Anslutningsavgift - Elfons
Hoppa till innehåll

Anslutningsavgift

Anslutningsavgift är den avgift som det kostar för dig att ansluta din bostad till elnätet. De flesta bostäder är redan anslutna till elnätet, men om du har byggt ett nytt hus från grunden kan det krävas att du behöver ansluta dig. Då har ett visst elnätsbolag ensamrätt över området där du bor och måste ansluta din bostad om du begär det. Beroende på avståndet till närmaste anslutningspunkt så kommer anslutningsavgiften variera mycket. Elnätsbolaget sätter även sina egna priser när det kommer till detta vilket innebär att det varierar beroende på vart du bor.

Som tur är kan dock inte bolaget sätta priserna hur som helst utan de måste vara skäliga. Energimarknadsinspektionen granskar detta och tycker du att priset för anslutningen inte är skäligt går det att testa ärendet.

Schablon för anslutningsavgift

Som riktlinjer har Energimarknadsinspektionen tagit fram en schablon för vad en anslutning med säkring mellan 16-25 ampere upp till 1800 meter från närmaste anslutningspunkten ska kosta.

Nedan kan du se schablonen för vad det ska kosta:

  • 0-200 meter – 35 500 kr (ex moms)
  • 200-600 meter – 35 500 kr samt 305 kr/meter (ex moms)
  • 600-1200 meter – 157 500 kr samt 727 kr/meter (ex moms)
  • 1200-1800 meter – 593 700 kr samt 421 kr/meter (ex moms)

Författare

Torbjörn Andersson

Torbjörn är ansvarig för innehållet på Elfons.se sedan starten. Förutom att bidra till rikt innehåll älskar han laga gammal elektronik. Torbjörn är utbildad ingenjör med en examen i Energisystem (master) från Högskolan i Gävle.