Elbolagen med kärnkraft - Topplista 2024
Hoppa till innehåll
Elfons » Elbolagen med kärnkraft

Elbolagen med kärnkraft

elbolag med kärnkraft

Kärnkraft är ett mycket omtalat ämne och det finns både de som anser det vara något positivt och de som motsatt anser det vara negativt. Är du en person som gillar kärnkraft så finns faktiskt nu chansen att skaffa ett elavtal med endast el från kärnkraft. Vi ska nu igenom elbolagen med kärnkraft som finns och vilka fördelar kärnkraft har.

Elbolag med endast kärnkraft

Idag finns det endast ett elbolag som erbjuder endast kärnkraft som alternativ och det är Kärnfull Energi. Däremot finns det fler elbolag som har 100 % kärnkraft som ett alternativ när du väljer elavtal, som till exempel Fortum och Vattenfall.

Kärnfull har endast kärnkraft

Kärnfull tror på att en ljusare framtid ska uppnås genom endast kärnkraft och det syns tydligt om du kollar på deras elavtal. De har nämligen endast ett elavtal att välja på som är timpris med el 100 % ifrån kärnkraft. Du kan även välja vilket kärnkraftverk elen ska komma ifrån.

När du väljer Kärnkraft stöttar du även forskningen och framtidens kärnkraft. Detta sker genom att du betalar ett forskningsstöd för framtidens kärnkraft.

Förutom att endast erbjuda kärnkraft så sticker Kärnfull även ut när det kommer till omdömena. De har hela 4,6/5 i betyg hos Trustpilot, vilket tyder på att det har mycket nöjda kunder.

Fördelar med kärnkraft

Kärnkraften är omtyckt av många och anledningen är att många anser det vara ett miljövänligt och relativt billigt alternativ till fossila bränslen. Läs om alla fördelarna nedan:

  • Kärnkraft har lägst koldioxidutsläpp av alla energikällor
  • Inte påverkad av väderförhållanden som de förnybara energikällorna är
  • Kostar inte så mycket att producera el
  • Kärnkraft kan användas i stor skala (producerar tillräckligt med el)

Vilka nackdelar finns?

Tyvärr har det skett olyckor på kärnkraftverk som har resulterat i att uranet som används för att framställa energin har frisläppts. Uran är mycket radioaktivt och kan ha en enorm påverkan på miljön runtomkring kraftverket om den kommer ut.

I listan nedan har vi samlat alla nackdelar förknippade med kärnkraft:

  • Uranet är radioaktivt och kan skada miljön om det kommer ut
  • Olyckor kan orsakas om något går fel i kärnkraftverken som kan skada både miljön och människorna som arbetar där
  • Att bygga nya kärnkraftverk är en dyr investering
  • Kärnkraftverken kan göra ett land känsliga mot terrorister som skulle kunna förstöra dom och göra stor skada
  • Det är inte en förnybar energikälla, eftersom uranet kan ta slut. Det finns dock stora mängder uran kvar fortfarande.

Kärnkraft är vanligt i elavtal

I de flesta elavtalen ingår det en mix av olika energikällor, där kärnkraft är med. Detta innebär att kärnkraften är en vanligt förekommande energikälla som står för runt 30 % av elproduktionen i Sverige. Det är dock inte så vanligt som sagt att du får endast kärnkraft i ett elavtal.

Kärnkraft är en fossilfri energikälla

När man läser om kärnkraft så kan man tro att det är en förnybar energikälla, på grund av de låga koldioxidutsläppen. Men det är faktiskt en så kallad fossilfri energikälla, vilket innebär att du inte använder fossila bränslen. Samtidigt som det inte är en förnybar energikälla då uranet som används för produktionen av energi kan ta slut. Utifrån uppskattningar verkar det däremot inte som att uranet kommer ta slut på många år framöver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *