Det råder olika åsikter kring huruvida solceller är en bra investering eller inte? Vissa anser att det inte passar för Sveriges klimat och därför inte är värt att skaffa, medan andra menar på att det inte stämmer. I denna artikeln så undersöker vi vanliga diskussioner och presenterar vår slutsats kring om solceller är en bluff.
Är solceller en bra investering?
I dag är det för de flesta en lönsam affär att skaffa solceller. Många tror däremot att det fortfarande inte är lönsamt, det beror på att solceller tidigare har varit väsentligt dyrare. Men nu har de sjunkit i pris rejält och på senaste tiden stabiliserats.
Den exakta återbetalningstiden varierar från person till person beroende på bland annat priset på solcellerna, men också fler faktorer. Ett exempel på en viktig faktor här är hur du väljer att finansiera dina solceller. Tar du ett solcellslån så får du en del räntekostnader som gör återbetalningstiden längre. Skulle du istället betala kontant för solcellerna så är återbetalningstiden självklart lägre.
Tidigare har det inte varit så stor skillnad mellan återbetalningstiden beroende på finansieringsalternativ. Nu har däremot räntan stigit rejält och därför har skillnaden blivit märkbar.
Generellt sett brukar dock en återbetalningstid vara på minst 10 år och som högst runt 15 år. Efter det är har solcellerna tjänat in kostnaden som du hade för att skaffa dem. Med tanke på att de flesta solcellsanläggningar förväntas hålla minst 30 år så har du alltså hela 15 års kostnadsfri elproduktion efter de första 10 – 15 åren. Det gör att solceller lönar sig att skaffa. Det enda som kan tillkomma är egentligen att du behöver byta en växelriktare, vilket kan kosta lite pengar. Men i övrigt så krävs inget underhåll egentligen, vilket är en stor fördel.
Det är dock viktigt att påpeka att vi pratar endast om att köpa solceller som en investering i denna artikeln. Att hyra solceller går inte att koppla till detta och är inte på samma sätt en investering. Anledningen är att lönsamheten beror mer på elprisets utveckling och den är nästintill omöjlig att förutspå. Kontra att köpa solceller där investeringen betalar tillbaka sig oavsett troligen då det finns en återbetalningstid som är kortare än livslängden.
Ska man skaffa solceller i Sverige?
En annan vanlig diskussion är kring om solceller verkligen passar för det svenska klimatet. Det felaktiga resonemanget som många har här är att Sverige har ett kallt klimat och att solcellerna därför producerar mindre el. Men riktigt så är det inte utan värmen påverkar inte produktionen negativt, utan det är antalet soldagar som påverkar produktionen. I Sverige har vi därför hyfsat bra förutsättningar för solceller då trots att det ofta är kallt kan vara en hel del solljus.
Sverige är dock inte det perfekta landet för solceller då det finns vissa länder med betydligt fler soldagar. Men det är absolut inte något som gör att solceller inte är värt att skaffa.
Solceller är inte hållbara
Vissa påstår att solceller inte är hållbara och påverkar miljön negativt. Argumentet bakom detta är att tillverkningen av solpanelerna kan bidra till en del klimatpåverkan, men sedan när de är uppe på ditt tak så bidrar de inte negativt till klimatet.
Man brukar säga att solceller har runt 2 års återbetalningstid för utsläppen de orsakar vid tillverkningen. Med tanke på att de håller i ofta 30 år så har de sedan 28 år att utan utsläpp producera grön el. Därför kan man egentligen inte säga att solceller inte är hållbara, då de tjänar in sin klimatpåverkan samt mycket mera.
Slutsats – Är solceller en bluff?
Så är solceller en bluff? Utifrån det vi säkerställt i denna artikeln så kan vi säga att solceller inte är en bluff, utan en bra investering.
Sammanfattningsvis kan man säga att de betalar tillbaka sig efter 10 – 15 år beroende på finansieringsvalet och håller i hela 30 år. Samtidigt som de passar i Sverige trots det kalla klimatet då det inte är värmen som påverkar produktionen av el, utan solljuset. Till sist har vi säkerställt att de är hållbara då de tjänar in utsläppen som krävs för att tillverka panelerna och mycket till.