Tänk på detta när du tecknar elavtal som student - Studentrabatter för el 2023
Hoppa till innehåll
Elfons » Tänk på detta när du tecknar elavtal som student

Tänk på detta när du tecknar elavtal som student

De flesta studenter väljer att flytta hemifrån när de börjar studera på universitet. Till sin nya bostad är det viktigt att man tecknar ett bra elavtal och ser till att ha koll på det nödvändiga.

Vad innebär ett elavtal för studenter?

Ett elavtal för studenter är egentligen exakt samma sak som ett vanligt elavtal. Dock kan du som student få erbjudanden på elavtalen och rabatter som gör avtalen mer förmånliga. Som student har du antagligen inte heller så bra koll på elavtal och kanske till och med tecknar ditt första egna elavtal. Därför har vi samlat information och nödvändiga guider kring vad du bör ha i åtanke.

Välja mellan fast eller rörligt pris som student?

Studenter har ofta ont om pengar och genom att välja ett rörligt elpris finns chansen till att spara lite extra pengar. Detta är om elpriset sjunker, men det kan också gå uppåt och detta tillåter inte många studenters ekonomi. Har du en tajt ekonomi som student bör du därför nog välja ett fast elpris, för att säkra dig mot eventuella prishöjningar.

Tänk på detta som student

Vissa saker är extra viktiga att tänka på när du som student letar för att hitta det rätta alternativet för dig. Vi har nedan samlat en lista med saker du bör tänka på innan du tecknar ett elavtal:

Månadsavgiften

De allra flesta studenter bor i en mindre lägenhet och förbrukar därmed inte så mycket el. Detta innebär att månadsavgiften kommer utgöra en större del av den totala kostnaden. Se därför till att välja ett avtal med så låg månadsavgift som möjligt och bry dig mindre om hur högt påslag elbolaget har. Självklart är även påslaget viktigt och idealt är att välja ett alternativt med lågt påslag och månadsavgift.

Uppsägningstid

De flesta tecknar sitt första elavtal när de är studenter och då är uppsägningstiden extra viktig. Detta då du enkelt ska kunna byta om du råkat välja ett alternativ som inte passar dig, vilket kan hända när det är första gången.

Elens ursprung

Allt fler unga vuxna engagerar sig kring klimatfrågor och bryr sig om miljön. Är du en av dessa personer så kommer elens ursprung vara högst relevant. Som tur är så finns det flera alternativ med 100 % förnybar eller fossilfri el.

Studentrabatter

En hel del elbolag erbjuder specifika avtal med studentrabatter för just dig som är student. Till exempel kan du få gratis månadsavgifter i upp till ett år när du väljer att teckna ett elavtal via Fortum. Du får samtidigt gratis el under juni, juli och augusti, vilket gör det till en mycket förmånlig studentrabatt. Nedan har vi samlat ett antal bolag med studentrabatt:

  • Fortum
  • Göta Energi
  • Eon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *