Förvaltat elpris - Hur fungerar det och är det bra?
Hoppa till innehåll

Förvaltat elpris

Förvaltat elpris går att teckna hos vissa elbolag och betyder att de aktivt förvaltar elpriset åt dig. Förenklat betyder det att elbolaget köper och säljer el beroende på hur de tror elpriset kommer gå framöver. Syftet är att undvika pristoppar och sänka din elkostnad genom att köpa el till dig innan den går upp i pris.

Vill du försöka få så lågt elpris som möjligt kan ett förvaltat elpris vara något för dig. Viktigt att komma ihåg är dock att det är mycket svårt att tajma marknaden och se in i framtiden. Detta innebär att ditt elbolag kan köpa el till dig när den är dyr och sedan går elpriset ner. Då kommer du fortfarande få betala det dyrare priset och kan därmed även tappa på ett förvaltat elpris. Konceptet är alltså bra men det är inte säkert att verkligheten blir samma.

Ett exempel på ett förvaltat elpris är Jämtpriset från elbolaget Jämtkraft. Då köper Jämtkrafts experter el i förväg åt dig när de tror att priset är lågt.

Författare

Torbjörn Andersson

Torbjörn är ansvarig för innehållet på Elfons.se sedan starten. Förutom att bidra till rikt innehåll älskar han laga gammal elektronik. Torbjörn är utbildad ingenjör med en examen i Energisystem (master) från Högskolan i Gävle.