Teckna elavtal som pensionär - Seniorrabatter och avtal 2023
Hoppa till innehåll
Elfons » Teckna elavtal som pensionär

Teckna elavtal som pensionär

Elen är mycket dyr för tillfället och många pensionärer har svårt att få råd med de ökade elkostnaderna. Du som pensionär kan dock utnyttja särskilda elavtal gjorda just för pensionärer och få rabatter och mycket mera. Vi har samlat allt du behöver veta när du tecknar elavtal som pensionär!

Tänk på detta kring elavtal som pensionär

När du tecknar ett elavtal som pensionär finns det vissa saker du bör tänka på. För att underlätta så har vi samlat de viktigaste sakerna att hålla koll på nedan:

Förbrukning

När man blir pensionär är det många som flyttar till en mindre lägenhet om de tidigare haft ett större hus då det blir mindre att ta hand om. På grund av detta har de flesta pensionärerna även en låg elförbrukning då dessa lägenheter förbrukar mindre el. När du har en låg elförbrukning bör du se upp för elavtal som har en hög månadsavgift då den utgör en stor del av den totala kostnaden för din elförbrukning. Är du pensionär som fortfarande bor kvar i ett hus och har större förbrukning bör du istället fokusera mer på påslaget. Då denna avgiften ökar i takt med att din förbrukning även ökar.

Vilket slags avtal bör jag välja?

Pensionen är inte någon jätte stor inkomst för de flesta pensionärer och det finns ofta lite utrymme för oväntade kostnader. Därför kan det vara bra att teckna ett fast elpris för att säkra dig mot risken att elpriset rusar och du hamnar med elkostnader som du inte har råd med. Men har du en bra pension och klarar av lite svängningar har ett rörligt elpris visat sig vara förmånligast historiskt sett.

Elbolag med seniorrabatter

Du som pensionär kan få särskilda erbjudanden på elavtal med rabatterade årsavgifter eller påslag. Vanligast är att du får x antal öre/kWh i rabatt på din förbrukning när du har ett av dessa avtal som brukar kallas senioravtal.

Exempel på senioravtal

  • Till exempel har Fortum seniorrabatt för dig som är över 55 år. Genom senioravtalet får du som förbrukar under 8000 kWh/månad 5 öre/kWh i rabatt och du som förbrukar över det får 4 öre/kWh.
  • Göta Energi har ett rörligt elavtal med endast 1 öre/kWh i påslag för dig som är pensionär. Du får även prisgaranti mot ditt förra elavtal och 500 kr att handla på hos matbutiker när du skaffar avtalet.
  • Bixia har ett senioravtal med 25 % rabatt på månadsavgiften i 36 månader vilket har ett värde på 360 kr. I avtalet ingår 100 % förnybar el och Bixia har certifieringen Schysst Elhandel.

Fördelar med att välja ett senioravtal

Om du som pensionär inte har ett senioravtal missar du en hel del fördelar som du har tillgång till. Nedan har vi samlat fördelarna med att välja ett elavtal för pensionärer:

Rabatt på förbrukningen

Det är vanligt att du får rabatt per kWh du förbrukar genom ett senioravtal. Förbrukar du mycket el är ett avtal med hög rabatt på förbrukningen mycket värdefullt.

Övriga förmåner

Vissa avtal ger även lite mer unika förmåner som att Göta Energi ger dig 500 kr att handla hos på de största matkedjorna. Något litet extra som får dig att välja just deras avtal.

Gratis månadsavgifter

Du kan även få fria månadsavgifter under en viss period. Eller så är månadsavgiften rabatterad alltid för pensionärer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *