Billig EL - Hitta billigaste elavtalet 2023
Hoppa till innehåll

Billig El

Billig el är någonting vi alla önskar – och nu genom att jämföra alternativ hos oss kan du hitta det billigaste elavtalet. På denna sida kommer vi på Elfons berätta allt om hur man köper billig el, hur man övervakar att ens el förblir billig och hur man bör tänka i framtiden.

Att förbrukar billig el kan göras på två sätt. Antingen genom ett billigt elavtal eller att du optimerar din förbrukningen efter när elen är som billigast under dygnet. Tänk på att du med hög förbrukning ska prioritera ett lågt påslag och du med låg förbrukning en låg månadsavgift.

billig el illustration

Topplista – Elbolag med billig el

  1. Fortum logo

    Fortum

    • Fri månadsavgift 1 år
    • Ny smart app (med timpris)
    • 100% fossilfri
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 2 mån
  2. Cheap Energy logo

    Cheap Energy

    • Ingen fast avgift
    • Billig el
    • Timpris
    Månadsavgift: 0 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  3. Tibber logo

    Tibber

    • 100% förnybar energi
    • Krångelfritt elbolag
    • Smarta elavtal
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  4. Skellefteå Kraft logo

    Skellefteå Kraft

    • Sveriges bästa kundtjänst
    • Alltid 100% förnybar el
    • Beställ online snabbt
    Månadsavgift: 45 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  5. Kärnfull Energi logo

    Kärnfull Energi

    • 100 % fossilfri el
    • Välj timpris
    • Stödjer forskning
    Månadsavgift: 39 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  6. Greenely logo

    Greenely

    • Inga dolda avgifter
    • 1000+ goda omdömen
    • Sparar i snitt 1870 kr/år
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 14 dagar
  7. Telge Energi logo

    Telge Energi

    • Fri avgift i 1 år (!!)
    • Hjälper dig byta bolag
    • Enkelt igång
    Månadsavgift: 49 kr
    Uppsägningstid: 1 mån
  8. Energi2 logo

    Energi2

    • Prisgaranti
    • Billigt
    • För företag
    Månadsavgift: 0 kr
    Uppsägningstid: 6 månader
  9. Svealands Elbolag logo

    Svealands Elbolag

    • Timpris
    • Bra kampanj
    • Prisgaranti på fast elpris
    Månadsavgift: 75 kr
    Uppsägningstid: 1 månad

Vilket är det billigaste elavtalet 2023?

Utifrån Elfons undersökning har vi säkerställt att det billigaste elavtalet 2023 är Fortum. Vi pratar om Fortums rörliga elavtal som är ett modernt elavtal med lågt påslag och en låg månadsavgift. Det som avgör att Fortum är billigaste alternativet är dock erbjudandet som gäller just nu och låter villaägare spara hela 1200 kr första året.

Elfons har genomfört en undersökning och tagit fram de billigast elavtalen 2023. Vi har utgått ifrån 2000, 5000 och 20 000 kWh i förbrukning.

Ta del av resultaten i tabellen nedan:

Elavtal (bolag)Snittpris vid förbrukning 2000 kWh/årSnittpris vid förbrukning 5000 kWh/årSnittpris vid förbrukning 20 000 kWh/år
Fortum170 kr/mån470 kr/mån1964 kr/mån
Telge Energi183 kr/mån478 kr/mån1899 kr/mån
Greenely180 kr/mån426 kr/mån1991 kr/mån
Skellefteå Kraft187 kr/mån467 kr/mån1870 kr/mån
Tibber182 kr/mån479 kr/mån1892 kr/mån
Billigaste elavtalen undersökning från Elfons. (Uppdaterad senast 2023-09-08)
billigaste elavtalet illustration

Vad är billig el?

Elpriset definieras som en kostnad per kilowatt. Vad som är inkluderat i detta pris varierar mellan de olika elbolagen samt hur man väljer att räkna. Utöver den faktiska kostnaden för elen kopplat till förbrukning finns det månadsavgifter och olika påslag.

Det enklaste måttet för att definiera billig el är att ta din totala kostnad för elen och dela det med din förbrukning. Ofta fördelat per månad vilket ger ett mått i kronor per månad. Då får du den totala kostnaden för el som du kommer betala och kan använda denna summan för att jämföra olika alternativ. Det går ofta enkelt att få ut denna summan hos elbolagens hemsidor genom att endast slå in postnummer och årlig förbrukning. Sedan är det inte säkert att den stämmer då de inte vet på förväg vad spotpriset på elen kommer vara under de kommande månaderna.

Ett annat sätt att hitta billig el på är att kolla på de två största avgifterna som elbolagen har för elavtal. Det är påslag som läggs till på varje kWh du förbrukar och sedan en månadsavgift som är en fast avgift varje månad. Nästan alla elavtal har dessa två avgifter, förutom vissa som inte har något påslag. Däremot varierar det mycket mellan hur högt påslag och månadsavgift som elavtalen har och därför passar de olika bra till olika personer.

Billigt påslag

Det är extra viktigt för dig som förbrukar mycket el att påslaget är lågt för att du ska kunna förbruka billig el. Normalt är att påslaget ligger mellan 5-9 öre/kWh, men det finns elbolag som Tibber med inget påslag alls också. Vårt tips för billigaste elen är att du hittar ett elavtal med som högst 3-4 öre/kWh i påslag, men helst lägre.

Billig månadsavgift

Månadsavgiften är viktigare för dig som har en låg förbrukning och vill ha en låg elkostnad. Hur stor månadsavgiften är skiljer sig mycket mellan olika elavtal, men snittet är runt 40-60 kr/månad. För att kunna klassas som en billig månadsavgift anser vi på Elfons därmed att den behöver bara runt 30 kr/månad.

Förbruka billig el

Priset på el bestäms av utbud och efterfrågan. Utbudet per el skapas av våra kraftverk (vatten, kärnkraft osv). Efterfrågan står vi hem och hus för och vårt behov av el varierar beroende på flera saker. Det kan till exempel vara när på året, när på dygnet och andra externa faktorer som vi dels kan styra över men andra inte kan styra över. Därför är till exempel elen alltid lite dyrare på vintern när hushållens elförbrukning stiger. Det beror i sin tur på att det blir kallare och vi förbrukar därför mer el för att värma upp hushållen, samtidigt som förbrukningen brukar sjunka.

I skrivande stund 2023 har vi ett högt pris för elen då utbudet har minskat i takt med att en del verk får stänga ner på grund av extra låga temperaturer. Men på senaste tiden så har ändå priset blivit lite mer stabilt och det förväntas inte att stiga något jätte mycket under vintern.

För att minska elkostnaderna kan du utnyttja de billiga timmarna av dygnet. Som du kan se i figuren nedan så varierar priset på elen mycket och genom att förbruka el när den är billig kan du spara en hel del. Det krävs dock att du har ett timpris för att du ska kunna optimera elförbrukningen på detta sätt. Detta innebär att ditt elavtal följer elpriset på elbörsen som justeras varje timma.

statistik över när elen är billig under dygnet
Elfons jämförelse – när är elen billig under dygnet? (Exempeldag 2023-09-01)

3 tips från Elfons för billig el

Vi kommer i denna sektion dela med oss av Elfons tre bästa tips på hur du får tag i billig el. Det är lite av en konstform och inte alla är villig att gå helhjärtat in för att bemästra det. Tipsen sträcker sig allt från att bara teckna ett bra elavtal till att optimera din förbrukning till en nivå att det inte går göra det bättre.

1. Optimera förbrukningen

Genom att optimera din förbrukning kan du nyttja el då den är som billigast, en förutsättning för detta är att du har ett elavtal med timpris. Du kan även sänka din totala förbrukning och på så sätt få en lägre totalkostnad. El är billigast under de perioder som minst hushåll förbrukar el, generellt mellan 22:00 och 03.00 på natten.

I praktiken innebär med andra ord detta tips att du ska göra sysslor som förbrukar energi mellan denna tidsperiod. För många blir det en svår utmaning och nästintill omöjligt. Men för en del är det värt och ansträngningen kan bli värd. Ett mycket klassisk exempel på hushåll som optimerar sin förbrukning är de som planerar för diskmaskin, tvättmaskin och andra hushållsapparater att användas under natten. Genom smarta elavtal så kan detta ske automatiskt då dina hushållsmaskiner och uppvärmning är ihopkopplade med ditt elavtal. Därmed kan elbolaget som står för elavtalet automatiskt värma upp huset eller ladda elbilen åt dig när elen är billig.

Tre tips på hur du optimerar din förbrukning:

  • Starta tvättmaskinen och diskmaskinen innan du går och lägger dig
  • Se till att alla lampor är släckta när de bör vara så
  • Skaffa ett elhandelsbolag som erbjuder dig betala per timme

2. Teckna rätt elavtal

Att förhandla till sig det billigaste elavtalet är också en metod för att över tid faktiskt betala rimligt mycket för din el. Smarta sätt att hitta bra avtal är att nyttja antingen kampanjer, göra noggrann undersökning eller förhandla dig till ett bra avtal. Det är även väl känt att det rörliga elpriset har gett billigast el historiskt sett och därför kan vara ett bra val. Dock är det bra att känna till att elpriset kan gå upp och ner en hel del med ett rörligt elavtal och det är först på lång sikt det har lönat sig historiskt.

Alternativet som runt 1/5 av hushållen väljer att göra är att skaffa ett fast elpris under en viss period. Fördelen med det är att du kan veta i förväg vad du behöver betala för varje kWh du förbrukar och därför kan du enklare planera din ekonomi. Samtidigt som du är försäkrad mot att elpriset kan stiga kraftigt och med det även din elräkning.

Om du planerar att genomföra en undersökning finns det först en sak du ska tänka på, och det är om du ska ha rörligt eller fast elavtal.

  • Rörligt elpris följer utbud och efterfrågan (de vill säga priset kan gå upp och ner)
  • Bundet elpris (fast) innebär att du binder ditt elavtal till en fast kostnad per kWh

Utöver att bestämma fast eller rörligt avtal för billig el behöver du veta elavtalets beståndsdelar:

  • Månads- och årsavgift (den fasta kostnad du betalar)
  • Avi-avgifter (avgift för att skicka ut faktura per post. Går oftast att välja bort)
  • Din förbrukning (om rörligt ett pris per kWh)
  • Elbolagets påslag (det påslag per kWh som elbolaget lägger på från den kostnad de köper in elen för)
  • Uppsägningstiden – det blir inte billigt om du inte kan säga upp elavtalet om du inte är nöjd
  • Övriga avgifter (ibland tillkommer även extra påslag för till exempel hållbar el)

3. Utnyttja kampanjerna

I grund och botten är det viktigt att du tecknar ett bra avtal – men utöver det går det också att nyttja elavtal erbjudanden. Med en rabatt kan du få reducerat kilowatt-pris eller minskad årsavgift. Det allra vanligaste är att elbolaget ger dig första årets fasta avgift (12 månadsavgifter) kostnadsfritt, vilket brukar spara runt 500 kr åt dig. Men det finns som sagt även elbolag som ger rabatt per kWh du förbrukar och det passar självklart bäst för dig med hög elförbrukning.

Exempel på typer av rabatter du kan få:

  • Reducerad månadsavgift
  • Rabatt på kilowattpriset
  • En kombination av bägge

Elfons 4 tips för det billigaste elavtalet

Förutom att vara din bästa kompis Elfons och en expert på elavtal. I denna guide kommer vi att hjälpa dig hitta ett bra och billigt elavtal inom loppet av några minuter. Elens pris varierar och ett hems behov behöver inte vara identiskt med ett annats.

1. Anpassa efter förbrukning

Varje hem förbrukar olika mycket el. På det stora hela skiljer det inte jättemycket på individuell nivå utan snarare vilket typ av hem du har. En villa förbrukar betydligt mycket mer än en genomsnittlig lägenhet.

3. Elpris och avgifter

En faktura från ett elbolag består av både priset på din förbrukning men också en del avgifter. Avgifterna är främst två stycken och det är månadsavgiften och påslaget, men elbolagen kan också ha speciella avgifter.

Eftersom detta skiljer sig åt kan det bästa och billigaste elavtalet för en lägenhet inte vara detsamma som en villa.

3. Omdömen

Förutom att endast kolla på elpriset för elavtalet så kan även omdömena vara en betydelsefull faktor. Det kan nämligen användas som en indikation på att elbolaget uppfyller det som lovas. I vissa fall så framställs elavtalen som mycket billiga men det tillkommer extra avgifter som gör de betydligt dyrare.

4. Påslaget

Påslaget är den avgift som anges i öre/kWh som elbolaget tar ut för sin tjänst. Hur stort påslag ett elbolag har skiljer sig mycket ofta beroende på hur stora andra avgifter som tas ut. Att skaffa ett avtal med lågt påslag är avgörande för att få billig el.

Välj det billigaste elavtalet för dig

Välj elavtal utefter förbrukning

För att hitta det billigaste elavtalet behöver du först ta reda på din förbrukning. Utefter detta kan du sedan förstå vad du behöver leta efter.

Ett tips är att du som har en hög förbrukning bör satsa på ett avtal med lågt påslag. Medan du som har en låg förbrukning bör leta efter ett elavtal med låg eller ingen månads/års avgift.

Anledningen är att påslaget beror på förbrukningen och därmed tjänar du med hög förbrukning mycket på lågt påslag. Månads eller årsavgiften är däremot fast och utgör en större del av den totala månadskostnaden för dig med låg förbrukning.

  • Du med hög förbrukning – leta efter elavtal med lågt eller inget påslag
  • Har du låg förbrukning – skaffa ett avtal med låg/ingen månadsavgift

De billigaste elavtalen utifrån förbrukning

Det skiljer sig alltså mellan vilket elavtal du bör välja beroende på hur hög förbrukning du har. Vi har 2023-09-07 genomfört en undersökning över vilket som är det billigaste elavtalet på förbrukning av 2000, 5000 och 20 000 kWh/år. Nedan kan du se resultatet av undersökningen:

Resultat: Utifrån undersökningen vet vi att Greenely är det billigaste elavtalet om du förbrukar 2000 kWh/ år eller 5000 kWh/år, när du förbrukar 20 000 kWh per år är Skellefteå Kraft billigast.

billigast elavtal efter förbrukning
Undersökning – Vilket är det billigaste elavtalet beroende på förbrukning? (Uppdaterad 2023-09-07)

Billig el i olika elområden

Elfons har genomfört en jämförelse över alla fyra elområdena i Sverige i syfte att hjälpa dig hitta billig el. I tabellerna nedan ser du alternativen vi tagit fram från de olika områdena. Även här så har vi utgått ifrån olika hög förbrukning så att du kan se vad som passar dig bäst.

Billig el i elområde 1

Elområde 1 ligger norrut i Sverige och här är produktionen av elektricitet ganska hög, vilket gör att det finns mycket billig el.

Elområde 1Förbrukning 2000 kWh/årFörbrukning 5000 kWh/årFörbrukning 10 000 kWh/årFörbrukning 20 000 kWh/år
BilligastGreenely – 69,10 öre/kWhTelinet Energi – 61,70 öre/kWhTelinet Energi – 59,50 öre/kWhTelinet Energi – 67,80 öre/kWh
AlternativGöta Energi – 75,20 öre/kWhGöta Energi – 73,20 öre/kWhGreenely – 77,39 öre/kWhGreenely – 73,20 öre/kWh
Elfons jämförelse över billig el i elområde 1 (Uppdaterad 2023-09-07)

Billig el i elområde 2

Elområde 2 har mycket likt elpris som elområde 1 och den billiga elen är därför på ungefär samma nivåer.

Elområde 2Förbrukning 2000 kWh/årFörbrukning 5000 kWh/årFörbrukning 10 000 kWh/årFörbrukning 20 000 kWh/år
BilligastCheap Energy – 67 öre/kWhTelinet Energi – 62,30 öre/kWhTelinet Energi – 60,10 öre/kWhTelinet Energi – 68,45 öre/kWh
AlternativGöta Energi – 70,20 öre/kWhGöta energi – 67,90 öre/kWhGreenely – 70,67 öre/kWhGreenely – 73,80 öre/kWh
Jämförelse av Elfons kring billig el i elområde 2 (Uppdaterad 2023-09-07)

Billig el för dig i elområde 3

I tabellen nedan har vi samlat den billigaste elen i elområde 3. Här har vi en stor efterfrågan på el samtidigt som det produceras mycket lite el, vilket gör att elpriserna ofta är högre än andra delar av Sverige.

Elområde 3Förbrukning 2000 kWh/årFörbrukning 5000 kWh/årFörbrukning 10 000 kWh/årFörbrukning 20 000 kWh/år
BilligastGreenely – 99,15 öre/kWhTelinet Energi – 91,57 öre/kWhTelinet Energi – 89,33 öre/kWhTelinet Energi – 97,60 öre/kWh
AlternativGöta Energi – 105,38 öre/kWhGreenely – 99,34 öre/kWhFortum – 101 öre/kWhFortum – 100 öre/kWh
Billig el i elområde 3 utifrån jämförelsen av Elfons (Uppdaterad 2023-09-07)

Hitta billig el i elområde 4

I elområde 4 så är priserna mycket likt elområde 3 då det ligger i samma del av Sverige.

Elområde 4Förbrukning 2000 kWh/årFörbrukning 5000 kWh/årFörbrukning 10 000 kWh/årFörbrukning 20 000 kWh/år
BilligastCheap Energy – 100,80 öre/kWhTelinet Energi – 93,59 öre/kWhTelinet Energi – 90,32 öre/kWhTelinet Energi – 98,29 öre/kWh
AlternativGreenely – 103,30 öre/kWhGreenely – 101,29 öre/kWhFortum – 103,84 öre/kWhFortum – 101,27 öre/kWh
Elområde 4 – billig el Uppdaterad 2023-09-07)

Undvik anvisat elavtal

Är du ute efter billig el så bör du absolut inte ha ett anvisat elpris. Detta betyder att du inte själv valt elbolag och därför blivit tilldelad ett utav elnätsbolaget. Anvisat elpris är väsentligt dyrare än om du själv väljer elbolag då påslaget och årsavgiften är höga för dessa avtal.

Det är dock inte svårt att undvika anvisat elpris och om du är ute efter billig el så har du troligen inte ett sådant elpris. Råkar du ha ett anvisat elavtal så kan du som tur är snabbt byta då de inte får ha någon bindningstid. Se då till att du jämför olika elbolag för att hitta den billigaste elen innan du väljer.

Spara pengar med billig el

Andra faktorer

När du är ute efter billig el kan det vara enkelt att stirra sig blind endast på priset. Faktum är att det även finns andra saker som kännetecknar ett elbolag som inte har dolda avgifter och därför förvånansvärt billig el.

För det första bör du kolla efter förnybar el och de som bryr sig om att värna om klimatet. Detta kan synas som sagt genom förnybar el men även genom miljömärkningen bra miljöval. Då har de även genomgått en process som säkerställer att elen produceras hållbart.

Kolla även efter alternativ som har schysst elhandel. Detta innebär att de har klarat ett flertal tester kring transparens och att de går att lita på. Elbolagen som har denna märkning kan erbjuda billigast el då de inte har några dolda avgifter.

En annan faktor är omdömen och recensioner från kunder. Goda omdömen säkerställer att elbolaget fungerar som det ska och att elen är så billig som de påstår.

  • Förnybar el
  • Bra miljöval
  • Schysst Elhandel
  • Omdömen & recension

Vanliga frågor

Vad är billig el?

Billig el är en definitionsfråga men vår måttstock är en låg månadsavgift och låga påslag.

Vad ska man tänka på för att hitta ett billigt elavtal?

Viktigaste att tänka på är månadsavgiften, påslaget och övriga avgifter som kan tillkomma.

Är det enkelt att hitta billig el?

Ja! Att välja ett bra avtal med billig el behöver inte ta mer än 5 minuter.

Vad klassas som dyr el?

Beroende på tidpunkt så varierar elpriset kraftigt och därmed även vad som anses som dyrt. För att se till att du inte betalar ett dyrt elpris bör du se till att det är lägre en vad de flesta elbolagen erbjuder.