Samlingsfaktura - Elfons
Hoppa till innehåll

Samlingsfaktura

En samlingsfaktura innebär att du får både räkningen för elnätsavtalet och det vanliga elavtalet på samma faktura. Fördelen med detta är att du slipper hålla koll på två fakturor och får allt samlat på en och samma. Däremot blir det inte mer ekonomiskt lönsamt, eftersom elbolagen inte tar ut någon aviavgift på fakturorna.

Har du samma elbolag som sköter elnätet och ditt valbara elavtal så brukar en samlingsfaktura komma automatiskt. Det finns även möjlighet till samfakturering om elbolagen ingår i samma koncern, men är olika bolag. Ingår de inte i samma koncern kan det vara svårare att få en samlad faktura. Men du kan alltid ta kontakt med elbolaget och fråga.

Trots att många tycker att en samlad faktura är praktiskt behöver inte så vara fallet för dig. Det finns även de personer som finner samlingsfakturor förvirrande, eftersom de kombinerar flera olika avgifter i samma faktura.

Författare

Torbjörn Andersson

Torbjörn är ansvarig för innehållet på Elfons.se sedan starten. Förutom att bidra till rikt innehåll älskar han laga gammal elektronik. Torbjörn är utbildad ingenjör med en examen i Energisystem (master) från Högskolan i Gävle.