Anläggnings ID
Hoppa till innehåll
Elfons » Anläggnings ID

Anläggnings ID

Att säkerställa att elen levereras till rätt fastighet är viktig när du tecknar elavtalet till en bostad. För att göra detta så behöver du kunna ange fastighetens anläggnings-ID. Därför är det viktigt att ha koll på denna kombinationen när du flyttar och ska teckna ett nytt elavtal.

Vad är ett anläggnings-ID?

Anläggnings-ID består av 18 siffror och börjar alltid på 735 999. Som sagt är det ett unikt ID som är förknippat med din elmätare och på detta sättet kan elbolaget veta vart elen ska levereras.

Blanda inte ihop detta med områdes-ID som endast består av tre bokstäver och visar vart i Sverige som elanläggningen ligger. Områdes-ID går också att hitta på fakturan och kan därför blandas ihop ibland.

Har du ett befintligt elavtal och inte planerar att flytta snart är dock anläggnings ID inget du behöver oroa dig för. Det är endast du som kommer teckna ett nytt elavtal till en ny fastighet som behöver ta reda på dessa siffror. Detta eftersom att de behövs när du ska teckna ett nytt elavtal.

Ta reda på ditt anläggnings ID

Anläggnings-ID är inget som de flesta har koll på. Det är dock inte så krångligt att ta reda på som det kanske verkar. Det enklaste sättet är nog att du väntar in din nästa elräkning och kollar på den vad som står. Orkar du inte vänta in fakturan så kan du även hitta ID numret på din elmätare eller ta kontakt med ditt elnätsbolag.

  • Kolla på elräkningen
  • Leta fram numret på elmätaren
  • Ta kontakt med ditt elnätbolag

Hur flyttar man anläggnings-ID?

När du ska flytta så behöver du också byta anläggnings-ID på ditt nuvarande elavtal eller teckna ett nytt. Vare sig du väljer att behålla ditt tidigare eller skaffa nytt elavtal så kommer du behöver numret.

Du har dock inga gamla elräkningar att hitta numret på och du har inte tillgång till elmätaren ännu troligen för att kolla. Ett sätt att få reda på anläggnings-ID trots detta är att ta kontakt med personen som säljer bostaden och be de kolla upp det. Högst troligen kommer de att vara hjälpsamma då du köpt deras bostad och fixa fram numret åt dig.

Det är viktigt att du meddelar ditt nuvarande elbolag om flytten i tid så att de hinner byta informationen. Är du försent ute kan du hamna med avgifter för att bryta avtalet innan uppsägningstiden är slut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *