Laddbox bäst i test - Jämför bästa laddboxarna 2024
Hoppa till innehåll

Laddbox bäst i test

Om du är ute efter att hitta den bästa laddboxen så har du kommit helt rätt. Vi har testat och tagit fram laddboxen som är bäst i test 2024 och gjort en stor jämförelse. Gör dig redo för att ta reda på vilken elbilsladdare som passar dig!

  1. DEFA Power
  2. Easee Lite
  3. Zaptec Go

Elfons » Laddbox bäst i test

Vilken laddbox är bäst i test 2024?

Laddbox bäst i test enligt oss på Elfons 2024 är DEFA Power elbilsladdaren. Den har en fast laddkabel på 6 meter, 22 kW i maxeffekt, 5 års garanti och kostar endast 6999 kr efter avdrag och inklusive installation. Ytterligare ingår det moderna funktioner som en app där du kan förutspå kostnaden för laddningen och få fram ett optimerat schema för din elbilsladdning.

Topplista över de bästa laddboxarna just nu

  • DEFA Power
  • Easee Lite
  • Zaptec Go
  • Charge Amps Aura
  • Charge Amps Dawn

1. DEFA Power

DEFA Power är den bästa laddboxen

DEFA Power har efter vårt test blivit framtagen som laddboxen som är bäst i test 2024. Till att börja med så har den en maxladdningseffekt på 22 kW, vilket är mycket högt och mer än de flesta hushåll klarar av till och med. Men om du har en hög huvudsäkring så kommer du kunna ladda elbilen snabbt med denna laddaren.

Vidare så har laddaren hela 5 års produktgaranti och uppstår det något fel under denna perioden är du därmed säker. Med tanke på den långa garantin, höga effekten och kvaliteten generellt sett så är det en mycket prisvärd laddbox som passar de allra flesta.

För dig som gillar teknik finns det speciellt två funktioner med denna laddaren som kommer komma till användning. Den första är att du genom den lättnavigerande appen kan se vad det kommer kosta att ladda din elbil, beroende på elpriset hos Nordpool börsen för el. Den andra funktionen är att du kan få ett optimerat laddningsschema för när du ska ladda framöver för att spara så mycket pengar som möjligt. Självklart måste du dock ha ett timprisavtal för att kunna nyttja dessa förmåner som till exempel Tibber.

Fördelar:

  • Bäst i test enligt oss
  • Prisvärd
  • Moderna funktioner

2. Easee Lite

Easee lite

En nylansering från det välkända och populära företaget inom laddboxar Easee är Easee Lite laddaren. Den imponerade på många sätt och har därför utsett till den bästa laddboxen för prisvärdhet. För endast 5995 kr efter avdrag får du laddboxen installerad hemma, vilket är ett av de lägsta prisen på marknaden. Samtidigt har du produktgaranti i 3 år från inköp och trots att den kan upplevas som lite plastig så är kvaliteten hög.

Billig och liten skulle vi beskriva den som kort sagt. Att den är just liten och kompakt är en ytterligare fördel då det innebär att den får plats på fler ställen. Maxeffekten på 11 kW är den enda nackdelen som vi kan se. Däremot är det inte en nackdel för alla, då de flesta hushållen inte har en tillräckligt stor huvudsäkring för att ladda över 11 kW med en laddbox. Har du det så är det en nackdel, men annars så är det inget som ändå påverkar din laddhastighet.

Fördelar:

  • Billig
  • Liten
  • 3 års garanti

3. Zaptec Go

Zaptec Go

En riktigt populär laddare just nu är Zaptec Go och det finns många anledningar enligt oss. Till att börja med så har den ett mycket lågt pris på endast 5995 kr med installation och efter avdrag. Dock ingår det ingen laddkabel här och det kostar minst några tusen att köpa till, vilket är den stora nackdelen. Men om du redan har en laddkabel du kan använda så är det en mycket smidig laddbox som får plats på en mindre yta än de flesta laddarna.

Den laddar också din elbil snabbt med en maxeffekt på 22 kW och med en app som du enkelt kan kontroller laddningen via. En stor fördel om du planerar att ha laddboxen under en längre tid är att den automatiskt uppdaterar sig med nya funktioner och ny teknik regelbundet.

Fördelar:

  • 22 kW maxeffekt
  • Billig och smidig
  • Bra omdömen

4. Charge Amps Aura

Charge Amps Aura

Har du fler än en elbil så kan ett bra alternativ vara Charge Amps Aura som är den bäst i test för laddboxar med dubbla uttag. Du kan ladda två elbilar samtidigt med 22 kW per bil och den stödjer både typ 1 och typ 2 laddare. Med lastbalanseringen som kan läggas till för 2995 kr efter avdrag så blir laddningen som bäst för två elbilar. Utan den så är det en mycket stor elförbrukning som krävs för att ladda två elbilar samtidigt och det kan orsaka att huvudsäkringen går.

Nackdelen med Charge Amps Aura är att den är lite dyrare än att till exempel köpa två stycken Zaptec Go laddare. Anledningen är att det är en mer exklusiv laddbox och det syns i detaljerna som att den är tillverkad av återvunnen aluminium i Sverige.

Fördelar:

  • Ladda två bilar samtidigt
  • 2 x 22 kW
  • Återvunnen aluminium (exklusiv design)

5. Charge Amps Dawn

Charge Amps Dawn

Charge Amps Dawn är en annan laddbox från Charge Amps som är till för en elbil till skillnad från Aura modellen. Det är en relativt ny laddbox som lanserades i slutet av sommaren och sedan dess fått mycket uppmärksamhet.

Fördelarna är att den har 22 kW i maxeffekt, uppkoppling via Wifi, bra omdömen och har en tilltalande design. Priset är 7799 kr efter avdrag och med installation inräknat, vilket är ett relativt normalt pris. Men det som utmärker Dawn laddaren från andra är att den med en MID-mätare kan mäta din laddning exakt och visa den i mobilappen. På så sätt kan ni enkelt hålla koll på hur mycket ni förbrukar om ni är flera som delar på den och vill betala för laddningen var för sig.

Fördelar:

  • Mäter laddningen exakt
  • 22 kW maxeffekt
  • Exklusiv design

Hitta den bästa laddboxen

Hur ska man gå tillväga för att hitta det rätta alternativet för en själv undrar du säkert nu. Svaret är att du först behöver ta reda på vad du prioriterar och sedan jämföra alternativen för att se vilket som stämmer bäst överens. Använda faktorerna nedan i din jämförelse:

Laddningseffekt

Effekten styr hur snabbt du laddar och ofta brukar man prata om maxladdningseffekt.

Men många glömmer att det oftast snarare är antingen hushållets huvudsäkring eller elbilen som begränsar laddningshastigheten. Kolla därför först upp vilken huvudsäkring du har och hur snabbt din bil tillåter laddning. Innan du letar efter en laddare med den högsta effekten som du ändå kan nyttja till fullo.

Pris

Kostnaden för att installera laddboxen efter det gröna avdraget har dragits av är en viktig faktor. Till och med är det en av de viktigaste om inte den viktigaste delen för de flesta. Men det är inte bara priset som bör räknas med tycker vi på Elfons. Utan du bör också ta hänsyn till kvaliteten och därmed hur prisvärd produkten är. Ett tecken på att laddaren har bra kvalitet är en produktgaranti på minst 3-5 år.

Designen

Många laddboxar går att beställa i olika färger men är framförallt mycket stilrena och moderna. Därför passar de in i de flesta fasader om de placeras utanför på en husvägg. Men se till att laddaren som du vill köpa passar in med ditt hem och välj en lämplig färg utifrån det.

Moderna funktioner

Eftersom elbilar och elbilsladdning är nytt så är också de flesta laddare moderna och i framkant när det gäller teknologi. Det ingår oftast en app som du kan följa laddningen i och ibland kan den även styra laddningen.

Har du ett timpris finns det också andra moderna funktioner som att laddaren sätts på automatiskt när det är billig el. På så sätt kan du spara och optimera din elförbrukning, utan att själv behöva engagera dig alltför mycket.

Kompatibel med din bil

EU standarden är att nya elbilar och laddhybrider ska ha typ 2 ladduttag och därför så har även alla nya laddboxar detta. Har du en äldre bil kan det vara så att den har ett typ 1 uttag och då är det inte alla laddare som är kompatibla med den. Däremot finns det en hel den nya laddare som funkar med både typ 1 och 2 uttag.

Något annat viktigt att tänka på för att den ska passa dig är att den har tillräckligt många uttag/laddare. Har du flera elbilar så är det troligen en laddbox med två uttag som du är ute efter.

Lastbalansering

De allra flesta laddboxar har endast lastbalansering som tillval och det brukar kosta mellan 2000-3000 kr att lägga till. Lastbalansering innebär att din laddning justeras automatiskt beroende på hur hög övrig elförbrukning du har i hemmet. Så att din huvudsäkring inte överbelastas och proppen går hemma.

IP klassning

IP klassning är en säkerhetscertifiering som används för att beskriva hur teknologin tål väder och vind. Det allra vanligaste är att laddaren har en IP klassning som tyder på att den är testad för vattenexponering åt alla håll och tål kalla temperaturer. Men bor du nära havet kan det också vara bra om det finns säkerhet kring att den tål höga saltnivåer i luften. Eller om du bor högt upp i Sverige är det bra om den tål hög belastning från snö.

Hur utsåg vi laddboxarna som är bäst i test?

Nu undrar du säkert varför du ska lita på oss och hur vi har genomfört vårt bäst i test. För att du ska kunna förstå vår process hittar du de faktorer vi tagit hänsyn till här:

  • Kostnaden: Vad det kostar med laddbox + installation efter avdrag, alltså den totala kostnaden för laddboxen.
  • Effekt: Hur snabbt laddaren den och finns det lastbalansering så att den laddar mer effektivt?
  • Funktioner: Hur bra är applikationen och finns det några smarta funktioner för att spara el i hemmet. Kan laddboxen uppdatera sig med ny programvara för att hålla sig modern framöver?
  • Omdömen: Genom att kolla på vad kunderna säger om laddboxen får vi snabbt insikter kring för- och nackdelarna. Finns det några allvarliga problem enligt kunderna?
  • Garanti: Hur länge finns det en produktgaranti?

Vanliga frågor

Vilken laddbox ska man välja 2024?

Du kan antingen välja DEFA Power som är bäst i test enligt oss för 2024 eller så kan du jämföra alternativen själv. Ska du göra en egen jämförelse rekommenderar vi att du utgår ifrån faktorerna som vi tar fram.

Vilka laddboxar ska man undvika?

De allra flesta ska undvika dyra laddboxar med avancerade funktioner. Anledningen är att de endast passar väldigt få individer och troligtvis är det mer prisvärt att välj en smidig och billig laddbox som till exempel Zaptec Go för dig.

Hur hittar man den bästa laddboxen?

Utgå ifrån dessa faktorer: effekt, pris, lastbalansering, design, kompatibilitet, omdömen, funktioner och vilken IP klassning den har. Det är det allra viktigaste och det räcker väl att utgå från dessa faktorer, då det är lätt att göra valet svårt om du utgår från ännu fler.