Elfons » Timpris el – Vad är och hur fungerar det?

Timpris el – Vad är och hur fungerar det?

Vad innebär det egentligen att betala din el per timme? I denna artikel kommer vi gå igenom lite snabbt om timpris.

Vad är timpris på el?

Timpris är vad som vanligtvis i folkmun kallas ett rörligt elavtal. Med ett rörligt avtal kan ditt elpris variera månad för månad där den faktiska kostnaden baseras på hur dyr eller billig elen är för tillfället du förbrukar den.

Ett rörligt elpris bestäms av utbudet och efterfrågan. Utbudet består av hur mycket som produceras och kan öka eller minska beroende på hur mycket naturkraft eller hur hårt produktionen arbetar. Efterfrågan bestäms av vi som förbrukar el – under vissa perioder t.ex. morgonen kan då förbrukningen öka.

Vad innebär då det i praktiken om man betalar sin el per timme? Ja, det innebär att du som konsument kan nyttja ditt timprisavtal och förbruka elen då den är som billigast.

Vilka erbjuder el på timpris?

I princip alla elbolag på den svenska marknaden erbjuder rörlig avtal med så kallat timspot (timppris). För att då det att fungera behöver du ha en speciell elmätare som kan mäta per timme – de installeras i ditt hushåll om det är så att du sedan tidigare inte har.

Timpriset (timspot) sätts av Nord Pool som är en form av börs för denna typ av handel i hela norden.

Hur länge har det funnits?

Timpris är ett relativt nytt koncept och har inte funnits i Sverige så länge men ändå ett tag. Dock är det mest på senaste som det har blivit vanligt och mycket beror på att alla nuförtiden kan hålla koll på priset enkelt i mobilen. Elpriserna har också blivit allt mer volatila och högre. Detta gör att det finns mer pengar att tjäna på att optimera sin förbrukning än det har tidigare.

Hur vanligt är det?

Just nu är det runt 10 % av elavtalen som är timpris. Tidigare har denna andelen varit betydligt mindre men på senaste har allt fler skaffat dessa elavtal. Anledningen till att det fortfarande endast är en av tio som har timpris är att det kräver engagemang och tid att planera sin förbrukning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *