Vad är ett anvisningsavtal? - Hur du byter och allt du behöver veta!
Hoppa till innehåll
Elfons » Vad är ett anvisningsavtal

Vad är ett anvisningsavtal

Väljer du inte aktivt ett elavtal till din bostad så kommer du bli tilldelad ett. Detta innebär att du får ett anvisningsavtal och då har du inte själv valt just det elbolaget. Vi ska nu gå igenom mer kring hur det fungerar och vad du som har ett anvisningsavtal bör göra!

Vad är ett anvisningsavtal?

Som sagt är det elavtalet du som inte själv skaffar ett elavtal får automatiskt. Du måste alltså själv teckna ett elavtal till elnätet när du skaffar en ny bostad. Gör du inte detta så kommer elnätsbolaget som verkar i ditt område ge dig en elleverantör. Du har nämligen gått med på detta när du ingår ett avtal med elnätsbolaget i ditt område, vilket krävs för att kunna få el till bostaden.

Detta avtalet gäller fram till att du skaffar ett nytt elavtal som du själv valt. Ett anvisningsavtal är alltså endast tillfälligt och det går enkelt att byta och välja ett vanligt elavtal istället.

Anvisningsavtal brukar även kallas för olika saker hos olika elbolag. Vanligt är att det heter tillsvidareavtal och detta gör elbolagen för att du inte ska märka att du har ett anvisa elpris och byta. De tjänar nämligen mycket på dig med anvisat pris då dessa elavtal har högre avgifter än vanligt.

Nackdelen med anvisningsavtal

Tyvärr är det ingen bra ide att ha ett anvisningsavtal för leveransen av elen till din bostad. Dessa avtal är betydligt dyrare än om du själv väljer en leverantör. Detta gör att det lönar sig att sätta sig ner och lägga ner tid på att hitta en bättre leverantör som man vill ha.

Anvisningsavtalen har ofta höga påslag och månadsavgifter och om du inte är säker på om du har ett anvisningsavtal bör du kolla upp det omgående. Runt 10 % av bostäderna i Sverige har nämligen anvisat elpris och betalar onödigt högt för elleveransen. Speciellt med dagens höga elpriser är detta mycket onödigt.

Hur vet man om ens elpris är anvisat?

Ta kontakt med ditt elbolag och fråga vilket slags elavtal du har. Du kan också ofta gå in på ditt elbolags hemsida och logga in på ”mina sidor” där det brukar stå liknande information.

Hur byter man från anvisningsavtal?

För att byta från ett anvisningsavtal och sänka sina elkostnader så behöver man ta kontakt med elbolaget som har avtalet. Säg sedan till de att du vill säga upp avtalet och ta reda på uppsägningstiden. Anvisningsavtal brukar dock ha antingen ingen eller mycket liten uppsägningstid.

Har du inte koll på vilket som är ditt elbolag går det att ta reda på enkelt. Kolla bara på nästa faktura för elleveransen så ser du vilket företag som har hand om det.

Sedan behöver du teckna ett nytt elavtal då du måste ha det för att kunna få el till din bostad. Se till att du jämför olika alternativ innan du väljer ett och ta först reda på din förbrukning för att kunna hitta något som passar dig. Olika avtal passar nämligen olika bra beroende på hur hög förbrukning du har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *