Påslag - Vad är det och hur högt?
Hoppa till innehåll

Påslag

Påslag på elavtal innebär hur mycket elbolaget lägger på i avgift på din förbrukning. Påslaget brukar anges i öre/kWh och normalt sett så brukar påslaget vara mellan 5-10 öre/kWh. Elbolaget använder påslaget i kombination med månadsavgiften för att täcka sina egna kostnader samt för att generera vinst.

Har du en hög elförbrukning är påslaget bland det viktigaste när det kommer till att jämföra elavtal. Detta då den kommer utgöra en stor del av den totala kostnaden då den ökar i takt med elförbrukningen. Se därför till att du med hög elförbrukning skaffar ett elavtal med lågt påslag. Vi på Elfons anser att påslaget helst ska ligga mellan 2-3 öre/kWh för att det ska räknas som ett billigt elavtal.

Som tur är så skiljer sig påslagen mycket mellan elavtalen och det finns en hel del elbolag med riktigt låga påslag. Men samtidigt finns det en hel del elbolag med riktigt höga påslag som du behöver hålla dig borta ifrån. Kom samtidigt ihåg att påslaget inte är allt när du jämför elavtal och inkludera även faktorer som service, övriga avgifter och omdömen.

Författare

Torbjörn Andersson

Torbjörn är ansvarig för innehållet på Elfons.se sedan starten. Förutom att bidra till rikt innehåll älskar han laga gammal elektronik. Torbjörn är utbildad ingenjör med en examen i Energisystem (master) från Högskolan i Gävle.