Tips på elavtal när du flyttar hemifrån
Hoppa till innehåll
Elfons » Tips på elavtal när du flyttar hemifrån

Tips på elavtal när du flyttar hemifrån

tips elavtal vid flytt

När du flyttar så behöver du också skaffa ett elavtal till din nya bostad. Vi har därför samlat allt du behöver tänka på vid en flytt av elavtal och tips i denna artikeln. Perfekt för dig som ska flytta hemifrån snart!

Tips för val av elavtal vid flytt hemifrån

Som ny på bostadsmarknaden har du troligen inte så bra koll på hur ett elavtal fungerar och vad du bör tänka på. Ta därför och läs igenom tipsen nedan innan du tecknar elavtalet!

Välj ett elavtal för låg förbrukning

När de flesta flyttar hemifrån är det till en mindre lägenhet som har en låg förbrukning. Då gäller det även att välja ett elavtal som passar för denna förbrukningen. Det är specifikt ett elavtal med en låg fast avgift, alltså månadsavgift, som du vill välja. Detta då den fasta avgiften utgör en stor del av din elkostnad medan förbrukningen endast utgör en mindre del. Påslaget som är avgiften som är beroende av förbrukningen är därför mindre viktigt, men absolut fortfarande viktig.

Välj alltså ett elavtal med en låg månadsavgift.

Avtalsform

Främst kommer det vara mellan rörligt och fast elpris du väljer mellan. Ett rörligt elavtal har historiskt varit det billigaste alternativet och därför rekommenderar vi det till de flesta. Med ett bundet elpris behöver du dock inte oroa dig för att elpriset ska stiga kraftigt.

Vårt tips är att välja ett bundet elpris om du har en mycket tajt budget som inte tillåter några högre elpriser. Har du däremot lite utrymme i budgeten så är det smartast att välja ett rörligt pris.

Skaffa ett nytt elavtal i tid

Se till att du har tecknat elavtalet innan du flyttar in i din nya bostad. Något som kan försvåra detta är att du behöver ditt anläggnings-ID för att teckna elavtalet. Du kan dock ta reda på detta genom att kontakta den gamla ägaren och du kan även läsa mer om detta i vår artikel om anläggnings-ID.

Har du glömt teckna elavtal?

Om du har glömt att teckna ett elavtal innan du flyttade så har du begått ett misstag. Men detta går som tur är att åtgärda enkelt. Tecknar du inte ett elavtal får du nämligen ett anvisningsavtal som är betydligt mycket dyrare än ett vanligt elavtal. Du kan dock byta ifrån dessa utan någon uppsägningstid, så se till att göra det snabbt. För att hitta ett lämpligt elavtal kan du läsa om de billigaste elavtalen.

Håll koll på omdömen

Som ung kan det vara lätt att bli lurad och tro att ett elbolag är billigare än det är. Se därför till att du verifierar att elbolaget du tänker välja är bra genom att kolla på omdömen genom Trustpilot och Reco.

Välj ett förmånligt erbjudande

Att välja ett erbjudande är ett av de viktigaste tipsen vi har till dig som flyttar hemifrån, då det kan spara dig mycket pengar. Elbolagen har kampanjer där de bjuder på månadsavgift och påslag för sina nya kunder. För att hitta en förmånlig rabatt kan du läsa om aktuella elavtal erbjudanden.

Läs igenom elavtalet extra noggrant

Troligen har du har ingen tidigare kunskap om elavtal och hur avtalen är utformade. Se därför till att du läser igenom det en extra gång innan du tecknar avtalet. Så att du har koll på vad avtalet du skriver på innebär och vet om eventuella uppsägnings och bindningstider.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *