt

Olika laddningsboxar har olika hög maxladdningseffekt. Dock är det även viktigt att komma ihåg att ditt övriga system behöver klara av det för att det ska fungera. Det krävs alltså att din elbil och huvudsäkring klarar av maxladdningseffekten för att den ska kunna användas.

Viktigast här är därför att du skaffar en laddare med minst lika hög maxladdningseffekt som ditt hus och bil klarar av.

En eller trefas?

Om laddboxen installeras med enfas eller trefas har stor betydelse på laddningstiden. Trefas är betydligt mer komplext och därför ger det ungefär 3 gånger mer kilowatt med trefas laddning.

Klarar din elbil av trefas är det därför en stor fördel att laddaren också klarar av det.

Garanti

Hur lång garanti som ges för laddaren är en annan faktor du bör ta hänsyn till. Du vill helst ha en garanti på 5 år men många laddboxar har endast 3 år.

En längre garanti är också ett kvitto på att leverantören tror på sin egna produkt och kvaliteten.

Hitta rätt laddbox för dig med elfons

Lista över elbilsladdare

Vi har nedan samlat en lista över populära laddboxar så att du kan leta och hitta den rätta för dig!

  • Easee Home
  • Charge Amps Halo
  • Zaptec Go
  • Charge Amps Aura
  • Garo Entity Pro
  • Tesla Wall Connector
  • Garo GTB Twin

Du kan också besöka Evify och läsa mer samt beställa samtliga.

Fördelar med laddboxar

Det finns många anledningar till att skaffa en laddbox och i listan nedan har vi Elfons främsta fördelar:

  • Högre effekt: De kan ladda med en hög effekt vilket gör att det går betydligt snabbare än eluttaget.
  • Säkerheten: En laddbox ser till att du laddar elbilen på ett övervakat och säkert sätt.
  • Ökar värdet på fastigheten: Allt fler väljer en elbil och på grund av detta så ökar en laddbox även värdet på din fastighet lite, därför får man ofta tillbaka kostnaden vid försäljning.
  • Smidigt: Du kopplar bara in kabeln i elbilen när du kommer hem så laddas den upp till när du ska iväg nästa gång.

Hur fungerar avdrag för elbilsladdare?

Avdraget när du köper en laddbox är mycket likt ett vanligt rot eller rut-avdrag. Nyligen ändrades dock avdraget och det kallas nu för ”det gröna avdraget” och berättigar dig 50 % i avdrag på laddbox + installation. För att kunna nyttja avdraget behöver du dock använda samma företag till installation som du köper laddboxen av. Köper du elbilsladdaren av ett företag och installationen av ett annat får du endast dra av 30 % av arbetet.

Vad kostar en laddbox?

Så hur mycket kostar en laddbox att installera? Kostnaden skiljer sig självklart beroende på vilken laddbox du väljer, men i snitt kostar det mellan 7000 – 11 000 kr. Detta priset avser den totala kostnaden, det vill säga laddbox + installation och efter avdrag.

Något som syns tydligt i tabellen är att priset på laddboxar med dubbla uttag är betydligt högre och det är ju fullt rimligt. Det du kan jämföra den kostnaden med är att välja två stycken enskilda laddboxar istället.

Nedan kan du se priser för populära laddboxar:

Laddbox:Totalt pris:
Zaptec Go5995 kr
Easee Lite5995 kr
DEFA Power6999 kr
Charge Amps Halo7715 kr
Charge Amps Dawn7799 kr
Charge Amps Aura (två uttag)13 946 kr
Tesla Wall Connector5995 kr
Wallbox Pulsar Max6999 kr
Zaptec Pro10 805 kr
Garo Entity Pro10 805 kr
Garo GTB Twin16 624 kr
Jämförelse mellan kostnad på laddbox med installation och efter avdrag

Skaffa laddbox – steg för steg

Det kan vara skönt att ha en steg för steg guide som du kan följa om det är först gången du skaffar en laddbox. Därför har vi på Elfons skapat en lista nedan du kan följa!

  • Förutsättningar – Ta reda på hur förutsättningarna för att skaffa en laddbox ser ut för er. Det viktigaste här är att du hittar en lämpligt plats på en vägg i närheten av parkeringen till bilen, så att laddkabeln når bilen.
  • Jämför laddboxar – Använd dig av Elfons och jämför olika laddboxar tills du hittar den som passar dig bäst.
  • Beställ – När du hittat rätt laddbox så är det dags att beställa installationen och laddboxen. Sedan tar företaget som installerar laddboxen över och sköter resten.
  • Ladda elbilen smidigt – Snart så har du fått laddboxen installerad och då kan du börja ladda hemma smidigt.

Grönt avdrag för din laddare

När du köper en laddbox finns det ett grönt avdrag som är relativt nytt som ger dig 50 % avdrag på laddaren + installationen. Viktigt att veta är att du måste köpa både laddboxen och installationen av ett och samma företag för att avdraget ska gälla. Du får alltså inget avdrag om du endast köper en laddbox.

Fördelen med det nya avdraget jämfört med det gamla ladda hemma bidraget är att du nu inte själv behöver ansöka om något. Utan företaget som säljer laddboxen och installationen till dig tar betalt för 50 % av dig och begär sedan ut resten av skatteverket. Det fungerar alltså på samma sätt som ROT avdrag.

Som max kan du få 50 000 kr i avdrag tillbaka per år och person.

Kraven för att få avdraget är:

  • Köp installation och laddbox från samma företag
  • Ha betalat in tillräckligt skatt i Sverige under året

Vanliga frågor

Vad kostar en laddbox?

Laddningsboxarna varierar mycket i pris beroende på vad du är ute efter. De billigaste ligger runt 5900 kr och de dyraste upp till 13 000 – 14 000 kr.

Går det att ha flera uttag på en laddbox?

Ja, har du flera elbilar så går det att skaffa en laddbox med flera uttag.

Kan man styra laddningen med mobilen?

Det går att styra sin elbilsladdning med mobilen. En hel del smarta elavtal erbjuder denna funktionen och har du timpris kan elbolaget till och med se till att ladda när det är som billigast åt dig.

Vilken laddbox är billigast?

De billigaste laddboxarna just nu är Zaptec Go och Easee Lite som båda kostar 5995 kr med installation efter avdrag.