Elnätsbolag - Vad är det?
Hoppa till innehåll

Elnätsbolag

Ett elnätsbolag är ett företag som har hand om elnätet i ett visst område. Deras uppgifter inkluderar säkerhetsåtgärder, underhåll och att bygga ut elnätet så att leverans av el fungerar till hushållen.

Alla måste ha ett så kallat elnätsavtal med ett elnätsbolag för att kunna få el till sin bostad. Du väljer heller inte vilket elnätsbolag du tecknar avtalet med då vissa bolag har monopol över vissa områden. Det är alltså ett särskilt bolag som äger och har hand om elnätet i just ditt område. En fördel med att även teckna det vanliga elavtalet med detta elbolaget är att du kan få en samlingsfaktura då.

Avgiften som du betalar till ditt elnätsbolag kallas för elnätsavgift och inkluderar de kostnader elnätsbolaget haft för underhåll och utbyggande av elnätet. Stora elnätsbolag i Sverige är till exempel Vattenfall, EON och Ellevio.

Författare

Torbjörn Andersson

Torbjörn är ansvarig för innehållet på Elfons.se sedan starten. Förutom att bidra till rikt innehåll älskar han laga gammal elektronik. Torbjörn är utbildad ingenjör med en examen i Energisystem (master) från Högskolan i Gävle.