Vem borde skaffa vintersäkrat elavtal?
Hoppa till innehåll
Elfons » Vem borde skaffa vintersäkrat elavtal

Vem borde skaffa vintersäkrat elavtal

Alla vet att elpriserna tenderar att stiga i pris under vintern och när det blir kallare. Därför försäkrar en del sig mot dessa högre elpriser genom ett vintersäkrat elavtal. Vi hjälper dig under denna sidan att ta reda på hur detta fungerar och vilka alternativ som finns att välja mellan!

Vad är ett vintersäkrat elavtal?

Med ett vintersäkrat elavtal menas att du har ett bundet elavtal under vintermånaderna och rörligt under resten av året. Du kan därmed undvika de höga elpriserna som brukar vara under vintern samtidigt som du tar del av det rörliga elpriset när elen är som lägst.

Detta är ett sätt att sänka sina elpriser och passar särskilt bra för dig som inte har råd med att elpriset skjuter i pris under en kall månad.

Hur fungerar ett vintersäkrat elavtal?

Vanligtvis brukar elavtalet ha ett fast pris mellan November-April. Då är du säkrad mot pristoppar under de allra kallaste månaderna och kan börja ta del av det rörligt elpris när det blir varmare. Då brukar elpriset sjunka igen och det blir då billigare med det rörliga elpriset.

Det finns dock inget som säger att du helt säkert kommer tjäna in på att vintersäkra ditt elavtal. Du får nämligen ett fast elpris under vintermånaderna som är högre än det rörliga elpriset förväntas vara. Detta då du får betala extra för att slippa ta risken för att elpriset kan stiga snabbt. Skulle elpriset inte stiga kraftigt kan det faktiskt bli så att du betalar mer än elpriset är under månaderna.

Fördelen är dock att du inte utsätter dig för någon risk till pristoppar på elpriset som du inte har råd med.

Vem bör vintersäkra sitt elavtal?

Du som har ont om pengar bör fundera på att vintersäkra elavtalet. Detta då du kanske inte har råd att riskera att elpriset stiger kraftigt och elräkningen likaså. Även om det är under några enstaka månader behöver du ha råd med att betala räkningen. Det skapar även en trygghet och du kommer inte behöva följa elpriset och oroa dig.

  • Du som inte har råd med att elpriset stiger
  • Om du inte vill oroa dig och riskera höga elräkningar

Elbolag med vintersäkrat elpris

Så vilka elbolag erbjuder dig ett elavtal som har ett vintersäkrat elpris? De flesta av de större elbolagen gör detta och det brukar gå att säkra sitt nuvarande elavtal om man tar kontakt med sin leverantör.

Nedan har vi samlat en lista med exempel på elbolag med vintersäkrat elpris:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *